actualiteitsforums

actualiteitsforums (http://actualiteit.org/forums/index.php)
-   Sociaal-economisch (http://actualiteit.org/forums/forumdisplay.php?f=56)
-   -   Meltdown in reactor 2 (http://actualiteit.org/forums/showthread.php?t=33797)

Hanne Jansen 28th March 2011 11:54

Meltdown in reactor 2
 
De Japanse overheid heeft voor het eerst toegegeven dat er in ten minste één van de reactoren in de kerncentrale Fukushima I een meltdown is geweest. Enkele splijtsofstaven zouden "gedeeltelijk" zijn gesmolten. De meltdown zou in reactor 2 van de geplaagde nucleaire installatie zijn geweest, stelt een regeringswoordvoerder.

En er zijn de jongste uren nog ontwikkelingen en onthullingen geweest die de vrees bevestigen dat de kernramp in Fukushima veel, veel erger is dan tot nu werd toegegeven.

"De situatie in Fukushima is veel erger dan ons is verteld de afgelopen twee weken", zegt Najmedin Meshkati van de University of Southern California. Hij is één van 's werelds topexperts aangaande nucleaire veiligheid. "Dit is volledig uit de hand aan het lopen. De VN moet tussenkomen. Dit is wel even belangrijker dan de no fly-zone in Libië volgens mij."

Rond de reactorgebouwen 1, 2 en 3 staat water met een radioactiviteit van 1.000 milliesievert per uur. Dat is een niveau waarvan zelfs Hidehiko Nishiyama van het Japanse Atoomagentschap (dat samen met Tepco al sinds het begin van de crisis voortdurend heeft gelogen over de ware toestand) moet toegeven dat blootstelling van vier uur leidt tot de dood binnen 30 dagen. Een half uur in die omgeving betekent lymfeklierkanker.

Het betekent dat er momenteel niemand in de buurt kan komen van de reactoren. En dat betekent dat er niet gewerkt kan worden aan het herstellen van de koeling, en dat de situatie in Fukushima dus gewoon blijft verslechteren.

De Japanners zeggen dat de prioriteit nu ligt bij het verwijderen van al dat hoogradioactief water. Vraag is maar hoe. Eén ding is wel zeker: als het water verwijderd kan worden, zal het in zee gedumpt worden. Het zeewater in de buurt van de rampcentrale is nu al 2.000 keer radioactiever dan wettelijk toegelaten. En het verhaaltje van de Japanse overheid dat er geen gevaar is want dat de radioactiviteit verdunt tot "bijna niets" in de zee, moeten we met een korreltje zout nemen.

"Het is erg belangrijk dat we het zeewater in de gaten houden", zegt professor Kimberley Kearfott (Radiological Sciences aan de unief van Michigan), "want de realiteit is dat zeevruchten en vissen radioactief jodium, cesium en strontium opstapelen in hun organismen."

De Japanse overheid heeft al toegegeven vanochtend dat "ze niet de mogelijkheid kan ontkennen dat er meer radioactief materiaal in zee gaat belanden".

Er is nog slecht nieuws. Tepco bevestigt dat "het aan het onderzoeken is" dat er hoogradioactief plutonium gelekt is. Dat zou dan van reactor nummer drie moeten komen, die draait op een mox-brandstofmengsel. Dat kan alleen als er ook een meltdown is geweest in reactor drie, of in het bad met gebruikte splijtstofstaven van die reactor.


Ondertussen komen uit steeds meer plekken op de wereld meldingen van de gevolgen van Fukushima. In het regenwater in Massachusetts, aan de oostkust van de VS is nu zelfs verhoogde radioactiviteit gemeten in het regenwater.

