actualiteitsforums

actualiteitsforums (http://actualiteit.org/forums/index.php)
-   Global Warming (http://actualiteit.org/forums/forumdisplay.php?f=271)
-   -   België met monsterdelegatie naar klimaattop in Cancún (http://actualiteit.org/forums/showthread.php?t=32134)

stef.colebunders 27th November 2010 16:31

België met monsterdelegatie naar klimaattop in Cancún
 
België met monsterdelegatie naar klimaattop in Cancún

Met een team van net geen honderd man begint ons land aan de zestiende VN-klimaattop in het Mexicaanse Cancún. Omdat België Europees voorzitter is, heeft de ploeg specialisten, waarvan sommigen al meer dan tien jaar op klimaattoppen het werk achter de schermen leveren, een veel ruimere bemanning dan anders. 'Het worden opnieuw werkdagen van 15 uur', zegt 'ploegleider' Peter Wittoeck.

De experts moeten in het berucht trage beslissingsproces om tot een nieuw groen wereldpact te komen per thema uitdokteren wat haalbaar is. Ze moeten nagaan welke landen wat van plan zijn, wie achterpoortjes tracht te gebruiken en wat beslissingen kunnen en mogen kosten. De Belgen moeten per thema de Europese violen gelijkstemmen.

Voor politici is een klimaattop op VN-niveau een uitgelezen kans om in de aandacht te komen met ronkende en al dan niet vrijblijvende verklaringen over hoe zij de wereld zullen behoeden voor klimaatellende. Ook dit keer geven voor ons land vier ministers present: klimaatminister Paul Magnette (PS), Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V), haar Waalse collega Philippe Henry (Ecolo) en de Brusselse minister van Leefmilieu Evelyne Huytebroeck (Ecolo).

In de aanloop naar de top en ter plekke achter de schermen zijn het evenwel duizenden experts, van klimaatwetenschappers tot juristen, die de puzzelstukken aaneenlijmen om de basis waarop de onderhandelingen en beslissingen worden gestut, uit te werken.

Staat van dienstNiet zelden hebben die 'werkmieren' van een klimaattop een langere staat van dienst en meer continue ervaring met het thema dan de steeds wisselende regeringsleden. Zo ook Peter Wittoeck (44), hoofd van de afdeling Leefmilieu binnen de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu. Wittoeck was er al bij toen in 1998 in Buenos Aires de uitwerking van het Kyoto Protocol werd ineen getimmerd.

"Het is inderdaad timmeren. Je zit met zoveel thema's: wie zal wat betalen, hoe gaan we de uitstootreducties meten, rapporteren en controleren, hoe maak je de regels voor ontbossing en voor de handel in uitstootrechten écht waterdicht? Met bijna 200 landen moet een akkoord gevonden worden", zegt Wittoeck.

Toch worden telkens stappen in de goede richting gezet. Wittoeck: "Positief is dat landen als China en India nu klimaatdoelstellingen op tafel leggen. Ook al zijn die nog niet formeel, zoiets hadden wij ons twee jaar geleden niet kunnen voorstellen."

Frustrerend vindt Wittoeck dan weer dat dat hele proces om tot een nieuw wereldwijd klimaatpact te komen zo tergend traag gaat. "Dat is helaas ook dit keer het geval omdat sommige landen procedurespelletjes spelen. Jammer genoeg wordt vooruitgang op één terrein dan vaak geneutraliseerd door een blokkering elders. Zo willen ontwikkelingslanden geen verplichte uitstootdoelen opnemen als de rijke industrielanden zich niet blijven houden aan verregaande verbintenissen onder het Kyoto-protocol. De industrielanden zien dat enkel zitten als die ontwikkelingslanden, die ondertussen grote uitstoters worden, meedoen", zegt Wittoeck.

De Belgische experts staan in internationale klimaatmiddens al langer bekend als een zeer gedegen ploeg. Dit keer zijn ze extra talrijk. "Omdat we Europees voorzitter zijn, wordt verwacht dat we per thema eenduidige standpunten innemen voor de EU. Zowel uit de federale, Vlaamse, Brusselse en Waalse administraties en uit de academische wereld staan experts paraat", zegt Wittoeck.

België wil als voorzitter niet per se zijn eigen standpunten doordrukken maar vooral de tegenstellingen binnen de EU wegwerken. "Niet makkelijk", oordeelt Sam Van den plas van WWF. Over de vraag of de EU al dan niet tot 30 procent vermindering van de broeikasgasuitstoot wil gaan, over de beloofde centen voor 'klimaathulp' aan ontwikkelingslanden én over de regels voor de aankoop van uitstootrechten, leeft heel wat onenigheid binnen de EU. (Barbara Debusschere)

Bron: http://www.demorgen.be/dm/nl/5627/C...in-Cancun.dhtml

Mijn mening:
De zoveelste klimaattop in korte tijd. Gaat deze klimaattop eindelijk iets opbrengen? Hebben deze klimaattoppen al niet te veel CO2 teweeg gebracht door al die grote delegaties van de hele wereld?
Die vragen die ik hier boven stel zijn steeds vragen die mij opkomen bij een klimaattop. Ik vind het zeer goed dat iedereen bezig is met de veranderingen van ons klimaat. Enkel vind ik het zeer jammer dat er steeds geen besluit uitkomt. Er wordt onzettend veel over gepraat, er wordt ontzettend veel over geschreven maar er komt nooit een besluit. Volgens mij kan er pas iets aan gedaan worden als er een paar mensen over discussiëren die elk een groot deel van een gemeenschap vertegenwoordigen. Met honderd man naar een top gaan, lijkt mij onnodig. Het enige positieve dat dit teweeg brengt, is dat de Belgen hun Europees voorzitterschap goed aanpakken en duidelijk willen zijn voor heel Europa. Hopelijk brengen deze kleine honderd Belgen iets teweeg in Cancún


Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 23:30.

Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.