![]() |
De Lijn past op 1 februari 2014 tarieven aan
Een rit met De Lijn wordt op 1 februari van volgend jaar gemiddeld 1,37 procent duurder. De tarieven van de abonnementen en lange ritten met een Lijnkaart worden aangepast aan de gestegen levensduurte. Korte ritten met een Lijnkaart, biljetten en sms-tickets worden niet duurder. Dat meldt de vervoersmaatschappij vrijdag.
De prijs van de jongerenabonnementen gaat licht omhoog. Een jongerenabonnement voor -25 jaar, de Buzzy Pazz, kost voortaan 183 euro voor een jaar en 67 euro voor drie maanden. Dat is een stijging met 1 euro. Een Buzzy Pazz voor een maand slaat 0,10 euro op tot 23,60 euro. Een Omnipas (25+) zal 249 euro kosten voor een jaar, 91 euro voor drie maanden en 32 euro voor een maand. De Lijn geeft 20 euro korting op een gecombineerd abonnement NMBS-De Lijn. Daarbij komt de korting van de NMBS. Voortaan betalen 65-plussers die niet in Vlaanderen wonen en mensen met een sociaal abonnement (Omnio-WIGW-statuut en Vervoersgarantie) 38 euro voor een jaarabonnement. Een rit van 3 of meer zones met een Lijnkaart kost vanaf februari 1,90 euro en 1,40 euro met een Lijnkaart % (een Lijnkaart tegen verminderd tarief). De laatste aanpassing van de ritprijs voor een rit van 3 zones en meer met een Lijnkaart dateert van 2011. Bron: De Standaard (http://www.standaard.be/cnt/dmf20131213_00885922), 13/12/13 Eigen mening: Ik vind het jammer wanneer het openbaar vervoer hun tarieven verhoogd. Het openbaar vervoer zou alleen maar aangemoedigd moeten worden, en door lage prijzen gebeurt dit niet echt. Mensen gaan sneller afhaken, wanneer ze een hogere prijs moeten betalen. Uiteraard begrijp ik dit ook wel. De benzine, de kosten aan de bussen, het personeel,... wordt ook steeds duurder, en zij moeten ook zien dat ze deze kosten kunnen betalen. Toch blijf ik het een jammere zaak vinden... |
Men zit altijd maar het openbaar vervoer te promoten, maar door duurdere tarieven zal dit niet echt lukken, hierdoor gaan mensen juist afhaken. De prijsstijging is wel niet zo hoog, maar als men dit elk jaar gaat doen, komen we op den duur echt wel aan hoge prijzen. Oké, het is heel begrijpelijk dat ze hun prijzen verhogen door de gestegen levensduurte, zodat De Lijn ook nog alles kan betalen, maar misschien moet de overheid hier meer intussen komen in plaats van te besparen op De Lijn. Er zijn heus wel andere dingen waar er bespaard kan worden om in De Lijn te investeren. Denk maar aan het verwarmingsgeld voor die koning die meer dan genoeg verdient. Voor de 'gewone' mensen is het leven ook duur en voor arme is het nog moeilijker en niet iedereen heeft een wagen, dus zijn ze afhankelijk van het openbaar vervoer dat dan ook weer eens duurder wordt.
|
Ik rij zelf zoveel mogelijk met de bus overal naartoe, maar soms heb ik er toch mijn vragen bij. Zoals nu bijvoorbeeld. Het openbaar vervoer duurder maken? Serieus? Ik ben absoluut geen racist en heb ook niets tegen mensen die moeten aankloppen bij het OCMW, maar mensen met een andere huidskleur en kansarme mensen rijden vaak helemaal gratis met het openbaar vervoer. Ik zeg niet dat ze de volle pot zouden moeten betalen, maar door hen ook een (kleine) bijdrage te laten leveren is de prijsstijging misschien helemaal niet nodig.
Bovendien vind ik niet dat dit geld goed besteed wordt. Onze schoolbus 's morgens is een enkele bus die propvol zit. Er hebben al meerdere mensen geklaagd en een dubbele bus gevraagd, maar die komt er niet. Op zondag echter, wanneer er maar 2 of 3 mensen in de bus zitten rijdt er elk uur een dubbele bus. Ik heb dus zo mijn bedenkingen bij de prijsstijging. Men maakt zich hier niet echt geliefder door! |
Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 09:59. |
Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.