Hamburger voor fijnproevers
Hamburger voor fijnproevers
Gourmet vs. Fastfood Waar komt de hamburger vandaan? Zes jonge Vlamingen openden zopas in hartje Brussel het Ellis Gourmet Burger-restaurant. Zij willen de hamburger uit het verdomhoekje van de fastfood halen en grijpen voor hun culinair verantwoorde versie terug naar de geschiedenis van dat recept dat de wereld heeft veroverd. Ellis verwijst trouwens naar Ellis Island in New York, waar de hamburger Amerika binnenkwam. Het idee van de 'gourmet burger' speelt in op de vraag naar sneller en goedkoper eten, maar in een gezelliger omgeving en met behoud van de kwaliteit op het bord. Een trend die al opgepikt werd door onder meer Exki (gezonde fastfood), Steak'Frit (Belgische lowcostbrasserie) en Chez Vincent (luxefrituur). Ook de opkomst van de 'gastrobistro' past in de tijdgeest: restaurants die besparen op interieur, comfort en bediening, om gastronomische kwaliteit te kunnen serveren tegen lage prijzen. Zelfs de klassieke fastfoodketens, zoals Quick en McDonald's, zijn zich bewust van de trend: zij starten met proefprojecten om hun vestigingen aantrekkelijker en gezelliger te maken en doen veel inspanningen om het publiek te overtuigen van de kwaliteit van hun ingrediënten. Wij gingen in Brussel de Ellis Gourmet Burger proeven en vergeleken hem nadien met de traditionele fastfoodburger van McDonald's. Onze conclusie is dat de Ellis Gourmet Burger zijn belofte waarmaakt en de fastfoodversie overtroeft. Maar om de echte fijnproevers, de 'gourmets', te overtuigen, is er nog werk aan de winkel. Alles begint met een goed idee, maar de vlekkeloze uitvoering ervan, dag na dag, is een ander paar mouwen. Gourmet of Fastfood: DE TEST * Ellis Gourmet Burger * Sfeer: Gezellig, jazzy muziek, comfortabel Bediening: Vriendelijk, nog wat onzeker (net open) Take-away: Ja (met wat geduld) Couverts: Borden, glazen en bestek Peper, zout, ketchup, tabasco op de tafels Prijs: Classic: 8 euro Broodje: Goede kwaliteit, maar te weinig getoast Vlees: Beter dan fastfood, maar 'gourmet'-belofte is te hoog gegrepen Groenten: Mag meer zijn, prima zoetzure augurken Frieten: Verrassend goed Sausen: Ketchup van Heinz; mayonaise kan beter Drank: Uitgebreide drankenkaart met bier en wijn (maar geen Amerikaanse!) Sterke punten: Concept, interieur, frieten Zwakke punten: 'Foodshots' (wachthapjes) te duur voor wat je krijgt (3,50 euro) www.ellisgourmetburger.com * McDonald's * Sfeer: Druk, lawaaierig Bediening: Vriendelijk, efficiënt, snel Take-away: Ja (snel) Couverts: Wegwerpmateriaal Prijs: BigMac: 6,20 euro (inclusief friet of salade + frisdrank) Broodje: Wak en zoeterig Vlees: Altijd smakelijker en dikker op de foto dan in de realiteit Groenten: Louter garnituur Frieten: Waar is de aardappel? Sausen: Ketchup en mayonaise van bedenkelijke kwaliteit in plastic vlootjes Drank: Alleen frisdrank en pils van Jupiler Sterke punten: Prijs, snelheid Zwakke punten: Overheersend zoet, lawaai www.mcdonalds.be Destandaard.be 21/05/2011 Ik vind het zeker een positieve trend om 'junkfood' te gaan vertalen naar iets gezondere alternatieven. Ik ben zelf een grote fan van gezonde voeding, maar kan af en toe wel eens junkfood smaken. Echter zou ik na dit artikel eerder opteren voor dat 'Ellis gourmet burger' restaurant in plaats van een Mc Donalds. Enkel en alleen al omdat men hier volgens de test nog steeds junkfood verkoopt, maar toch al meer aandacht spendeert aan het totaalconcept. Men moet in mijn ogen niet proberen junkfood te weren, maar men moet dit meer kwaliteitsvol maken. |
Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 14:40. |
Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.