actualiteitsforums

actualiteitsforums (http://actualiteit.org/forums/index.php)
-   Sociaal-economisch (http://actualiteit.org/forums/forumdisplay.php?f=50)
-   -   Multinationals waarschuwen regering-Di Rupo (http://actualiteit.org/forums/showthread.php?t=44010)

Peter.Van.Loock 16th May 2013 12:12

Multinationals waarschuwen regering-Di Rupo
 
Grote internationale ondernemingen waarschuwen ons land om niet te morrelen aan het belastingbeleid. Zo niet zouden ze hier erg snel kunnen vertrekken, luidt de waarschuwing.

+

In De Tijd laten twee hoofdrolspelers er geen twijfel over bestaan dat de regering-Di Rupo beter op eieren loopt, als het gaat om het aanpassen van de belastingen. Het gaat om Ajit Shetty (boven), voormalig CEO van Janssen Pharma, en Wouter De Geest, topman van BASF Antwerpen. Beiden spreken nu als toplui van MCB Forum, het forum van multinationale bedrijven die in ons land actief zijn.

Shetty en De Geest kennen ons land zeer goed en wijzen op de noodzaak om de notionele belastingaftrek uit de periode-Verhofstadt te behouden. Toen werd de belastingaftrek ingevoerd voor investeringen met eigen middelen, naast die met geleend kapitaal.

Die notionele intrest heeft miljarden euro naar ons land gebracht, maar dat geld is erg mobiel en kan even snel weer vertrekken, aldus Shetty en De Geest. Vooral de socialistische partijen en de vakbonden willen paal en perk stellen aan die notionele intrest, die volgens hen niet tot veel extra banen heeft geleid.

Een andere "steen des aanstoots" is de tobintaks op financiële transacties die ons land wil invoeren. Die zou de interne banken van de multinationals hier wegjagen en volgens MCB Forum zouden er daardoor 16.000 banen in de sector op de helling komen te staan. De kostprijs voor de overheid zou tot een miljard euro kunnen oplopen, maar vooral ook imagoschade met zich mee brengen.

Het lijkt geen loos dreigement, want volgens de OESO zou er al 45 miljard euro sinds begin dit jaar uit ons land weggetrokken zijn. Het MCB Forum noemt vooral "fiscale zekerheid" een voorwaarde om buitenlands kapitaal aan te trekken en wil ook eens werk maken van de concurrentiekracht van ons land.

VRT - Deredactie.be do 16/05/2013

Overal in Europa is het crisis en zowat alle regeringen zoeken daarom naar extra inkomsten om zo weinig mogelijk besparingen te moeten doordrukken. De Tobintaks, een belasting op financiële verrichtingen, is al meerdere malen ter sprake gekomen om de staatskas te spijzen.
Hier zie je echter meteen het probleem waarmee regeringen mee geconfronteerd worden, de macht van de grote internationale bedrijven. In tegenstelling tot KMO's die extra belastingen niet of moeilijk kunnen ontlopen, zijn het de grote bedrijven met de grootste omzet en winsten die de macht hebben om regeringen onder druk te zetten omwille van hun tewerkstelling en kapitaal dat ze in ons land "investeren".
Dit voorbeeld toont nogmaals de nood aan een Europese of zelfs wereldwijde aanpak, een klein land als België laten zulke bedrijven gewoon links liggen indien nodig.

katelijne.uytterhoeven 18th May 2013 02:00

Inderdaad. De financiële problemen worden hier totaal fout aangepakt, ik denk dat door lastenverlaging er vooral jobs worden gecreëerd. Het is gemakkelijk om de rijksten te belasten natuurlijk, zij hebben geld en het is "sociaal aanvaard". Maar laat ons niet vergeten dat het net door die rijksten en door de grote bedrijven zwaar te belasten is dat veel multinationals vluchten naar andere landen, denk maar aan Duitsland.

De regering moet vooral zorgen dat we bedrijven aantrekken en dat Belgen durven ondernemen in eigen land, dit kan niet als het onbetaalbaar is om wat werknemers in dienst te nemen. Liever iets minder belastingen ontvangen van veel meer bedrijven dan van enkele overblijvende bedrijven enorm veel geld te krijgen. Dat is pas asociaal!


Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 20:53.

Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.