actualiteitsforums

actualiteitsforums (http://actualiteit.org/forums/index.php)
-   Sociaal-economisch (http://actualiteit.org/forums/forumdisplay.php?f=50)
-   -   ‘Fiscale aftrek van dienstencheques afschaffen’ (http://actualiteit.org/forums/showthread.php?t=43769)

C*arlotte Lodewyckx 10th May 2013 18:50

‘Fiscale aftrek van dienstencheques afschaffen’
 
Om het bijzonder succesvolle systeem van de dienstencheques betaalbaar te houden, zal de prijs voor de gebruikers omhoog moeten. Een gewone indexering van de kostprijs, zoals in de voorbije jaren, zal niet volstaan. Ook de fiscale aftrek moet herbekeken worden.

Met die stelling pakte de Leuvense professor Frank Vandenbroucke uit op een seminarie over ‘tien jaar dienstencheques’, georganiseerd door marktleider Randstad. Vandenbroucke stond in 2003 als federaal minister van Werk (SP.A) mee aan de wieg van het systeem van huishoudhulp betaald met dienstencheques.

De voormalige beleidsmaker is tevreden met de bereikte resultaten inzake tewerkstelling (170.000 werknemers, grotendeels laaggeschoolde vrouwen), maar plaatst vraagtekens bij de financiële houdbaarheid van het zwaar gesubsidieerde systeem . De bruto kostprijs voor de overheid is al opgelopen tot 1,6 miljard euro per jaar.

Hij pleit daarom voor de afschaffing van de fiscale aftrek die gebruikers van dienstencheques bij hun belastingaangifte kunnen indienen. ‘Die aftrek is overbodig. Ook zonder aftrek blijft het een goedkoop systeem om poetshulp in huis te halen.’

Vandenbroucke begrijpt niet goed waarom de regering aarzelt om die beslissing te nemen. ‘Tien jaar geleden was er veel controverse bij de opstart van de dienstencheques. Toen zetten we een hele lage prijs in de markt, van 6,2 euro per uur, om het zwartwerk te beconcurreren. Nu is de prijs opgetrokken tot 8,5 euro maar dat blijft weinig. Het lijkt wel een heilige koe waaraan niets meer mag veranderd worden.’

Hij ziet bijvoorbeeld ruimte om de prijs te verhogen voor gezinnen die een beroep doen op een strijkatelier, omdat de vaste kosten voor het dienstenchequebedrijf daar hoger liggen dan bij klassieke poetshulp thuis.
Erika Dejaegher, als ceo van Randstad Dienstencheques de werkgever van 4.160 huishoudhulpen, nuanceert het dure kostenplaatje voor de overheid. ‘Als ook de terugverdieneffecten - minder werkloosheidsuitkeringen, meer opbrengsten voor fiscus en sociale zekerheid - mee in rekening worden gebracht, daalt de kostprijs voor de overheid tot 6.000 euro per werkneemster. Als die vrouw werkloos was gebleven, kostte ze meer dan 33.000 euro per jaar aan de RVA. De keuze tussen die twee lijkt me snel gemaakt.’

Met 170.000 werknemers is de sector intussen volgens Randstad Dienstencheques ondertussen goed voor 4 procent van de totale Belgische tewerkstelling. 900.000 gezinnen maken op regelmatige basis gebruik van de cheques voor hulp in het huishouden.

Datum: 10/05/2013
Bron: De Standaard
Mening

Tien jaar geleden heeft de overheid het principe van dienstencheques opgestart. Als we hiernaar terugkijken, bleek dit een zeer goede beslissing. Veel gezinnen maken hier gebruik van en het leidt tot meer arbeidsplaatsen en minder zwartwerk. Enkele maanden geleden is de prijs van de dienstencheques al opgeslagen. Hierdoor hebben er al enkele gezinnen afgehaakt. Als de fiscale aftrek nu ook wordt herbekeken, zullen er mogelijk nog meer mensen stoppen met het gebruik van dienstencheques. Dit kan opnieuw meer zwartwerk in de hand helpen en meer werkloosheid veroorzaken. Zoals dit artikel al vermeldt, kost een vrouw die werkloos is veel meer dan iemand die werkt. Ik denk dat het belangrijk is dat er bij dit systeem wordt teruggekeken naar de oorspronkelijke voordelen vooraleer de overheid hier zaken aan gaat veranderen.


Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 23:02.

Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.