actualiteitsforums

actualiteitsforums (http://actualiteit.org/forums/index.php)
-   Cultureel-maatschappelijk (http://actualiteit.org/forums/forumdisplay.php?f=51)
-   -   Ik wil niet in een wereld leven waar een twaalfjarige niet meer in bomen mag klimmen (http://actualiteit.org/forums/showthread.php?t=41413)

J*LIE.VORSSELMANS 2nd December 2012 19:15

Ik wil niet in een wereld leven waar een twaalfjarige niet meer in bomen mag klimmen
 
'Ik wil niet in een wereld leven waar een twaalfjarige niet meer in bomen mag klimmen'

zondag 02 december 2012 om 10u49

Izabelle Devulder en Karolien Segers, van jongerenpersagentschap StampMedia, getuigen over het speciale nummer dat ze maakten over de GAS-boetes. 'Noem me jong en naïef, maar ik wil niet in een wereld leven waar een twaalfjarige niet meer in bomen mag klimmen.'

Izabelle Devulder en Karolien Segers, twee redactieleden van PIDMAG, het blad van jongerenpersagentschap StampMedia, getuigen over het speciale nummer dat ze maakten over de GAS-boetes en de media-aandacht die ze genereerden voor wat door juristen een aantasting van de fundamentele rechtsregels wordt genoemd. 'Noem me jong en naïef, maar ik wil niet in een wereld leven waar een twaalfjarige niet meer in bomen mag klimmen.'

GAS laat me niet meer lachen

Toen ik voor het eerst het woord GAS-boete hoorde, had ik geen idee wat ik me erbij moest voorstellen. Iets in verband met energieverspilling of zo? Niet dus. Boetes tegen overlast. Het leek me allemaal wat vaag, maar het was een ver-van-mijn-bed-show, dus ik trok me er niet veel van aan. De berichten over absurde boetes die me nu en dan bereikten, wekten wel wat verontwaardiging op, maar die ebde vlot weer weg.

Dat veranderde snel toen we met de ploeg van StampMedia het hele GAS-dossier gingen uitpluizen. Hoe meer ik ontdekte over de wetgeving, hoe groter het gevaar voor willekeur leek te worden. De getuigenissen begonnen binnen te stromen. Eendjes voederen, een papiertje naast de vuilnisbak gooien, op de leuning van een bank zitten,… We begonnen al lachend een lijstje op te maken met wat voor bizarre boetes binnen twintig jaar uitgeschreven zouden worden.

Na enkele dagen werd het pijnlijk duidelijk dat onze fantasie de realiteit niet kon overtreffen. Het is verboden opgeraapte confetti te gooien, of confetti met een diameter groter dan 10mm. Verboden een pitbull te houden, of grafzerken schoon te maken op Allerheiligen. Verboden verkleed over straat te lopen, met een uitzondering op het wetsartikel voor Sinterklaas, Zwarte Piet, de Kerstman en de paashaas. Zo gek kun je het zelf niet bedenken.

Voor mij werd de zaak een stuk minder lachwekkend na gesproken te hebben met jeugdbewegingen, die verklaarden dat ze een groot deel van hun spontaniteit en speelsheid moeten opgeven om boetes te vermijden. Ik ging op onderzoek bij de Liga voor Mensenrechten, die aantoonde dat mensen die onder de armoedegrens leven veel vaker GAS-boetes krijgen, soms gewoon omdat hun onverzorgde uiterlijk anderen stoort.

Centra die kansarme jongeren begeleiden, zijn maar al te vertrouwd met de GAS-boetes. Wie geen veilige thuis heeft en vlucht naar een pleintje, kan daar een boete krijgen wegens rondhangen als dat een buurtbewoner stoort. Kleurlingen worden bovendien sneller als storend ervaren dan blanken. Geen tearjerker zo groot als het verhaal van de oude man die graag voor eendjes zorgt, maar daarvoor beboet werd. Een boetesysteem mag niet in de hand werken dat de zwaksten in de maatschappij extra gestraft worden.

