Professoren en specialisten vragen Di Rupo om uitbreiding euthanasiewet
Een groep professoren en specialisten op het vlak van euthanasie heeft aan formateur Elio Di Rupo (PS) gevraagd om een debat over de verfijning en uitbreiding van de euthanasiewet op te nemen in het regeerakkoord. Dat deden ze donderdag in een open brief aan de formateur.
De brief is onder andere ondertekend door Wim Distelmans, kankerspecialist en professor palliatieve zorgen aan de VUB, Jacinta De Roeck, directeur van de Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging (HVV) en gewezen senator en verschillende mensen uit van het LevensEinde InformatieForum (LEIF). De ondertekenaars zijn van mening dat de euthanasiewet uit 2002 dringend aangepast en uitgebreid moet worden.. Zo vinden ze het 'niet langer houdbaar' dat de wilsverklaring euthanasie om de vijf jaar moet vernieuwd worden. Daarnaast pleiten de briefschrijvers voor een 'doorverwijsplicht'. Nu moeten patiënten zelf op zoek gaan naar een andere arts wanneer zijn/haar behandelende arts niet wenst in te gaan op een euthanasievraag. 'Zeker oudere en erg zieke patiënten hebben nood aan een 'doorverwijsplicht'', wordt in de brief gesteld. De wet moet volgens de ondertekenaars ook uitgebreid worden naar mensen met gevorderde hersentumoren of Alzheimerdementie en naar 'wilsbekwame' minderjarigen. Ten slotte wordt in de brief ook gevraagd om een debat te houden over de maatschappelijke toetsing van andere beslissingen bij het levenseinde, zoals palliatieve sedatie, het stopzetten van een behandeling, zoals het beëindigen van de sondevoeding, of het niet meer opstarten van een behandeling, bijvoorbeeld het niet langer reanimeren van een patiënt. Bron: http://www.standaard.be/artikel/det...DMF20111103_058 De Standaard, Donderdag 03 november 2011, 14u20, Belga -------------------------------------------------- Ik was aan het rondsurfen op de site van De Standaard en botste op dit artikel. Het eerste gevoel dat bij mij naar boven kwam toen ik het las was verontwaardiging. Het bestuur van ons land heeft dagen, weken, maanden lam gelegen. Na al die tijd is er eindelijk een beetje vooruitgang, kan er terug onderhandeld worden en lijkt er licht te zijn aan het einde van deze donkere politieke tunnel. Het eerste wat ik dacht toen ik dit las, was 'en nu komen ze met zoiets af'. Is het voor iedereen niet het belangrijkste dat er éérst een regering gevormd wordt voordat men gaat beginnen onderhandelen over euthanasiewetten? Hierbij wil ik zeker ook zeggen dat ik het geen onbelangrijk onderwerp vind om over te onderhandelen. Toch denk ik dat het zowel voor deze professoren en specialisten ook van groot belang is dat er eerst een regering op poten wordt gezet alvorens andere beslissingen te nemen. Een regering is in elk land noodzakelijk, het zorgt voor stabiliteit en dat is wat ons land nu zeker nodig heeft. |
Ik denk dat het juist wel goed is dat er nu al over onderhandeld zou worden. Als ze de wet over euthanasie willen veranderen of uitbreiden, dan moet dit ook in het regeerakkoord komen en de mogelijke regering moet dit regeerakkoord ook voorstellen. Als ze er dan iets aan willen veranderen is iedereen ervan op de hoogte. Voor mensen die euthanasie willen plegen maar waarvoor dit voor de moment nog niet mag (gevorderde hersentumoren) is dit juist wel iets heel belangrijk. Over euthanasie zelf ben ik op bepaalde vlakken wel voor. Als mensen echt ziek zijn en ze zien geen uitweg meer, kan ik perfect begrijpen dat ze euthanasie willen plegen. De doorverwijsplicht vind ik ook meer dan goed. Er zijn waarschijnlijk al mensen die jaren vechten voor hun leven en nu gewoon op zijn. Het is veel gemakkelijker als hun dokter ze dan doorverwijst naar een andere dokter, dan dat ze nog eens energie moeten gaan verspillen aan de zoektocht naar een andere dokter. Die mensen zijn gewoon moe en ergens begrijp ik dat wel dan. Ik kan er ook niet perfect over meespreken omdat ik zelf zoiets nog niet heb meegemaakt of iemand ken die zoiets heeft meegemaakt, maar ik kan het dus wel ergens begrijpen als mensen de beslissing nemen om euthanasie te plegen.
