‘Vier op de tien Vlaamse huisartsen willen af van nachtdienst’
Vier op de tien Vlaamse huisartsen zouden de nachtwacht liever opdoeken. Dat blijkt uit een enquête op de website van de Artsenkrant.
Mensen kunnen ‘s avonds en ‘s nachts terecht bij de huisarts van wacht voor dringende, maar niet meteen levensbedreigende gezondheidsproblemen. De huisartsen kunnen dat nachtwerk overdag niet compenseren met extra rust. Uit de resultaten van de enquête blijkt dat 8 op de 10 bevraagde Vlaamse huisartsen het ergerlijk vindt dat ze ‘s nachts lastiggevallen worden voor banale kwalen waarmee de patiënt evengoed overdag kan komen. Artsen zouden dat als een gebrek aan respect ervaren. Bovendien oordeelt 44 procent dat de nachtdienst een te groot beslag legt op hun privé- en gezinsleven. Tarief Nog opvallend: amper 12 procent van de huisartsen is tevreden met de vergoeding van 6 euro om ‘s nachts stand-by te zijn. Een kwart vindt dat het tarief van 48 euro voor een raadpleging ‘s nachts volstaat. En 7 op de 10 willen ook een hoger tarief voor nachtelijke bezoeken. Nu bedraagt het tarief 83 euro, maar 71 procent vindt dat het minstens 100 euro zou moeten zijn. Vier op de 10 daarvan schuift 150 euro naar voor. Volgens de Artsenkrant waren de deelnemers aan de enquête een ruwe afspiegeling van het werkelijke huisartsenbestand. Zo viel het op dat een evenredig aantal oudere huisartsen deelnam aan de enquête, hoewel die enkel online kon ingevuld worden. Toch gaat het enkel om lezers van de Artsenkrant en werd maar ongeveer een tiende van alle huisartsen bevraagd (400 Nederlandstalige en 300 Franstalige huisartsen). De resultaten van de enquête zijn dus niet veralgemeenbaar, enkel richtinggevend. De enquête ging alleen over de wachtdienst ‘s nachts, niet over de wachtdienst in het weekend. Bron : http://www.standaard.be/cnt/dmf20131122_00851065 Mijn mening: Ik vind dat artsen niet alleen overdag, maar ook 's nachts beschikbaar moeten zijn in ernstige gevallen. Ik begrijp dat huisartsen dit niet beschouwen als het leukste onderdeel van hun job, maar het hoort er bij. Ik begrijp dat artsen het onrespectvol vinden wanneer ze gestoord worden tijdens hun nachtrust voor een simpele verkoudheid, maar indien er iets ernstig gaande is moet er medische hulp geraadpleegd kunnen worden. Ik vind echter wel dat er hiervoor spoeddiensten bestaan. Huisartsen zouden enkel in geval van hoge nood beschikbaar moeten zijn voor vertrouwenspatiënten. |
Mijn mening hierover is een beetje gemengd. Langs de ene kant weten dokter voor dat ze dit beroep kiezen dat ze ook 's nachts verantwoordelijkheid hebben voor hun patiënten. Leuk is dat niet, daar kan ik inkomen maar dat weten onze dokters al van voor hun opleiding begint. Het is voor vele patiënten toch een extra drempel om naar spoed te gaan, vaak denken ze 'ik kan het nog wel even aan' maar soms is dat niet zo. Op zulke momenten is het handig dat er altijd wel een dokter van wacht is. Langs de andere kant worden dokters inderdaad voor het minste opgeroepen en is het zelfs heel gevaarlijk om als dokter 's nachts op pad te gaan. Ongeveer een jaar terug is er op Telefacts een documentaire geweest over het al maar stijgende aantal aanvallen op dokters tijdens hun nachtdiensten. Daarom kan ik wel begrijpen dat de dokter dit willen afschaffen en alles doorschuiven naar spoed.
|
Enerzijds begrijp ik wel dat de huisartsen het overdag al druk genoeg hebben en dat ze 's avonds wat willen ontspannen. Anderzijds is dat, zoals Nikki reeds aanhaalde, toch wel een deel van de job waarvoor ze hebben gekozen. Ze zouden dag en nacht paraat moeten staan, want ziektes en lastige kwaaltjes doen zich niet enkel voor tijdens de daguren. Wel is het voor de mensen meestal ook wel mogelijk om te wachten tot het ochtend is. Als het echt dringend is, kunnen ze steeds terecht op de spoeddienst. Als het zo dringend en pijnlijk is, zal de huisarts misschien zelfs niet veel kunnen doen.
|
Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 11:37. |
Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.