'Merkel moet zich niet mengen in Belgische politiek'
Premier Elio Di Rupo brengt vandaag een bezoek aan de Duitse bondskanselier Angela Merkel. In een interview met het Duitse weekblad Der Spiegel zegt hij dat ze zich niet te veel mag mengen in de Belgische politiek.
De eerste minister zet met zijn bezoek aan Merkel zijn rondje kennismakingsgesprekken met zijn ambtsgenoten uit de buurlanden voort. Eerder deze week trok Di Rupo al naar Nederland en Luxemburg om er respectievelijk minister-president Mark Rutte en premier Jean-Claude Juncker te ontmoeten. Maandagochtend vertrekt de premier vanop Melsbroek richting Berlijn, om er op de middag met de Duitse kanselier Angela Merkel tijdens de lunch te praten. Tijdens de ontmoeting kan een aantal bilaterale dossiers ter sprake komen, maar verwacht wordt dat vooral de voorbereiding van de Europese top van 30 januari centraal zal staan. 'Elk land heeft zijn eigen tradities' Net vandaag verschijnt in het Duitse weekblad Der Spiegel, waar De Morgen over schrijft, ook een interview met Di Rupo, waarin hij zegt dat Merkel zich niet moet mengen in louter Belgische aangelenheden. Hij wijst er de bondskanselier, die in het verleden als meermaals kritiek leverde op het Belgische sociale systeem, terecht. Merkel vindt dat ons land afmoet van de automatische koppeling van de lonen aan de index. Di Rupo zegt in het interview dat elk land zijn eigen tradities heeft, die door andere landen gerespecteerd moeten worden. Hij zou een ander land ook niet zeggen wat het moet doen of laten, klinkt het. Ook ziet de premier te veel bemoeienissen van Europa in de interne Belgische keuken niet zitten. De Unie mag doelstellingen opleggen, maar hoe die bereikt worden moet elk land afzonderlijk invullen, luidt het nog. Bron: www.destandaard.be 23 januari 2012 Eigen mening: Eigenlijk vind ik dat Di Rupo gelijk heeft wanneer hij zegt dat Merkel zich niet moet mengen met de Belgische politiek. Het is al zo moeilijk om tot akkoorden te komen met de Belgische politici, zonder dat er hier een buitenstaander tussen komt. Merkel kan inderdaad een eigen mening hebben, waarvoor Di Rupo dan ook respect moet hebben, maar deze mening moet ze niet willen afdwingen van België. Het is de Europese Unie die doelstelling oplegt, en Di Rupo heeft gelijk als hij vindt dat deze door elk land individueel mogen ingevuld worden. |
Ik ben het eens met Lieselot. Als we ook al rekening zouden moeten houden met de meningen van politici in het buitenland, dan hadden we nu waarschijnlijk nog altijd geen regering. Je mag als persoon altijd zeggen hoe jij denkt dat het beter zou kunnen gaan, en dan kunnen de politici van dat land zelf wel beslissen of ze met die mening akkoord gaan of niet. Hoe er aan de doelstellingen van de Europese Unie wordt gewerkt, moet weer ieder land voor zich uitmaken. Je kan als buitenstaander hier ook weer je mening geven, maar laat het land zelf beslissen of ze dat dan ook effectief op die manier gaan aanpakken of niet.
|
Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 20:33. |
Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.