Steeds meer klanten vragen korting
65 procent van de handelszaken merkte de afgelopen twee jaar een toename op van het aantal klanten dat een korting vraagt. Gemiddeld 13 procent, zo blijkt uit onderzoek van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) bij 605 zelfstandige handelaars.
Volgens het NSZ is de consument steeds mondiger en door het internet steeds beter geïnformeerd. Bovendien is er een ‘aanhoudende crisis’ en zijn er de ‘haast permanente promoties die grote ketens duidelijk etaleren’. Dat zorgt er volgens het NSZ voor dat de ‘steeds mondigere consument’ steeds vaker ‘ongegeneerd vraagt of er iets van de prijs af kan’, in de meest uiteenlopende sectoren. ‘Eén derde van de handelaars heeft daar, gezien de crisis, zelfs begrip voor’, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. ‘Maar de meeste handelszaken kennen enkel kortingen toe aan goede, frequente klanten. Voor zelfstandige handelszaken is het, gezien de krappe winstmarges, immers onmogelijk om continu prijskortingen toe te kennen.’ Valse offerte NSZ voerde het onderzoek uit omdat steeds meer handelaars klachten hebben over deze ‘onbeschroomde’ kortingsvragen. Twee derde van de handelszaken bevestigt de afgelopen twee jaar steeds meer klanten met zo’n vraag over de vloer te krijgen - gemiddeld zo’n 13 procent. De hoofdreden die klanten opgeven is dat de prijs van hetzelfde product bij de concurrentie - zogezegd - lager is. ‘Sommige klanten deinzen er zelfs niet voor terug om een valse, eigenhandig opgestelde offerte mee te nemen van een concurrent om hun gelijk te bewijzen.’ Ook speelt de economische crisis volgens Mattheeuws mee, waardoor mensen meer op hun bestedingspatroon letten. ‘Ook worden consumenten steeds mondiger [...] en gaan consumenten steeds meer prijzen van producten en diensten online vergelijken, waardoor ze soms een vertekend beeld hebben van de prijs.’ Op de vraag of er niet iets van de prijs kan worden af gedaan, zal 43 procent van de handelaars dat selectief doen, en 6 procent aan iedere klant. 14 procent weigert resoluut. Indien handelaars een prijskorting weigeren te geven, koopt 45 procent van de klanten het product alsnog, zo blijkt verder uit het onderzoek. 34 procent van de klanten verlaat dan evenwel de winkel zonder iets te kopen. Bron: De Standaard Datum: 10/5/2013 Eigen mening Komt dit nu door mij of is dit niet eerlijk? Mensen die hun grote mond niet opzetten en juist beleefder en vriendelijker zijn als de rest worden gestraft door alles te betalen! Ik heb zelf bij een bakker gewerkt waar de prijs iets hoger lag dan bij de andere bakkers in omstreken. In ruil daarvoor kreeg je wel producten die vers waren (wat je tegenwoordig bij sommigen moet betwijfelen). De personen die binnenkwamen die een korting eisten, reden wel elke keer weg in een dure BMW of een Audi. De personen die het dus veel te goed hebben, gaan zitten zagen over de prijs. Ik vind dat iedereen gelijk is, hou dat dan ook zo! |
Dat mensen "mondiger" zijn geworden is slechts een eufemisme om te zeggen onbeleefd. Ik begrijp dat het nodig is om te sparen en vooral te besparen in de huidige economische situatie, maar om iedere keer als je geld moet uitgeven om korting gaat vragen... Vermoeiend, voor zowel de koper als de verkoper zou ik denken. Niet alleen dat, het is ook erg onbeleefd, de prijzen staan nu eenmaal vast. Daarbovenop lijkt het inderdaad of de beleefde mensen benadeeld worden terwijl de onbeschofte vlegels er goedkoper vanaf komen.
|
Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 08:26. |
Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.