actualiteitsforums

actualiteitsforums (http://actualiteit.org/forums/index.php)
-   Sociaal-economisch (http://actualiteit.org/forums/forumdisplay.php?f=56)
-   -   Dodental rellen in Tunesië fors omhoog (http://actualiteit.org/forums/showthread.php?t=32897)

ines.van.hove 11th January 2011 20:15

Dodental rellen in Tunesië fors omhoog
 
De rellen in Tunesië hebben waarschijnlijk aan veel meer mensen het leven gekost dan de veertien waar de overheid het over heeft. Volgens Sadok Mahmoudi van de vakbond UGTT vielen de voorbije drie dagen in de stad Kasserine alleen al meer dan vijftig doden.

Mahmoudi zei aan het Franse persagentschap dat Kasserine, in het westen van Tunesië, ten prooi is gevallen aan geweld, sluipschutters en plunderingen van winkels en woningen door politiemensen in burger.

In de hoofdstad Tunis maakte de politie een einde aan een "vreedzame" betoging van kunstenaars die hun woede wilden ventileren over het geweld en "het overmatige gebruik van wapens" in het centrum van het land. In Tunis is de spanning voelbaar na oproepen tot protest op Facebook.

Waakzaamheid
In Tunesië wordt sinds half december op verschillende plaatsen geprotesteerd tegen de hoge werkloosheid. Maandag kondigde de regering de sluiting aan van alle scholen en universiteiten in het land, in een poging om het protest de kop in te drukken.

De Belgische Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken raadt voor reizen naar Tunesië ‘waakzaamheid’ aan, meer bepaald in gebieden bij de grens met Algerije en het Saharagebied.

Bron: Knack

Mening: Dit nieuws kan ik niet vatten. Was dit maar nieuws dat verzonnen is door het nieuwe programma van 'De Neveneffecten' (wat spijtig genoeg niet is)... De bevolking van Tunesië komt op straat omdat hun leefomstandigheden slecht zijn (de werkloosheid is hoog, er is veel geweld in hun land, er worden veel wapens gebruikt, ...). Dit is de schuld van de economische crisis en het beleid in hun land. Het antwoord van de plaatselijke autoriteiten bestaat eruit agenten in burger op pad te sturen die voor geweld zorgen en de winkels en woningen van de bevolking plunderen. Ik vind dat de functie van de politie hier helemaal mee van de baan geveegd wordt. Is hun functie niet de rust proberen te behouden, voor bemiddeling zorgen en rechtvaardig op te treden? Door dit gedrag wakkeren zij de protesten enkel aan. In 'De Standaard' wordt ook nog vermeld dat er sinds deze protesten meer zelfmoorden plaatsgevonden hebben.

Barst 17th January 2011 18:17

De heerlijke geur van jasmijn
 
De heerlijke geur van jasmijn


De Tunesiërs hebben met hun eigen versie van 'Wir sind das Volk' Ben Ali wandelen gestuurd. Frankrijk, dat lang zoetje broodjes met de autocraat bakte, had alsnog de goede reflex door hem een rustige oude dag in Frankrijk te weigeren. Ben Ali moest daarom uitwijken naar Saudi-Arabië, waar dictators thuis zijn.



De Tunesische volksrevolutie is om meer dan één reden opmerkelijk.

Ben Ali was 23 jaar aan de macht, genoot de steun van het leger en leek stevig in het zadel te zitten, ook al bij gebrek aan een georganiseerde oppositie. Enkele weken van straatprotesten volstonden om hem van de macht te verdrijven, zonder steun van buitenaf, laat staan een invasie.

Het leek er op dat de tijd van de fluwelen, oranje, tulpen- en rozenrevoluties voorbij was. Er zat sleet op de democratiseringsbeweging die de wind in de zeilen had gekregen na de val van de Berlijnse Muur. In Oekraïne en Georgië ging de wisseling van de macht niet gepaard met substantiële verbetering van de levenskwaliteit van de bevolking. Dictators gingen weer achterover leunen, want er ontstond sympathie voor het Chinese model, waar een vreemde combinatie van dirigistisch politiek communisme met een vrije markteconomie succesvol bleek.

Op zijn manier probeerde Ben Ali, met de steun van premier Ghannouchi, dit laatste model uit in Tunesië: hij gooide de economie geleidelijk open, maar hield de politiestaat in stand en duldde geen oppositie. Maar doordat Tunesië economisch zwaar afhankelijk is van Europa, gooide de financiële en economische crisis roet in het eten. De onvrede over de corruptie, de werkloosheid, de repressie en de geldhonger van de familie was niet meer tegen te houden. De Tunesiërs eisten vrijheid en een beter leven.

