Geen enkele moslim wou schaap eerst verdoven
ANTWERPEN - In Antwerpen koos geen enkele moslim er vanmorgen voor om zijn schaap, dat ritueel geslacht zou worden voor het Offerfeest, eerst te verdoven. Gaia vraagt daarom dat dit zou worden verplicht.
De tijdelijke slachtvloer in Antwerpen waar schapen met verdoving konden worden geslacht, is zondag tijdens het slachtritueel van het Offerfeest door geen enkele moslim gebruikt. Dat stelden zowel Vlaams Belang als dierenrechtenorganisatie Gaia vast tijdens hun bezoek aan de slachtvoer. Uit bekommernis om het dierenwelzijn bood de stad Antwerpen de moslimgemeenschap dit jaar voor het eerst de mogelijkheid schapen te slachten, nadat ze eerst door een stroomstoot waren verdoofd. Op die tijdelijke slachtvloer met verdovingstoestel in de Slachthuislaan werd dus geen enkel schaap geslacht. 'Dat is zeer betreurenswaardig en een gevolg van de boycot door de Antwerpse Unie van Moskeeverenigingen', zegt Michel Vandenbosch van Gaia. Hij pleit voor een wettelijke verdovingsplicht. 'Wachten tot de hele moslimgemeenschap verdoving aanvaardt, is als wachten op Godot. Het is nu aan de politiek om knopen door te hakken en de wet te wijzigen, wat al lang had moeten gebeurd zijn.' 'Als je van moslimverenigingen te horen krijgt dat je in de hel belandt als je een schaap eerst verdooft voordat je het slacht, is de keuze snel gemaakt voor een moslim. De moslimgemeenschap snijdt daarmee echter in eigen vlees. Dat is een extra signaal dat de volgende regering werk moet maken van een algemene verplichting tot verdoving bij ieder slachtritueel.' De wet van 14 augustus 1986 betreffende de bescherming en het welzijn van dieren voorziet verplichte verdoving, maar laat een uitzondering toe voor godsdienstige riten. Gaia roept politici op de uitzondering uit de wet te schrappen. Vlaams Belang betreurt dat de tijdelijke slachtvloer met verdovingstoestel 36.000 euro heeft gekost aan de stadskas, zonder dat er gebruik van werd gemaakt. Ook de oppositiepartij pleit voor een verplichte verdoving in de toekomst. De stad Antwerpen betreurt de magere opkomst. 'Alle begin is moeilijk. Dit nieuwe initiatief heeft tijd nodig. We zullen het evalueren', zei schepen Monica De Coninck (SP.A) aan VTM. Bron: http://www.standaard.be/artikel/det...DMF20111106_018 Mening: Ik vind dit inderdaad betreurend vanuit het perspectief van de dieren rechten organisaties. Maar ik vind wel dat ze dan eerst op de gewone dierenmishandeling moeten letten vooraleer ze bij een andere godsdienst en cultuur de rituelen gaan afkraken. Het is ten slotte hun cultuur. |
Mijn mening hierover is eerder dubbel (zoals dat volgens mij wel bij meerdere mensen het geval zal zijn). Ten eerste vind ik het echt verschrikkelijk dat de schapen zonder verdoving worden geslacht. Het is echt een (naar mijn mening erge) vorm van dierenmishandeling. De dieren zien er fvolgens mij echt wel hard van af. Langs de andere kant vind ik dan ook weer wel dat tradities echt tradities moeten blijven. Het offerfeest is namelijk een heel belangrijk gebeuren voor de moslims. De meeste niet-moslims zullen vooral medelijden met de schapen hebben omdat ze de ware betekenis van dit offerfeest niet kennen. Ik heb toch respect voor beide meningen.
|
Volgens mij is die rituele slachting helemaal geen dierenmishandeling. Ik ben wel niet voor het idee van "gezellig allemaal een schapenkeel doorsnijden", maar ik denk dat hoe de dieren hier geslacht worden niet veel beter is.
Ook vind ik het idee achter het offerfeest wel mooi. Het is zo dat, wanneer een gezin een schaap slacht ze de helft van dat schaap geven aan mensen die in armoede leven, wat een onderdeel is van de Zakat (een van de vijf zuilen van de islam). |
Het offerfeest is iets onbekends voor niet-moslims zoals ik. Ik begrijp wel dat het een traditie is die men in stand wil houden en schapen offeren hoort nu eenmaal bij dit feest. Het zou haram zijn om de schapen eerst te verdoven omdat je dan eigenlijk een dier offert dat al dood is. Moslims moeten dieren slachten volgens een voorgeschreve wijze van slachten, de Dhabiha. Langs de andere kant zou ook ik liever hebben dat de slachting met verdoving gebeurt. Deze verdoving is vrijwel pijnloos, terwijl het rituele onbedwelmd slachten de schapen erg laat lijden. Volgens de wet mag slachten zonder verdoving enkel bij godsdienstige rituelen zoals dit, maar toch.. het zijn wel meer schapen dan normaal die op een dag geslacht worden. Misschien is de methode die in Turkijke meer en meer gebruikt wordt ook wel een idee: men slacht hier niet zelf een schaap, maar schenkt men een geldsom aan een stichting die het vlees geeft aan mensen in arme landen die het echt nodig hebben. En wie weet gebeurt de slachting voor dit vlees wel met verdoving.
|
Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 12:04. |
Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.