actualiteitsforums

actualiteitsforums (http://actualiteit.org/forums/index.php)
-   Sociaal-economisch (http://actualiteit.org/forums/forumdisplay.php?f=53)
-   -   Zwakke loonontwikkeling Duitsland droeg bij aan eurocrisis (http://actualiteit.org/forums/showthread.php?t=47684)

V*ronique.Jonghbloet 2nd December 2013 23:58

Zwakke loonontwikkeling Duitsland droeg bij aan eurocrisis
 
Zwakke loonontwikkeling Duitsland droeg bij aan eurocrisis

De te grote focus op lagere arbeidskosten heeft de voorbije jaren geen goed gedaan aan de economische basis van Duitsland. Ook droeg dit bij aan de crisis in de eurozone. Dat concludeert het Duitse Institut für Makroökonomie und Konjunkturforschung (IMK) maandag. Die instelling is verbonden aan de onderzoeksinstelling van de Duitse vakbonden, de Hans Böckler Stiftung.
Economen van het IMK onderzochten de loonevolutie van de Europese landen. Waar de voorgaande jaren Duitsland steevast een kleinere groei van de loonkost optekende, is de groei van de lonen in 2012 en het eerste halfjaar van 2013 op jaarbasis (2,8%) groter dan gemiddeld in de eurozone (2,2%).

België tekent hier overigens +2,9 procent op.

Die duidelijke toename van de lonen in Duitsland, een “normalisering”, heeft geholpen om de crisis in de eurozone te milderen, en heeft de Duitse concurrentiepositie niet benadeeld, zo zei hoofdeconoom Adolf Horn van het IMK maandag in Berlijn over het grote handelsoverschot van Duitsland.

In een persbericht wijst Horn op de “brede internationale kritiek” op het feit dat Duitsland veel meer exporteert dan het importeert. “Het is in het belang van Duitsland om deze kritiek ernstig te nemen. Succes in de export is zeer belangrijk. Maar succes wordt niet bereikt waneer een land zijn overschotten steeds verder maximaliseert”, aldus de econoom.

“Vele Duitse economen en politici waren extreem gefixeerd op zo laag mogelijke arbeidskosten. De keerzijde was de zwakke ontwikkeling van de lonen, de binnenlandse vraag, de import en de investeringen. Dit alles heeft onze economische basis niet goed gedaan. En dit heeft bijgedragen aan de crisis in de eurozone.” Deze ontwikkeling begint nu voorzichtig recht getrokken te worden, klinkt het.

Bron: standaard.be, 02/12/2013

Mening: Ik schrik hier eigenlijk van. Duitsland leek in mijn ogen het op economisch vlak toch allemaal wel in de hand te hebben. Zeker omdat het toch zo hard mee het lot van landen als Griekenland bepaald heeft in het oog van de storm. Die landen waren er sowieso wel een pak erger aan toe dan Duitsland. Het is wel weer typisch dat zulke dingen pas later aan het licht komen. Op dit moment wordt daar natuurlijk wel aan gewerkt. Dit onder andere doordat er een minimumloon is vastgelegd in Duitsland. Niet enkel positief voor Duitsland zelf maar ook voor de E.U. en de buurlanden, die nu beter kunnen concurreren.


Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 10:49.

Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.