De verandering in de GAS-wetgeving die nu op tafel ligt, zou de minimumleeftijd waarop iemand een GAS-boete kan krijgen naar twaalf jaar brengen. Daarbovenop zou nog een algemene verstrenging komen. Ik hoop dat alle media-aandacht van de voorbije tijd genoeg verontwaardiging kan genereren om dat voorstel tegen te houden en de wet misschien zelfs terug te dringen naar wat het oorspronkelijk was. Een manier om sluikstorten en wildplassen te bestrijden, met controle op degene die de boetes uitdeelt. Luc Van den Bossche heeft me zelf gezegd dat hij dat zou willen.

Laten we de vroegere wet dus opnieuw invoeren. Laten we de kans op willekeur en excessen verkleinen, niet vergroten. Vooraleer de ver-van-ons-bed-show ons persoonlijk in het gezicht komt slaan tijdens het eten van een broodje op een plein. Al ben ik zelf nooit slachtoffer geworden, ik wil me inzetten om het GAS-systeem te veranderen. Noem me jong en naïef, maar ik wil niet in een wereld leven waar een twaalfjarige niet meer in bomen mag klimmen.

Izabelle Devulder

Enkel hoop

GAS-boetes. Een jaar geleden had ik er nog nooit van gehoord. Nu zijn ze mijn ergste nachtmerrie. Ik zit graag op de leuning van een bankje, heb wel al eens met bier over straat gelopen, mors gretig met mijn broodje en doe nog zo veel meer ‘verkeerd’. Moet ik me nu een crimineel voelen? Ik heb er niet bepaald het uiterlijk voor. Bovendien heb ik het geld niet om de mogelijke boetes te betalen.

Voor mij zijn de GAS-boetes een beperking van de vrijheid. En dan nog vooral de vrijheid van jongeren. Natuurlijk moeten er regels zijn. Ik begrijp best dat je niet mag wildplassen of mag sluikstorten. Een GAS-ambtenaar die daar boetes voor uitschrijft, verdient een zekere vorm van respect. Het is niet bepaald een leuke job. Maar iemand die boetes uitschrijft voor het voederen van eendjes of voor het wuiven naar je partner begrijp ik niet. Het is een vorm van machtsmisbruik. Zowel van politici als politieagenten als ambtenaren. Een manier om ‘zwakkeren’ nog maar eens een toontje lager te doen zingen.

Het maken van PIDMAG voor StampMedia was zeer speciaal. Een bende jong geweld dat alles op alles zet om tot een mooi, straf resultaat te komen. Iets waarvan ouderen denken dat het onmogelijk is. Net zoals ze denken dat wij de media niet zouden kunnen veroveren. Ouderen hebben niet altijd gelijk. Ook deze keer niet. Hadden wij gedacht dat we zo’n mediahetze zouden veroorzaken? Nee. We konden het enkel hopen.

Vergeet niet dat we een bende jongeren zijn, dat we enorm veel plezier hebben gemaakt, maar dat we ook serieus zijn en een boodschap hebben voor deze wereld. Nu is er enkel nog de hoop dat ze ons niet vergeten, dat er verandering komt en dat ze onze naam onthouden.

Karolien Segers

Link: http://www.knack.be/nieuws/belgie/i...00216322052.htm

Bron: Knack

Motivatie:

Ik ben het helemaal eens met het artikel en heb het gekozen omdat dit een heel maatschappelijk onderwerp is. Hoe verzin je het om bijvoorbeeld een boete te geven voor het leunen op een bankje of voor uw aanwezigheid op een pleintje? De meesten krijgen zo'n boetes doordat anderen het zien en het niet kunnen verdragen. Zijn we nu al zover gekomen dat we TE onverdraagzaam zijn? Of is het een truck van de overheid om de zakken te vullen? Vooral armen en kleurlingen zijn het slachtoffer... Ok, ik geef toe dat ik ook een negatiever beeld heb van bijvoorbeeld kleurlingen, omdat je er ook zoveel negatieve dingen van hoort via de media. Maar is dat een reden om zo'n boetes uit te delen. Als zij zo'n GAS-boete krijgen zal het voor iets even banaals zijn als een gewone Belg dat zou doen. Ik vraag mij af waar het naartoe gaat met dit land. Veel inwoners hebben het hier goed, werken hard en zijn goed, maar toch worden wij Belgen belachelijk gemaakt door die meneerkes in hun chice pakskes in Brussel. Wij (Vlamingen) zijn enkel goed voor te betalen en meer ook niet. En hier krijgen we dan ook eens niets voor terug, enkel een negatieve naam in de wereld. Kwestie politiek, gerecht,... ben ik een absolute cultuurpessismist. Ik wijk misschien een beetje af van het onderwerp, maar dit artikel zet kwaad bloed bij mij en waarschijnlijk ook bij zovele anderen. Ik vraag mij dan ook af wat het volgende zal zijn. Onze vrijheid wordt ons stuk voor stuk afgenomen. Eerst al die wetten op roken, nu dit. De toekomst voor studentenjobs is ook onzeker. Het ziet er gewoon niet goed uit.