Voor hen volgt nu het moeilijke gedeelte: voorkomen dat hun 'jasmijnrevolutie' ontspoort door geweld, maken dat de beloofde democratisering er komt, en daarna een vrij en welvarender land opbouwen. Het Westen kan en moet inspanningen doen om Tunesië daarbij politiek en economisch te begeleiden en te steunen, bijvoorbeeld via de Mediterrane Unie tussen de EU en de regio. Anders dreigt de revolutie op termijn gerecupereerd te worden door krachten die bereid zijn om ook de goede aspecten van Ben Ali's beleid, zoals de vrouwenrechten, te begraven. Van die evolutie zal ook de impact van de jasmijnrevolutie op de regio afhangen. We denken daarbij aan Egypte, waar er ook een bejaarde leider zit die zijn jonge bevolking geen enkel toekomstperspectief kan bieden, democratisering afhoudt en eraan denkt om zich straks door zijn zoon te laten opvolgen. Nu al is zeker dat Mobarak en andere Arabische leiders dezer dagen niet goed slapen in hun paleizen. En dat is goed nieuws.


DS, 17-01-2011 (Bart Beirlant)

Barst 18th January 2011 01:55

Jasmijnrevolutie kostte 78 doden en 1,6 miljard euro
 
Jasmijnrevolutie kostte 78 doden en 1,6 miljard euro


Bij de zogenaamde Jasmijnrevolutie, de straatopstand in Tunesië tegen het dictatoriale regime van Ben Ali, zijn volgens de nieuwe Tunesische regering 78 doden en 94 gewonden gevallen. Dat cijfer komt overeen met schattingen van mensenrechtengroepen.



Minister van Binnenlandse Zaken Ahmed Friaa meldt vandaag in Tunis voorts dat de opstand de economie een schade van 1,6 miljard euro heeft berokkend.


Blog HLN, 17/01/11 (afp/adv)

Barst 18th January 2011 01:57

"Vrouw Ben Ali nam anderhalve ton goud mee"
 
"Vrouw Ben Ali nam anderhalve ton goud mee"

De echtgenote van de afgezette Tunesische president Zine al-Abidine Ben Ali, Leila Trabelsi, zou vrijdag in de Tunesische centrale bank voor 45 miljoen euro aan goud hebben opgehaald. Dit meldde maandag het Franse dagblad Le Monde op gezag van bronnen bij de Franse geheime dienst. Een anonieme zegsman van de bank spreekt het bericht tegen. Hij zegt dat recent geld noch goud is opgenomen.



Het is de kapster die commandeert. De 53-jarige presidentsvrouw en voormalig kapster bezocht de gouverneur van de centrale bank en vroeg om anderhalve ton goud. Toen de gouverneur dat weigerde, belde ze haar man die pas na lang aandringen instemde met de merkwaardige 'opname'. Het lijkt erop dat ze het goud meekreeg en meteen naar Dubai is gevlogen, aldus een Franse zegsman.

Ben Ali dacht toen kennelijk nog dat zijn val niet zo snel zou geschieden. Hij heeft nog een toespraak opgenomen, maar die is nooit uitgezonden, meldde Le Monde. Alles wijst erop dat Ben Ali vrijdagmiddag onvrijwillig is vertrokken. De 74-jarige, belaagde president wist kennelijk bij zijn vertrek niet eens waar hij heen zou gaan. Over de vlucht, die hem uiteindelijk in Saoedi-Arabië bracht, doen verscheidene verhalen de ronde.


Duistere kracht

Leila Trabelsi is in de ogen van veel Tunesiërs de duistere kracht achter het corrupte regime van haar echtgenoot. Haar familie zou in de stijl van maffioso criminele netwerken runnen en als een staat in de staat te werk gaan. Leila en haar clan zouden zich vermogens van de Tunesische staat hebben toegeëigend.

Bij recente demonstraties tegen de regering viel de haat jegens de Trabelsi's op door afkeurende kreten als "het is de kapster die commandeert". Ook hebben groepen jonge plunderaars in de afgelopen dagen kennelijk systematisch eigendommen van leden van de Trabelsi-clan geplunderd.

Leden uit de clan die vrijdagmiddag halsoverkop naar Frankrijk wilden vluchten, zouden door toedoen van een piloot van Tunis Air niet in hun opzet zijn geslaagd. Ze gingen op het laatste moment aan boord van een Tunesisch verkeersvliegtuig dat naar Lyon zou gaan. De piloot, Mohamed Ben Kilani, weigerde toen echter met deze passagiers te vertrekken. Daarmee werd de vlucht vertraagd tot het leger de luchthaven overnam en de val van Ben Ali een feit was.


Blog HLN, 17/01/11 (anp/mvdb)


Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 14:39.

Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.