actualiteitsforums

actualiteitsforums (http://actualiteit.org/forums/index.php)
-   Politiek (http://actualiteit.org/forums/forumdisplay.php?f=49)
-   -   N-VA vertoeft op ongepeilde hoogten (http://actualiteit.org/forums/showthread.php?t=39112)

Barst 15th September 2012 15:30

N-VA vertoeft op ongepeilde hoogten
 
1 Attachment(en)
Open VLD weegt noggeen derde van De Wever


BRUSSEL - De resultaten van Open VLD zijn dramatisch. De N-VA stijgt opnieuw fors. De partij is met 36,3 procent twee keer zo groot als eerste achtervolger CD&V. En nog altijd is er marge voor groei.



Het gaat van kwaad naar erger met Open VLD. Als er vandaag federale verkiezingen zouden zijn, moet de partij het stellen met een schamele 10,7 procent. Dat blijkt uit de laatste peiling van De Standaard en VRT, uitgevoerd door TNS Media. Het slechtste VLD-resultaat ooit in deze peiling. Bij de federale verkiezingen in 2010 kregen de liberalen al een forse knauw, maar daar gaan ze nu nog ruim drie procent onder.

Partijvoorzitter Alexander De Croo slaagt er niet in zijn partij met een wervend verhaal uit het dal te loodsen. In een harde interne analyse na de opdoffer van 2010 moest de partij vaststellen dat ze de kiezer koud liet. Dat blijkt twee jaar later meer dan ooit het geval. In de grote steden wordt de partij zowat uitgespuwd. De Croo ligt al zeer zwaar onder vuur, maar als de resultaten op 14/10 deze trend volgen, is de kans klein dat hij op zijn stoel mag blijven zitten tot aan de voorzittersverkiezing in december.

Bart De Wever (N-VA) moet net als in de vorige peiling de eerste plaats in de pop poll aan Kris Peeters (CD&V) laten, maar met een partijresultaat van 36,3 procent zal dat een zorg wezen. Na een dip in maart klimt de N-VA opnieuw tot ongepeilde hoogten. In tegenstelling tot Peeters slaagt De Wever er wel in om zijn persoonlijke populariteit met zijn partij te verzilveren.

De keerzijde daarvan is dat de N-VA met het imago van een eenmanspartij blijft worstelen. In de top drie van de N-VA-kiezers staan Peeters en Hilde Crevits (CD&V) op de tweede en derde plaats, na De Wever. Pas daarna komen eigen koppen als Jan Peumans, Geert Bourgeois, Siegfried Bracke en Jan Jambon. De vele kiezers die vanuit andere partijen overwegen om toch N-VA te stemmen, hebben daarbij alleen oog voor voorman De Wever.

Maar groeipotentieel is er dus wel degelijk nog. Zes op de tien kiezers van Open VLD en CD&V zeggen dat ze ook op de N-VA zouden kunnen stemmen. Omgekeerd kunnen die twee partijen alleen vooruit gaan als ze opnieuw kiezers van de N-VA kunnen afsnoepen. Ook bij Vlaams Belang, dat stabiel blijft op 9,5 procent, is de N-VA-rooftocht nog niet ten einde.


CD&V maal twee

De kloof met de rest van het veld is enorm. De enige partij die tussen de N-VA en ‘de rest' zweeft, is CD&V. Met 18,5 procent blijft CD&V overeind, een lichte stijging ten opzichte van de vorige peiling en de verkiezingen van 2010 zelfs. Maar of er veel champagnekurken zullen knallen op het christendemocratische partijhoofdkwartier is maar zeer de vraag. Op een paar jaar tijd is voormalig kartelpartner N-VA dubbel zo groot geworden als CD&V. De SP.A blijft op exact hetzelfde resultaat in de peiling van maart (14,5 %). Aangezien partijprotagonisten als Johan Vande Lanotte en John Crombez de laatste maanden geen gebrek aan airplay hadden, is dat echter ook geen cijfer om vrolijk van te worden. Het wordt ook aartsmoeilijk om in het huidige rechtse politieke landschap verse kiezers te gaan zoeken. Alleen bij de groenen heeft de SP.A nog wat potentiële kiezers zitten, maar met veel zijn ze daar bij Groen sowieso al niet meer. Samen halen de twee linkse formaties zelfs geen kwart van de stemmen meer.

Groen-voorzitter Wouter Van Besien wist zijn partij opnieuw vertrouwen te geven en bracht de resultaten tot vlak onder de grens van tien procent. Maar daar gaat Groen intussen weer met gemak onder. Met een nationale score van 7,9 procent de gemeenteraadscampagne aanvatten, wordt geen pretje.


Tètitatutis

Vlaams Belang zit ook al een tijdje onder die lat van tien procent, maar moet met 9,5 procent voor een keer niets prijsgeven.

Lijst Dedecker ten slotte, wordt stilaan te klein om nog met het blote oog waar te nemen. Net zoals Hugo Claus in 2008 zijn eigen aftakeling niet langer kon aanzien, moet ook voorzitter Jean-Marie Dedecker op dagen snakken naar het einde en denken ‘tètitatutis'.


DS, 15-09-2012 (Peter De Lobel)


Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 01:40.

Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.