sarah.schrauwen 2nd December 2012 19:44

De oorspronkelijke bedoeling van de GAS-boetes was om wildplassen en sluikstorten te voorkomen, wat in mijn ogen een goede zaak is. Als deze boetes echter ook uitgeschreven worden, omdat iemand "overlast veroorzaakt" in de ogen van iemand anders, dan vind ik het te ver gaan. Het lijkt wel alsof we op straat onszelf niet meer mogen zijn, en zelfs als het niet anders kan - zoals een kansarme die misschien niet eens de mogelijkheden heeft om zichzelf te verzorgen volgens de normen - dan krijg je nog een boete er bovenop... Daarnaast las ik ook in het artikel dat je niet verkleed meer over straat mag lopen. En wat dan met de zovele vrijgezellenfeestjes, waarbij de toekomstige bruid of bruidegom in een belachelijk pakje door de winkelstraten loopt? Of de gedoopte studenten die na de zogenaamde 'schachtenverkoop' opdrachtjes moeten uitvoeren in één of ander clownskostuum? Moet dit dan ook verboden worden? Een mens mag blijkbaar niet eens meer plezier hebben, want als het niet naar de 'goesting' is van iemand anders, dan wordt het beboet...
Hier wil ik ook nog aan toevoegen dat ik niet begrijp waarom het altijd in de vorm van een boete moet gebeuren? De politie kan toch even goed eerst een waarschuwing geven? Stel dat een jongere zit op de leuning van een bank, dan kan de agent die dit ziet toch eerst even een waarschuwing geven? Op deze manier is er geen (zogezegde) overlast en hoeft de jongere geen boete te betalen...
Ik vind deze GAS-boetes echt te ver gaan. Laten we allemaal wat verdraagzamer worden naar elkaar toe en zeker respect tonen voor de mensen die misschien niet de middelen hebben om aan onze normen te voldoen, zoals bijvoorbeeld een kansarme met een ietwat onverzorgder uiterlijk. We zouden de zwakkeren binnen onze maatschappij beter een handje helpen in plaats van hen te beboeten!

annelies.peelaers 2nd December 2012 23:43

Ik denk vooral ook aan jeugdbewegingen die, inderdaad, heel wat moeten 'inperken in plezier'. Ik heb zelf 15 jaar bij een jeugdbeweging gezeten, en heb in die 15 jaar ook wel heel wat zien veranderen.
In mijn beginjaren was een ruiltocht nog een jaarlijkse activiteit, maar naarmate ik ouder werd, werd zo'n ruiltocht afgeschaft. Ook wegens 'overlast'. Dit kon ik ergens nog wel begrijpen, maar vond het toch enorm spijtig. Het is toch ook maar een kwestie van een ei aan te nemen en een pak koeken in plaats te geven.
Maar als ze op zaterdag, tussen half 2 en 4 komen klagen omdat onze leden te veel lawaai maken, dat vind ik er over. Een jeugdbeweging is toch goed voor kinderen? Jonge kinderen die met elkaar spelen, vrienden maken, bangelijke avonturen beleven, ... Ik zou me niet kunnen voorstellen dat ze langskomen met een boete omdat we teveel lawaai maken. Of omdat onze leden verkleed over straat lopen omdat ze een spel spelen.
Er zijn grenzen. Jeugdbewegingen en spelende kinderen proberen die niet te overschrijden door niet te overdrijven met lawaai en mensen niet lastig te vallen. Maar met deze GAS-boetes is er duidelijk wel een grens overschreden!


Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 22:56.

Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.