"Dosismeter sloeg tilt"
De vraag stelt zich overigens of er eigenlijk iemand weet of tenminste vertelt in Japan hoe het nu echt zit. Afgelopen weekend was er "verwarring" over cijfers. Zo werd bekendgemaakt door Tepco dat er 10 miljoen keer meer radioactiviteit was gemeten in het water in de kelders van het turbinegebouw van reactor 2 op zaterdag. Dat werd dan herleid naar "slechts 100.000 keer" op een persconferentie. De New York Times sprak met een Tepcowerknemer die zei dat "niemand het echt weet omdat de dosismeter tilt sloeg en gewoon tegen de hoogste graad op te machine ging staan". Met andere woorden: radioactiever dan het toestel kon meten.

En wat dacht u hier van? Een andere anonieme Tepcowerknemer vertelde Reuters dat er de Japanse premier Kan nog niet op bezoek gegaan is in de regio omdat het stralingsgevaar gevaarlijk hoog is. Een bron in regeringskringen zou dat bevestigd hebben.

Voor de afwezigheid van een andere hooggeplaatste, de CEO van Tepco, Masakata Shimuzu, is er ondertussen ook een uitleg. "Hij werd ziek en moest vrij nemen" heet het. Hoe ziek en wat de CEO juist heeft, daar wou de Tepco-woordvoerder niet op ingaan. (mvl)

bron: www.demorgen.be, 28-03-2011.

Mijn mening:

Dit artikel had ik ook kunnen posten bij politiek, omdat het uiteindelijk de politiekers zijn die moeten beslissen wat er met kernenergie gaat gebeuren. Bovendien komt de regering van Japan ook steeds meer onder druk te staan. Toch heb ik het gepost bij socio-economisch. Dit omdat de ramp zich voorlopig het hardst laat voelen op dit domein. Eigenlijk heeft deze ramp zoveel gevolgen dat ze zich kan laten voelen op alle domeinen van de maatschappij.

Wat in Fukushima gebeurt is inderdaad vreselijk. Vooral de slechte communicatie rond de ramp vind ik verontrustend. Misschien wordt deze ramp overroepen, maar ik vrees het tegendeel. Namelijk dat de ramp veel minder ernstig wordt voorgesteld dan ze eigenlijk is. Het lozen van radioactief water in zee vind ik schandalig. Blijkbaar weet men geen betere oplossing, wat wilt zeggen dat men dus geen noodplan had voor een dergelijke ramp.
In De Morgen staat vandaag dat de eigenaar van de kerncentrale al verschillende keren door wetenschappers verwittigd was over het gevaar dat de centrale bij een aardbeving liep. Men wist dat de centrale mogelijk al niet opgewassen was tegen een aardbeving van 7.5 op de schaal van Richter. De aardbeving van 11 maart had een kracht van 9.0 op die schaal. De verdediging die Tepco voor deze ramp al weken aanvoert, namelijk dat niemand kon inschatten dat zulk een natuurramp zo'n invloed kan hebben op een kerncentrale, houdt dus geen steek.

Op het VRT-journaal van 11 maart 2011 zei men dat de reactoren in enkele kerncentrales in Japan waren uitgevallen, maar dat er geen gevaar zou zijn. De centrales zijn immers van de veiligste ter wereld.
Als dit inderdaad het geval is (en anders natuurlijk ook), hoop ik dat de politieke leiders van heel de wereld eens dringend serieus nadenken over de toekomst van kernenergie.
De uitleg die men nu in ons land geeft, dat bij ons nooit een dergelijke natuurramp kan gebeuren, slaat op niks. De kans dat een dergelijke ramp bij ons gebeurt, is inderdaad heel erg miniem. Maar wanneer men zich bezig houdt met kernenergie, moet men op alles voorzien zijn. En dat is onmogelijk.

In Japan heeft men destijds niets met de verwittigingen van wetenschappers gedaan. Wij hebben als verwittiging de ramp in Fukushima gehad. Een sterker signaal kunnen we niet krijgen. Laat ons van deze verwittiging gebruik maken, zodat deze ramp op termijn toch één voordeel zal hebben. Namelijk de uitstap uit de kernenergie, zodat zulk een ramp nooit meer kan gebeuren. "Een verwittigd mens is er twee waard"


Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 20:13.

Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.