actualiteitsforums

actualiteitsforums (http://actualiteit.org/forums/index.php)
-   Gezondheid (http://actualiteit.org/forums/forumdisplay.php?f=274)
-   -   Smartphones leren jongeren roken (http://actualiteit.org/forums/showthread.php?t=39863)

c*arlotte.meeus 23rd October 2012 13:38

Smartphones leren jongeren roken
 
Jongeren kunnen op hun gsm gratis programma's downloaden die hen aanzetten tot roken. Vorsers luiden de alarmbel. ‘Maar we kunnen er niets tegen ondernemen.'



Met het gratis programmaatje ‘iSmoke Free' kan je een sigaret op het scherm van je smartphone toveren. Die sigaret kan je, net als een echte, oproken door trekjes te nemen. Want wanneer je vlak bij de microfoon van de telefoon diep inhaleert, glimt de sigaret op en wordt ze korter. ‘iSmoke Free' is een van de vele apps uit de Apple App Store en de Android Market die de gebruiker het gevoel geven te roken.

In een studie die vandaag in het vakblad British Medical Journal verschijnt, luiden Australische onderzoekers de alarmbel over die apps. ‘Ze zijn mooi gemaakt, en heel aantrekkelijk voor kinderen en tieners', schrijven de vorsers. ‘En ze zijn voor iedereen beschikbaar.'

De medici namen alle apps onder de loep die het roken positief voorstellen en die gebruikers aanzetten tot roken. Ze vonden er meer dan honderd.

Volgens de studie zijn de apps die het roken simuleren, het populairst. Al meer dan tien miljoen smartphonegebruikers hebben zo'n app gedownload. Tot die categorie apps behoren ook spelletjes zoals het ‘Puff Puff Pass smoking game', waarin je punten verzamelt door zo vaak mogelijk aan een sigaret te trekken.

‘We zijn erg geschrokken van wat we in de app stores vonden', zegt Nasser BinDihm, onderzoeker aan de Sydney Medical School en medeauteur van de studie, aan de telefoon. ‘Apps die je leren roken, verlagen de drempel om ook in het echte leven te beginnen roken. En hoe beter de grafische kwaliteit, hoe groter het effect op de gebruikers. Dat weten we uit vroegere studies.'

Ook Luk Joossens, expert tabakspreventie bij de Stichting tegen Kanker, is gealarmeerd door de Australische studie. ‘De meeste rokers beginnen vóór hun achttiende te roken. Jongeren zijn ook het meest gevoelig voor het ‘stoere imago' van het roken. Daarom is het zo gevaarlijk dat de apps roken als iets positiefs voorstellen.'

Volgens Joossens druisen de apps in tegen het algemene verbod op reclame voor tabaksproducten. ‘De overheid moet er iets tegen ondernemen,' vindt hij.

Censuur

Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, zegt Paul Van den Meerssche, die aan het hoofd staat van de tabakscontroledienst bij de federale overheidsdienst Volksgezondheid. ‘Als iemand roken in het algemeen promoot, kunnen we niets doen. Dat valt onder het recht op vrije meningsuiting. Bovendien is het moeilijk om te achterhalen wie een app online heeft gezet en hem juridisch te vervolgen.'

Volgens de Australische onderzoeker BinDihm hebben overheden echter meer macht dan ze toegeven. ‘Ze hoeven de bedrijven achter de apps niet op te sporen om op te treden. Ze kunnen ook de app stores dwingen om de apps te blokkeren.'

‘De Chinese regering laat op die manier geregeld apps censureren. Zo kun je de ‘Encyclopedia De Chine'-app in China niet downloaden. Het is dus blijkbaar wél mogelijk om bepaalde apps te verbieden, wanneer de inhoud in strijd is met de lokale wetgeving.'

Maar de app stores dragen ook zelf een verantwoordelijkheid, zegt BinDihm. ‘In de Android Market kan je een app verspreiden zonder dat iemand die op voorhand goedkeurt. Bij Apple is dat anders. Maar blijkbaar is ook Apple niet streng genoeg.'

De woordvoerder van Apple was gisteren niet bereikbaar voor commentaar. De woordvoerster van Google, het bedrijf achter Android, verwijst naar de algemene voorwaarden waaraan de app-ontwikkelaars zich moeten houden. Daarin staan clausules over haatzaaiende, gewelddadige en seksueel getinte inhoud. Maar niets over sigaretten of verslavende producten.

