actualiteitsforums

actualiteitsforums (http://actualiteit.org/forums/index.php)
-   Cultureel-maatschappelijk (http://actualiteit.org/forums/forumdisplay.php?f=51)
-   -   Kan u opgeroepen worden als assisenjurylid? (http://actualiteit.org/forums/showthread.php?t=42621)

Evelien.Verlinden 19th February 2013 15:07

Kan u opgeroepen worden als assisenjurylid?
 
Wie een zwaar misdrijf begaat, wordt daarvoor op het matje geroepen op bij het hof van assisen. Daar moet een assisenjury oordelen of de dader schuldig is aan die misdaad of niet. Welke personen in een assisenjury mogen zitten wordt bepaald door strikte regels.
Rol van een jurylid

De rol van de jury in een assisenproces is heel belangrijk: zij spreekt zich namelijk uit over de vraag of de beschuldigde zich schuldig heeft gemaakt aan de feiten die hem ten laste worden gelegd of niet. De juryleden nemen deze beslissing op basis van de vragen die de voorzitter van het hof hen stelt na de verhoren, de pleidooien en de vordering van de procureur-generaal. Zij kunnen op die vragen enkel antwoorden met ja of neen.

Wie kan jurylid worden?

Een jurylid voor het hof van assisen moet de Belgische nationaliteit hebben, al zijn burgerlijke en politieke rechten genieten, tussen 30 en 60 jaar oud zijn, kunnen lezen en schrijven en in de provincie wonen waar het proces plaatsvindt.

Om de vier jaar stelt iedere gemeente een lijst van gezworenen op. Die worden geloot onder de kiezers die aan de hierboven genoemde voorwaarden voldoen. Mensen die de taal waarin het proces zal gevoerd worden niet spreken worden onmiddellijk uitgesloten. Politieke mandatarissen, magistraten, griffiers, hoge ambtenaren, artsen en militairen worden ook geweerd van deze lijst.

Uitloting

Voor de aanvang van elk assisenproces wordt uit die lijst een 90-tal kandidaat-gezworenen uitgeloot. De namen van de mensen gaan in een urne waaruit de assisenvoorzitter op de eerste procesdag twaalf effectieve juryleden en twee reserveleden moet selecteren. De opgeroepen kandidaten mogen evenwel bedanken voor de eer. Met een doktersbriefje, een geldige smoes ‘ik ben zelfstandige en kan mijn zaak niet achterlaten' of nog andere excuses. Bovendien mogen zowel het Openbaar Ministerie als de verdediging elk zes kandidaat-juryleden ‘wraken' en om een ander jurylid vragen.

Uiteindelijk moet de jury een ‘dwarsdoorsnede van de Belgische bevolking' zijn. Een mix tussen verschillende beroepen en mannen en vrouwen, zeg maar. Wegens de lange duur van het proces-De Gelder wordt bovendien verwacht dat vele kandidaat-juryleden niet zullen willen zitten. Daarom werden er deze keer dubbel zo veel kandidaat-juryleden opgeroepen.

Vergoeding?

De eerste 5 dagen dat iemand zetelt in de jury worden als klein verlet beschouwd. De werkgever betaalt het loon van zijn werknemer gewoon door. Vanaf de 6e dag zal de staat het brutoloon van het jurylid uitbetalen.

Elk jurylid dat ingaat op de oproeping heeft bovendien recht op een vergoeding van zijn verplaatsingskosten tegen 0,4788 euro per kilometer. Als het jurylid verder dan 5 kilometer van het assisenhof woont, krijgt hij nog een extra premie: 40,10 euro per dag als hij effectief of als plaatsvervanger moet zitten en 9,88 euro als hij niet moet zitten.

Bron:
http://www.standaard.be/artikel/det...130214_00469394
DS 19 februari 2013

Mijn mening:
Over het bovenstaande artikel kan ik (helaas) geen mening geven, met als voornaamste reden dat het eigenlijk meer een informatieve tekst is. Toch raad ik jullie aan dit artikel eens door te lezen, aangezien het je laat zien aan welke voorwaarden er voldaan moet zijn om opgeroepen te kunnen worden als jury in een proces.
Als jong volwassenen is dit altijd wel een handig gegeven om te weten.


Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 01:01.

Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.