actualiteitsforums

actualiteitsforums (http://actualiteit.org/forums/index.php)
-   Sociaal-economisch (http://actualiteit.org/forums/forumdisplay.php?f=50)
-   -   “Ondernemers zijn een politieke partij geworden" (http://actualiteit.org/forums/showthread.php?t=40916)

E*y.Roelen 22nd November 2012 10:53

“Ondernemers zijn een politieke partij geworden"
 
“Ondernemers zijn een politieke partij geworden"
Ann Van den Broek en Steven Samyn − 22/11/12, 06u02
De felle kritiek van de ondernemers op Di Rupo I is volgens Johan Vande Lanotte (sp.a) geen toeval. "Het protest komt er omdat fiscale en sociale fraude nu echt wordt aangepakt. Hun comfortzone is weg."
De begroting is klaar, maar veel applaus heeft de regering er nog niet voor gekregen. Niet van vakbondszijde, niet van werkgeverszijde. Maar dat verbaast budgettair co-architect Johan Vande Lanotte allerminst.

"De ondernemers gedragen zich als een politieke partij. Het is geen toeval dat ze net nu op de barricaden staan. Er is een duidelijk verband met de strijd tegen de fiscale en sociale fraude. Hun comfortzone is weg. Het is in het verleden nog moeilijk geweest, alleen hebben we ze toen niet gehoord. Wat is het verschil tussen deze en vorige crisissen? Dat er meer mensen hun job verliezen? Nee. Dat er veel meer faillissementen zijn? Nee. Het verschil is dat fraude nu echt wordt aangepakt."

Dat de ondernemers liever zouden blijven frauderen, wil de vicepremier niet gezegd hebben. Maar het verband valt volgens Vande Lanotte niet te ontkennen. "Ik maak geen intentieproces, maar het hangt wel degelijk samen. Iemand die zijn comfortzone ziet verdwijnen, gaat meer protesteren. De nieuwe fiscaliteit op bedrijfswagens heeft bedrijfsleiders veel last bezorgd. Die mensen haten ons daarvoor."

De socialist geeft wel ruiterlijk toe dat die maatregel misschien niet de meest verstandige was. "Maar ze is er nu en socialisten worden omwille van die regeling verfoeid door bedrijfsleiders. De fiscale boetes van 309 procent zijn niet door deze regering ingevoerd, maar ze worden eveneens als een pesterij beschouwd. Dat heeft de ondernemers mondiger en kritischer gemaakt", maakt Vande Lanotte zich sterk.

Let wel, de socialistische vicepremier is absoluut niet tegen ondernemers, benadrukt hij. "Ik heb geen anti-ondernemersmentaliteit en ik heb geen zin om ondernemers te brandmerken. Als het over het belasten van meerwaarden gaat, gebeurt dat nog al eens. Ten onrechte."

Al is Vande Lanotte dan ook weer niet tegen het belasten van die meerwaarden. "Ik ben het alleen niet eens met de stelling van links dat dit het walhalla is."

Bron: http://www.demorgen.be/dm/nl/5036/W...-geworden.dhtml

Eigen mening:
De ondernemers vormen de dag van vandaag misschien wel een kleine, onofficiële politieke partij.
Bij iedere beslissing die de regering neemt, volgt er wel een reactie van UNIZO op het nieuws. Dit geldt natuurlijk ook voor de vakbonden. Maar volgens mij leven we nog altijd in een democratie en is één van de basisprincipes van dit systeem niet het voorrecht om te mogen reageren? Ze hebben het recht om te reageren, om welke reden dan ook. Ik begrijp echter wel het standpunt van Vande Lanotte dat de hevige reacties te maken hebben met het feit dat ze sociale en fiscale fraude willen aanpakken. Het valt moeilijk te ontkennen dat er toch wel enige bedrijven zijn die aan creatief boekhouden doen. Door de maatregelen om fraude te bestrijden, is men nu van mening dat Vande Lanotte tegen de ondernemers is, maar dit vind ik toch wel kort door de bocht. De maatregelen zijn opgesteld om alles eerlijker te laten verlopen en dit is toch niet meer dan normaal volgens mij. Ik vind het alleen jammer dat men in het artikel de effectieve maatregelen niet aanhaalt.

S*lke.Sas 22nd November 2012 12:07

'Vande Lanotte verklaart oorlog aan de ondernemers'
 
Vicepremier Johan Vande Lanotte is niet verbaasd dat ondernemers kritiek hebben op de regering Di Rupo. ‘Het protest komt er omdat de fiscale en sociale fraude nu echt wordt aangepakt.’

Unizo-baas Karel Van Eetvelt reageert bijzonder gepikeerd op de uitlatingen van vicepremier Johan Vande Lanotte over de bedrijfsleiders. 'Vande Lanotte verklaart oorlog aan ondernemers,' zegt Van Eetvelt via Twitter. 'We hebben hebben het nu echt wel gehad met deze regeringsleden. Die mensen snappen het niet.'

‘De ondernemers gedragen zich als een politieke partij,’ zegt vicepremier Johan Vande Lanotte in een interview met De Morgen. ‘Het is geen toeval dat ze net nu op de barricaden staan. Er is een duidelijk verband met de strijd tegen de sociale en fiscale fraude. Hun comfortzone is weg.’

Marxistisch

Geen enkele regering kreeg ooit zoveel kritiek te slikken van de ondernemers als de regering Di Rupo. Ondernemen in België zou bijna onmogelijk gemaakt worden. Di Rupo zou geen structurele maatregelen tegen de crisis nemen. Al maanden voor het begrotingsakkoord noemden CEO’s van grote bedrijven de regering Marxistisch.

Fraude

Vicepremier Johan Vande Lanotte, de echte architect van deze begroting, reageert daar nu voor het eerst op en hij schiet met scherp.

‘Wat is het verschil tussen deze en vorige crisissen?’ vraagt Vande Lanotte zich af in De Morgen. ‘Dat er meer mensen hun job verliezen? Nee. Dat er veel meer faillissementen zijn? Nee. Het verschil is dat fraude nu echt wordt aangepakt.’

Pesterij

‘De nieuwe fiscaliteit op bedrijfswagens heeft bedrijfsleiders veel last bezorgd. Die mensen haten ons daarvoor. De fiscale boetes van 309 procent worden eveneens als een pesterij beschouwd. Dat heeft de ondernemers mondiger en kritische gemaakt.' (EE)

Bron
: De Knack, 22/11/2012

Eigen commentaar:
Ik ga akkoord met Vande Lanotte. Het feit dat ondernemers zo hevig reageren, wil zeggen dat ze iets te verbergen hebben. Als ze namelijk helemaal in orde zijn met alles, hoeven ze deze fraudebestrijding niet te vrezen. Maar welke initiatieven een regering ook neemt, er zal altijd tegenkanting zijn. Men kan nu eenmaal niet voor iedereen goed doen.

Het moet wel genuanceerd worden. Fraude plegen en zwart werken is niet goed te praten. Maar België is op dit vlak een moeras van regels en wetten. Onze fiscale en sociale wetgeving is gewoon te ingewikkeld. Bovendien kent België een hoge lastendruk.


Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 17:00.

Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.