Bron : http://www.standaard.be/mobilia/cnt...121022_00344467

Mening :
Ik ben teneerste echter geschrokken van dit artikel, al jaren probeert de overheid het roken niet alleen te termineren, maar ook te ontmoedigen. Zoals het verbieden van het roken in een café en dergelijke. Maar nu er apps zijn verpreid, die het roken stimuleren, gaat de overheid niet optreden. Volgens de federale overheidsdienst volksgezondheid kunnen ze niets doen, omdat het valt onder vrije meningsuiting en omdat het te moeilijk is om te achterhalen wie de app online heeft gezet. Ik vind het persoonlijk schandalig, ook kinderen van 11 jaar kunnen beschikken over deze app, bovendien is het voor iedereen beschikbaar, er staat ook geen leeftijd op.
Jongeren beginnen tegenwoordig al te roken onder hun 16 jaar, gaan ze de leeftijd dan nog verlagen, dat de kinderen al op hun 11 jaar beginnen met roken? Kinderen moeten niet gestimuleerd worden, maar juist ontmoedigd en beschermd worden tegen roken. Het is vooral verontrustend dat de app 'iSmokeFRee' het populairst is, dat toont aan dat vele mensen (waaronder kinderen) dit "spelletje" spelen. Het spelletje is bovendien aantrekkelijk voor tieners. Tieners willen bij de groep behoren, gaan dit stoer vinden. Maar als het dan via deze app niet stoer genoeg meer is, zullen ze snel naar een echte sigaret grijpen. Bovendien verlagen deze apps de drempel om naar een werkelijke sigaret te grijpen. Voor tieners is dit zeker verleidelijk. En hoe beter de grafische kwaliteit, hoe groter het effect op de gebruikers.
Ik vind dat ze al het mogelijke moeten doen om de persoon te vinden die deze app online heeft geplaatst. Ze kunnen al beginnen met de app-stores te dwingen om die apps te blokkeren. Uiteindelijk is het toch voor niemand goed!

charlotte.vanlooy 23rd October 2012 14:23

Ik ga volledig akkoord met de mening van Charlotte. Ik heb de app net uitgeprobeerd. Wanneer je da app download komt er een melding dat deze app niet mag worden gedownload onder de 17 jaar. Dit is enkel maar een melding want nadien kan je de app gewoon downloaden, ongeacht welke leeftijd je hebt. Er verschijnt dan een sigaret op het scherm en je moet inhaleren aan de microfoon van je smartphone. Wanneer de sigaret "opgerookt" is kan je er meteen weer een nieuwe nemen. Dit kan dus bij jongeren aanzetten tot roken maar, hier is het gratis en een pakje sigaretten kost heus wel wat meer geld.

Sam.Goris 2nd November 2012 19:25

Dit vind ik ronduit belachelijk! Het is als zeggen dat geweldadige videogames spelen zich ook effectief uit in geweld. Dit wordt vaak aangehaald in studies dat dit zeer moeilijk aan te tonen is. Er is slechts één studie geweest die dit vooroordeel bevestigt. Deze studie is vaag en gebruikt een zeer indirecte onderzoeksmethode waarbij veel wetenschappers zich ook vragen stellen.
Daar bovenop zijn de criminalitei- en geweldcijfers de voorbije jaren sterk gedaald zijn terwijl zulke games een stuk populairder geworden zijn.

Citaat:
1.
Intussen verwijst gaminglobby Gamepolitics naar een paper van de universiteit van Texas. Hierin beweren twee onderzoekers dat de studie van Anderson veel ongepubliceerde en ongerelateerde onderzoeken bevat.

Ook zeggen de Texaanse onderzoekers dat Anderson een belangrijk feit negeert. Zo zijn gewelddadige videogames alleen maar populairder geworden wereldwijd. Dat terwijl de criminaliteits- en geweldcijfers in de meeste geïndustrialiseerde landen gezakt zijn tot het niveau van de jaren zestig.
Anderson is degene die beweert dat er een rechtstreeks gevolg is

Citaat:
2.
De auteurs van het onderzoek hopen dat komende studies ook rekening houden met de manier van spelen. “De manier waarop men zich gedraagt in het echte leven heeft al snel de prioriteit over wat er in een spel gebeurt. Videogames beheersen niet wie we zijn”, concludeert Ewoldson.

Wat mij ook lichtjes stoort is het feit dat Charlotte (Meeus) bijna onmiddellijk redeneert dat deze apps aanzetten tot roken in 'real-life', terwijl in studie enkel sprake is van reclame eigenlijk. Er is geen onderzoek gedaan naar de gevolgen van 'pro-smoking apps' en een eventuele stijging van het aantal minderjarige rokers. Daarbij is het nog steeds je eigen keus om te roken.
Stel: jij ziet over een mooi kledingstuk. Al heb je die reclamespot 1000x gezien, dan sprint je tenslotte toch ook niet onmiddelijk naar de winkel om dit te kopen...

Om tevens ook even citaat aan te halen uit het artikel van BMJ:
Citaat:
3.
“App stores have a moral (and arguably) a legal responsibility to ensure they have the infrastructure to comply with WHO FCTC and other laws restricting advertising of tobacco to minors.”
Het zou waar kunnen zijn, maar hier is geen onderzoek naar gedaan en dus kan je hier geen degelijk onderbouwd oordeel over vellen.

Waar ik het wel mee eens ben is dat dit wettelijk gezien gereguleerd moet worden. Een moeilijke opgave weliswaar. Tabakproducenten hebben nu eenmaal de gewoonte om achterpoortjes in regelgevingen te vinden...

1. Artikel over studie Anderson

3. Artikel over onderzoek dat aantoont dat sommige vormen van spelen andere effecten hebben

3. artikel op BMJ...


Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 04:41.

Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.