|
Tommelein steunt vraag om euthanasiedebat op te nemen in regeerakkoord
Tommelein steunt vraag om euthanasiedebat op te nemen in regeerakkoord
vrijdag 04 november 2011, 22u21 Bron: Belga Auteur: jta Open Vld-Senaatsfractieleider Bart Tommelein sluit zich aan bij de oproep van een groep professoren om een debat over de euthanasiewetgeving op te nemen in het regeerakkoord. 'Dit debat opnieuw op de lange baan schuiven heeft wat mij betreft veel weg van schuldig verzuim en daar kan en wil ik als mens niet aan meedoen', aldus Tommelein. Een groep professoren en specialisten op het vlak van euthanasie en het levenseinde heeft donderdag in een open brief aan formateur Elio Di Rupo gevraagd om een debat over de verfijning en uitbreiding van de euthanasiewet op te nemen in het regeerakkoord. Open Vld’er Tommelein steunt die vraag. Hij wijst op de wetsvoorstellen die zijn eigen partij al heeft ingediend over de kwestie. 'Jammer genoeg geraken die nooit op de agenda van de commissies'. Daarom is het volgens Tommelein een goed idee om de noodzaak van een debat in te schrijven in het regeerakkoord. De Vlaamse liberalen zijn alvast gewonnen voor een debat over de uitbreiding van de euthanasiewet naar minderjarigen in een 'uitzichtloze situatie' of naar dementerenden. Als het van Tommelein afhangt, kan het debat best in de Senaat gevoerd worden en wordt er best gezocht naar een 'gezamenlijk voorstel dat de partijgrenzen overstijgt. De praktijk leert me dat de partijen echter in hun loopgraven blijven als het regeerakkoord hierover zwijgt en dit om de broze politieke evenwichten niet in gevaar te brengen', aldus Tommelein. Bron: http://www.nieuwsblad.be/article/de...DMF20111104_174 Mening: Ik vind het net als Jorina een goed idee om het euthanasiedebat op te nemen in het regeerakkoord. Zo zal deze zaak niet op de lange baan worden geschoven. Nu het debat al steun krijgt van senaat-fractieleiders zal het hopelijk sneller opgenomen worden in regeerakkoord en vooral sneller besproken of zelfs herzien worden. Ik weet dat het nu niet makkelijk is voor de families om hun geliefden te helpen, bij het eindigen van hun lijdensweg. Hopelijk kunnen deze nieuwe voorstellen wat soelaas bieden. Ik zou, als het ooit nodig moest zijn, zelf willen beslissen of ik dan zo zou willen verder leven of niet. En als ik dat niet meer zelf zou kunnen, dat een geliefde van mij dat dan kan beslissen. Hopelijk biedt het debat de kans aan. Laat de mens de waardigheid om op zo een manier te sterven, dan dat ze het lot op een veel gruwelijkere en meer traumatiserende (voor de familie) moeten verwelkomen. |
Het zijn precies deze mensen (professoren en specialisten), die dagelijks met deze gevoelige materie te maken krijgen en die daardoor met rede en recht hierover kunnen oordelen, die men de kans moet geven een voorstel tot aanpassing van de euthanasiewet goed te keuren. Zij kennen als geen ander de pijngrenzen van een al of niet actief of passiet stervende persoon.
|
Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 09:14. |
Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.