actualiteitsforums

actualiteitsforums (http://actualiteit.org/forums/index.php)
-   Politiek (http://actualiteit.org/forums/forumdisplay.php?f=55)
-   -   Obama: 'Rijken moeten meer belasting betalen' (http://actualiteit.org/forums/showthread.php?t=40640)

Jaan Vervoort 16th November 2012 01:42

Obama: 'Rijken moeten meer belasting betalen'
 
22:01 - 14 november 2012 door Jasper D'Hoore


De Amerikaanse president Barack Obama wil af van de belastingverlagingen die de voormalige president George W. Bush ‘de rijkste twee procent’ gaf.

Barack Obama gaf voor het eerst sinds juni een persconferentie (Foto: Bloomberg).
Obama trok voor het eerst sinds juni, toen hij op een bijkomst van de G20 in het Mexicaanse Los Cabos journalisten toesprak, tijd uit voor een persconferentie. Aan potentiële vragen was er alvast geen gebrek. Sinds zijn herverkiezing vorige week brak het schandaal rond CIA-baas David Patraeus uit en maakt Amerika zich op over een clash over de ‘fiscal cliff’.
Obama loofde Patraeus voor zijn lange carričre. De president betreurt wat er gebeurd is, maar benadrukt dat 'de nationale veiligheid nooit in gevaar is geweest.'
Ook wijdde Obama uit over de zogenaamde 'fiscal cliff'. Tegen Nieuwjaar moeten de Democraten en de Republikeinen een compromis vinden om het begrotingstekort van ruim 1.000 miljard dollar terug te dringen. Vinden ze dat niet, dan verdwijnen de belastingsverlagingen die ex-president George W. Bush gaf en schiet er automatisch een ongezien zwaar besparingspakket in gang die de Amerikaanse economie in een recessie zouden duwen.
De prioriteiten van de herkozen president voor de komende vier jaar zijn alvast duidelijk: ‘Jobs en jobcreatie.’ Obama schetste op de persconferentie de lijnen waarbinnen het compromis met de Republikeinen volgens hem moet liggen. ‘Ik ga de belastingsverlagingen voor de twee procent Amerikaanse rijken, die dat niet nodig hebben en ons bijna 1.000 miljard dollar kosten, niet verlengen.’
Rijken blijven rijk
De president meent dat een bescheiden belastingsverhoging ‘de rug van de rijken niet zal breken. Ze blijven sowieso rijk.’ Dat is ook wat de Democraat tijdens zijn campagne voortdurend heeft herhaald . Obama ziet geen alternatief:‘Ik zie niet in hoe we anders 1.000 miljard euro gaan vinden. Met het sluiten van achterpoortjes en het opheffen van aftrekposten zal het alvast niet lukken.’
De Republikeinen hebben bij monde van de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, John Boehner, laten verstaan dat de belastingverlagingen willen behouden. Ze stelden voor om te besparen via die achterpoortjes en aftrekposten. Daarnaast wil de president de belastingverlagingen voor families die minder dan 250.000 dollar per jaar verdienen wel behouden. ‘Het is belangrijk dat we die families zekerheid bieden’, vindt hij. ‘We kunnen de middenklasse toch niet gijzelen terwijl we debatteren over belastingverlagingen voor de rijken.’
Volgens Obama stimuleren belastingsverlagingen voor lagere inkomens de economie. De president is alvast niet van plan zich met de ‘fiscal clif’ te laten chanteren. Hoewel hij er alle vertrouwen in heeft dat de Republikeinen en de Democraten tegen het einde van het jaar een akkoord kunnen afsluiten, acht hij het toch ‘mogelijk dat we deadline van de ‘fiscal cliff’ niet halen.’ Daarmee speelt hij het spel hard, al zullen Republikeinen vinden dat hij met vuur speelt.
Bron: De Tijd

Mening: Het zal een hele taak zijn voor president Obama om 1.000 miljard dollar aan begrotingstekort te zoeken. Naar mijn mening zet hij ieder geval een stap in de goede richting door de belastingverlaging die door ex-president George Bush die aan hij aan de rijken ook had gegeven af te schaffen/verminderen. De rijken gaan dat immers niet voelen zoals de middenklasse ze zou doen! En wat zeker belangrijk is dat Obama een zekerheid creëert voor families dat minder verdienen dan 250.000 dollar per jaar dat de belastingvermindering blijft voor hun zoals het is. Ik hoop dat ze via deze weg hun begrotingstekort gaan verminderen en ze zo niet een ander besparingsplan gaan moeten opstellen en zo de Amerikaanse economie in een recessie duwen.

s*eben.wouters 16th November 2012 09:58

Dit is inderdaad een maatregel die een enorme vooruitgang zou kunnen betekenen voor de besparingen die president Obama wil opleggen. Naar mijn mening had dit echter al wel eerder moeten gebeuren. Langs de andere kant heeft Obama dan ook weer slim gespeeld door deze maatregel nu pas bekend te maken rond de verkiezingstijd. Zo was hij bijna zeker dat een merendeel van de armen op hem zouden stemmen. Slim gespeeld, maar wat laat. Ach ja, beter laat dan nooit?

R*xane.van.looveren 20th November 2012 22:50

Ik vind het nogal zonde dat Obama zo vaak zo veel wind van voren krijgt. Ja, er is niet extreem veel verandert de voorbije vier jaar maar veel mensen blijken te vergeten dat Amerika niet Europa is, dat politiek een hoop mensen is met tegen een stellende meningen en dat men die moet proberen over iets eens te laten zijn (wat echt niet makkelijk is!). Het is niet gemakkelijk om dingen te veranderen als men soms doet blijken.

Men komt steeds wel mensen tegen die je zullen tegen werken. Dat is nu eenmaal zo.

Obama is, in mijn mening, de Amerikaanse president wie zijn ideale het dichtste bij Europa aan leunen. Maar nogmaals hij is president van Amerika en niet alle Amerikanen zijn even tevreden met de Europese meer gematigde idealen.

Belasting vergroting voor de rijke zou een zeer goede stap zijn maar er zullen steeds wel mensen zijn die ergens op zullen zeuren. Ik verwacht wel veel meer van Obama dit ambtstermijn aangezien hij nu de komende vier jaar kan doen wat hij wil. Hij hoeft zich geen zorgen meer te maken over herverkozen te worden.


Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 13:34.

Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.