![]() |
Duitse dioxinecrisis omvangrijker dan gedacht
In Duitsland zijn 4.700 boerderijen gesloten omdat dieren er mogelijk veevoeder kregen dat besmet was met dioxine. Dat maakten bronnen binnen het federaal ministerie voor Voedsel, Landbouw en Consumentenbescherming bekend.
Het cijfer is het viervoudige van eerdere schattingen. Toen werd ervan uitgegaan dat duizend landbouwbedrijven betrokken waren in het schandaal, dat begin deze week losbarstte. In de meerderheid van de bedrijven worden varkens gekweekt, volgens de informatie van het ministerie. Bijna 4.500 van de gesloten landbouwbedrijven liggen in de staat Nedersaksen. De sluiting is een preventieve maatregel, en verwacht wordt dat de meeste boerderijen de komende dagen opnieuw open gaan, nadat de nodige tests hebben plaatsgevonden. Datum: 07/12/2011 Bron: De Morgen Eigen mening: Er zijn zoveel inspecteurs, die erop moeten toezien dat het voedsel dat bij de mensen terechtkomt gezond is. Maar toch gebeurt het af en toe (of al zelfs vrij regelmatig) dat er toch een besmetting bestaat van dioxine. In het verleden zijn er al vaker dioxinecrisissen geweest. Duizenden dieren zijn afgemaakt maar hebben we daar iet uit geleerd? Niet genoeg blijkbaar! Gelukkig hebben ze ontdekt dat de kippen in Duitsland besmet voeder hebben gekregen, wie weet welke gevolgen zou het eten van deze kippen hebben gehad op de volksgezondheid. Ik begrijp niet dat er mensen zijn die zo onvoorzichtig omspringen met het voedsel (van voeder tot slachthuis). |
Oorsprong dioxineschandaal: fabrikant vormde vet van lage kwaliteit om tot duur veevo
Oorsprong dioxineschandaal: fabrikant vormde vet van lage kwaliteit om tot duur veevoeder
De dioxinecrisis in Duitsland, waardoor ondertussen al meer dan 4.700 boerderijen gesloten zijn en waarbij minstens 150.000 ton veevoeder besmet geraakte, is waarschijnlijk ontstaan omdat de Duitse fabrikant van veevoedervetten, Harles und Jentzsch, zijn klanten bedroog door vetzuren van lage kwaliteit te verkopen als duur veevoeder. Dat zegt een woordvoerder van het ministerie van Landbouw van de deelstaat Nedersaksen in de Duitse krant Westfalen Blatt. "Uit vele zaken kunnen we opmaken dat het bedrijf zijn klanten heeft bedrogen en vetzuren van lage kwaliteit heeft omgevormd tot duur veevoeder", zegt een woordvoerder van het ministerie, Gert Hanne, in de krant. Hij sluit ook niet uit dat het bedrijf valse facturen opstelde en fiscale fraude pleegde. De krant wijst erop dat het parket een onderzoek opende tegen het hoofd van Harles und Jentzsch, Siegfried Sievert, wegens inbreuk op de code voor voedingsproducten en veevoeder. In een interview op de Duitse televisiezender Spiegel TV, dat zondag wordt uitgezonden, zegt Sievert dat hij geen "niet toegelaten vetten" gebruikte. Hij zegt ook dat hij niet weet van waar de dioxinebesmetting komt, en dat het bedrijf de oorzaak aan het onderzoeken is "in nauwe samenwerking met de autoriteiten". Sinds maart al De dioxinecrisis in Duitsland krijgt steeds grotere proporties: nu blijkt dat het veevoer al veel langer besmet is met dioxine dan tot nog toe werd verondersteld. Dat meldt het Duitse ministerie van Landbouw. In maart vorig jaar werd er al vervuiling van vetten vastgesteld bij het bedrijf Harles und Jentzsch, dat aan de basis ligt van de dioxinecrisis. Maar het laboratorium dat de metingen had gedaan, speelde de resultaten niet door aan de autoriteiten. Bijna 5.000 boerderijen dicht Zo'n 150.000 ton pluimveevoer en varkensvoer raakte besmet met de kankerverwekkende dioxine, schatten de Duitse autoriteiten. Al meer dan 4.700 boerderijen, voornamelijk varkenskwekerijen, hebben hun deuren uit voorzorg moeten sluiten. De overgrote meerderheid van de gesloten landbouwbedrijven liggen in de staat Nedersaksen. De sluiting is een preventieve maatregel, en verwacht wordt dat de meeste boerderijen de komende dagen opnieuw open gaan, nadat de nodige tests hebben plaatsgevonden. Volgens Westfalen Blatt willen Duitse kwekers, die het slachtoffer zijn van het dioxineschandaal, volgende week schadevergoedingen eisen. Vrijdag waren er meer dan 4.700 landbouwbedrijven uit voorzorg gesloten. Berlijn vermoedde al dat de zaak een "criminele" oorzaak had. (dpa/mvl/kve) 08/01/11 06u56 Bron: http://www.hln.be/hln/nl/962/Gezond...veevoeder.dhtml Eigen mening: Ik vind het schandalig dat een bedrijf op kap van de gewone boer zijn slag heeft willen slaan uit het verwerken van vetzuren van lage kwaliteit tot duur veevoeder. Ik vind het erg dat door toedoen van 1 firma zoveel mensen in de problemen komen. Het laboratorium dat de metingen had gedaan, maar de resultaten niet heeft doorgespeeld aan de autoriteiten, moest onmiddellijk gesloten worden. Het is hun taak om goede controles te doen, ze zijn mee verantwoordelijk voor de omvang van dit dioxineschandaal. Waarom moeten er nog regelmatig testen uitgevoerd worden als ze toch niet bijdragen tot een betere voedselveiligheid? Wie gaat de getroffen bedrijven vergoeden? Wie gaat bepalen hoe groot de schadevergoeding voor de boeren moet zijn? Vaak zijn de boeren jaren bezig om tot een goed draaiend bedrijf te komen. Hoe gaat men dit oplossen voor bedrijven die geruimd moeten worden? Zij moeten weer van nul beginnen en het kan jaren duren voor ze weer draaien zoals het nu was! Is dit wel betaalbaar? Ik vraag me ook af wat de eventuele gevolgen zijn voor de mensen die reeds eieren en vlees geconsumeerd hebben van de getroffen bedrijven? Men zegt wel dat het geen grote gevolgen heeft voor de consument, maar wie zal dit bewijzen? |
Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 23:31. |
Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.