actualiteitsforums

actualiteitsforums (http://actualiteit.org/forums/index.php)
-   Global Warming (http://actualiteit.org/forums/forumdisplay.php?f=271)
-   -   China weigert CO2-heffing EU (http://actualiteit.org/forums/showthread.php?t=37344)

Barst 6th January 2012 15:50

China weigert CO2-heffing EU
 
China weigert CO2-heffing EU


LONDEN - Na de Amerikanen dreigen nu ook de Chinezen met een handelsoorlog als de Europese emissierechten voor vliegtuigen niet worden afgeschaft.



De grootste vier Chinese luchtvaartmaatschappijen hebben aan de Europese Commissie laten weten dat ze weigeren de lasten te betalen die samenhangen met de Europese emissiehandel. Dat kan ertoe leiden dat de Chinezen de Europese luchthavens in de ban doen. Het tekent de toenemende weerstand tegen de emissiehandel in de luchtvaart, die deze week van kracht werd. Ook de Amerikanen zijn er felle tegenstanders van.

Ondanks de groeiende dreiging van een handelsoorlog blijft Europa het systeem zien als een cruciaal middel om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. Sinds 1 januari is elke luchtvaartmaatschappij die een toestel laat landen op een luchthaven in de EU, verplicht om deel te nemen. Maar China is dat dus niet van plan. 'China zal niet met de Europese Unie meewerken aan het emissiehandel-programma. De Chinese luchtvaartmaatschappijen zullen hun klanten niet laten betalen voor deze emissie-belasting', zei Cai Haibo, de ondersecretaris-generaal van de Chinese Vereniging voor Luchttransport. Die organisatie vertegenwoordigt Air China, China Southern Airlines, China Eastern Airlines en Hainan Airlines. Die maatschappijen vliegen jaarlijks miljoenen passagiers naar Europa. Geschat wordt dat de kosten van de emissiehandel voor de vier maatschappijen oplopen tot 800 miljoen yuan (97 miljoen euro) in het eerste jaar. Aan het einde van dit decennium zou dat het drievoudige kunnen worden.


Handelsoorlog

Volgens de Europese regels moeten luchtvaartmaatschappijen, net zoals industriële ondernemingen, over emissierechten beschikken zodra ze broeikasgassen uitstoten. Die emissierechten moeten worden aangeschaft. Wie geen emissierechten heeft en toch broeikasgassen uitstoot, kan een boete van 100 euro per ton CO2 krijgen. Wie de regels herhaaldelijk overtreedt, kan zelfs uit het Europese luchtruim verbannen worden.

Vorige maand wees het Europees Hof van Justitie juridische bezwaren tegen de regeling van de hand. Dat was voor het Chinese persagentschap Xinhua aanleiding om voor een dreigende handelsoorlog te waarschuwen. Sindsdien zijn de woordenwisselingen van minder dreigend van toon geworden, maar een eventuele escalatie van een conflict tussen de twee economische grootmachten zou voor de hele wereld consequenties hebben.

China vindt dat Europa onredelijke eisen stelt door zijn eigen beleidskeuzes op te leggen aan ontwikkelingslanden, waar de luchtvaartindustrie zich nog volop aan het ontwikkelen is, en waar het dus moeilijker is om de emissies terug te brengen. De Chinezen vinden dat de kosten van de uitstootbeperking gedragen zouden moeten worden door de vliegtuigproducenten, die zich vooral in Europa en de VS bevinden. Op die manier zouden zij gestimuleerd worden om milieuvriendelijkere toestellen te ontwerpen.

De Europese Commissie heeft de rest van de wereld gisteren juist opgeroepen om een voorbeeld te nemen aan de EU in de strijd tegen de CO2-uitstoot van de luchtvaartsector. De Commissie reageert daarmee op het verzet van onder meer de VS en China tegen de nieuwe Europese uitstootregels voor vliegtuigen. Commissaris voor Klimaat Connie Hedegaard hekelde 'bepaalde landen die niets doen om de uitstoot terug te dringen'.

Volgens de EU zou het systeem de passagiers 2 tot 12 euro per vlucht kosten, afhankelijk van de afstand en andere factoren. Die bijkomende kosten zouden de vraag naar vliegtickets kunnen doen dalen. Slecht nieuws in een markt die al onder druk staat door de economische crisis.

© The Guardian (Peter Parks)


DS, 06-01-2012


Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 19:36.

Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.