actualiteitsforums

actualiteitsforums (http://actualiteit.org/forums/index.php)
-   Cultureel-maatschappelijk (http://actualiteit.org/forums/forumdisplay.php?f=51)
-   -   'de doodsteek voor de creatieve sector' (http://actualiteit.org/forums/showthread.php?t=41119)

I*ngborg.keynen 27th November 2012 12:55

'de doodsteek voor de creatieve sector'
 
‘De doodsteek voor onze sector'
Begrotingsakkoord treft creatieve wereld
Maandag raakte bekend dat de bevrijdende roerende voorheffing op auteursrechten met tien procent zal stijgen, van 15 naar 25 procent. ‘De doodsteek voor onze sector', zegt muzikant Frederik Sioen in het Nieuwsblad.

Auteursrechtenvereniging Sabam stuurde maandag een mail naar de verzamelde muziekwereld met het nieuws van de stijging. ‘We vernemen uit goede bron dat de regering beslist heeft om de bevrijdende roerende voorheffing op auteursrechten van 15 naar 25 procent te verhogen. Uiteraard vinden we dit slecht nieuws', staat in het bericht te lezen. Rik Otten, woordvoerder van minister van Financiën Steven Vanackere, bevestigde later de maatregel en benadrukte dat het in de praktijk maar om vijf procent gaat. ‘Artiesten kunnen immers de helft van de roerende voorheffing aftrekken van hun belastingen. Dat blijft gelden.'

De maatregel ontketende een storm van protest onder de 90.000 mensen die in België afhankelijk zijn van de muziekwereld. ‘Zomaar, onaangekondigd. Regering van m'n ***', liet Isolde Lasoen duidelijk verstaan op Twitter. Ook muzikant Frederik Sioen is niet te spreken over de verhoging: ‘We kunnen er bijna beter mee stoppen. Er zou veel meer geld in de staatskas komen als de regering de strijd met de illegale kopieën zou aangaan. Maar neen, men pakt liever de muzikant aan. Nochtans zijn wij dagelijks aan het wroeten om rond te komen'.

Creatieve sector
De stijging zal niet alleen muzikanten, maar de hele creatieve sector treffen. Pol Deltour, nationaal secretaris van de Vlaamse Vereniging voor Journalisten (VVJ), zegt dat de verhoging er ook voor journalisten zit aan te komen. ‘We betreuren de beslissing enorm, want het komt neer op een belastingverhoging voor auteurs, terwijl eerder gezegd werd om die minder te belasten, net om de creativiteit te stimuleren', aldus Deltour.

Schrijver Dimitri Verhulst zei dinsdagmorgen op Radio 1 dat hij het jammer vindt dat de regering geld zoekt bij de artiesten. ‘In België moet je al 15.000 boeken per jaar verkopen om rond te komen. Er zijn zeer weinig schrijvers die dat halen, en net die groep wordt zwaarder belast.'

In het radioprogramma werd ook de bedenking gemaakt dat artiesten de stijging zullen doorrekenen aan anderen, bijvoorbeeld aan organisatoren van concerten. ‘De regering zal waarschijnlijk meer moeten subsidiëren', klonk het.

http://www.standaard.be/artikel/det...121127_00383036 (geraadpleegd op 27 november 2012)

Ik snap de reactie van de auteurs en creatievelingen onder ons zeker. Hoeveel te meer zij moeten betalen aan de regering, zoveel te minder ze zelf verdienen. En ze verdienen al niet zo gemakkelijk hun brood door enkel met hun kunst bezig te zijn. Een mogelijk gevolg is waarschijnlijk dat de creativiteit gaat dalen en vele gaan afhaken. Maar daar tegenover staat dan weer dat iedereen in deze moeilijke tijden moet inleveren. Iedereen moet meer betalen aan de regering, elke sector gaat meer afzien door hogere belastingen, taksen, vergoedingen… En dus kan ook de culturele sector, spijtig genoeg, niet ongeschonden blijven.


Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 22:57.

Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.