Nucleaire ramp in ons land valt nooit uit te sluiten
Kan wat in Japan gebeurt, ook ons overkomen? “Dat is nooit uit te sluiten”, zegt Karina De Beule van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC). “Er staan zeven reactoren in ons land, er is altijd een risico.”
En dat risico was er op 13 november 2010. België stond die dag volledig onder water, na de ergste overstromingen in vijftig jaar. “Een dag later is er een speciaal team naar de kernreactor in Doel afgezakt”, zegt De Beule. “Om te kijken of de dieselpompen niet waren weggespoeld. Ze hebben toen een kleine aanpassing gedaan.” Koeling Weggespoelde dieselpompen en dus geen koeling, het is net dat wat er in Fukushima in Japan is misgelopen. “We kunnen niet voorzichtig genoeg zijn”, zegt De Beule. “Al is er een groot verschil tussen de kerncentrales in België en in Japan.” De kernreactoren in Fukushima zijn van een ander type dan de reactoren bij ons. “Wij gebruiken alleen drukwaterreactoren”, legt De Beule uit. “In Japan zijn dat kokend water-reactoren. Die zijn minder veilig.” Defence in depth In ons land staan er zeven reactoren: de kerncentrale van Doel telt er vier, die van Tihange, bij Luik, drie. In Mol staat er nog een onderzoeksreactor, en in Dessel is er een opslagplaats voor nucleair afval. “Elke centrale werkt met een defence in depth”, zegt De Beule. “Een goed beveiligingssysteem, dat ook nog eens twee back-up’s of reservesystemen heeft. Vergelijk het met een zwaarbeveiligd huis. Eerst moet u voorbij een hekje, dan is er nog de voordeur of een raam. En wie daar voorbij raakt moet nog voorbij een alarmsysteem.” Dicht bij de stad Dat de kerncentrales, zeker die in Doel, zo dicht bij een grootstad liggen, is uniek in de wereld. De Beule: “En daarom nemen we extra veiligheidsmaatregelen. Zo krijgt elke bewoner in Beveren een sms als er een kernramp dreigt in Doel. Vorig jaar hebben we nog een rampenoefening georganiseerd. We laten niets aan het toeval over. Bij de bouw van de kernreactoren zijn we ook uitgegaan van de zwaarste aardbeving in 500 jaar.” Te oud? De eerste reactor in België is in 1974 gebouwd, in Doel. De laatste in 1986 in Tihange. Zijn die installaties niet te oud? “Toch niet, want meerdere keren per jaar bekijken we de veiligheid in de centrales”, zegt De Beule. “En dat zullen we blijven doen.” Bron : http://www.gva.be/antwerpen/nucleai...-sluiten-2.aspx Raadpleging : 14/03/2011 Mening : Dat er in onze kerncentrales iets mis kan lopen is nu wel zeker. Ze zeggen hier we dat er elk jaar controles etc gebeuren, maar wie zegt dat deze er in Japan ook niet waren? Zo'n kerncentrales zijn 'normaal gezien' bestendig tegen aardbevingen, maar dan het koelsysteem niet, dat men hier in België deze ook maar zo'n situaties voorziet. Het probleem is dat we zelf als land al te weinig stroom produceren, dus onze centrales afbreken is niet de optie. |
Kerncentrales afbreken dat is de opdracht. Natuurlijk weet ik ook wel dat we zonder kerncentrales niet voldoende energie produceren voor het hele land maar dan moet er gezocht worden naar alternatieve energie. Plaats dan bijvoorbeeld meer windmolens. Dit is ook niet volledig de oplossing. Ik weet ook dat vele mensen niet gediend zouden zijn als er in de toekomst een windmolen in hun tuintje komt te staan, ik trouwens ook niet. Maar één ding is duidelijk, er moet iets gebeuren. Kerncentrales met hun gevaarlijke straling en andere uitzet. Wat er in Japan gebeurt is nog maar eens het bewijs dat deze best kunnen verdwijnen.
|
Men zou inderdaad beter de kerncentrales sluiten, maar zorgen die nu net niet voor het merendeel van onze energie? Ik vind dat men nu dringend op zoek moet gaan naar een nieuwe grote energiebron(nen), al is het een serieus windmolenpark. Er zijn mensen die niet graag een windmolen in hun buurt hebben staan. Maar dan moet je hen eens de vraag stellen of ze liever de kans lopen hetzelfde mee te maken als de Japanners of op een windmolen kijken?
|
Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 09:16. |
Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.