actualiteitsforums

actualiteitsforums (http://actualiteit.org/forums/index.php)
-   Sociaal-economisch (http://actualiteit.org/forums/forumdisplay.php?f=50)
-   -   "België volgende land met problemen op financiële markten" (http://actualiteit.org/forums/showthread.php?t=32084)

Eva Thijs 25th November 2010 16:00

"België volgende land met problemen op financiële markten"
 
Volgens de Britse krant The Guardian zal na Ierland, Portugal en Spanje nu ook België in de problemen raken op de financiële markten.

Volgens het medium zijn er duidelijke signalen dat internationale beleggers in obligaties België steeds meer beschouwen als een land dat op een financiële crisis afstevent. Zo zouden de politieke impasse en de torenhoge staatsschuld (100 procent van het bbp) de wenkbrauwen doen fronsen.

"België moet een politieke risicopremie betalen, omdat het land nog steeds geen regering heeft die beslissingen neemt over het terugdringen van de uitgaven en de schuld, en dat is wat de markten willen zien", aldus een analist in de krant.

Intussen kost het al 155.000 Britse pond (183.559 euro) om 10 miljoen Britse pond (11,8 miljoen euro) aan Belgische obligaties te verzekeren. Ter vergelijking: de kostprijs voor het verzekeren van Portugese obligaties bedraagt 510.000 Britse pond.

Een woordvoerder van de Belgische regering zegt dat de paniek niet nodig is. "Wij zijn nettospaarders. Onze regering moet haar schulden niet herfinancieren zoals Groot-Brittannië, dat meer op de internationale markten heeft geleend". De persoon in kwestie voegt er ook aan toe dat hij verwacht dat de politieke problemen tijdig van de baan zullen zijn.

Datum: 25/11/2010
Bron: Gazet van Antwerpen

Eigen mening:
Als er nu al gezien kan worden dat België in de problemen gaat geraken, zullen er nu al oplossingen moeten bedacht worden voor het te laat is! De laatste tijd zijn er al meerdere landen in financiële problemen gekomen, andere landen hebben toen hulp geboden, hopelijk willen ze dat ook doen voor België als dat ooit nodig zal zijn. Natuurlijk is het beter om te voorkomen dan te genezen. Misschien moeten de politici hier maar eens grondig naar kijken in plaats van te dreigen met nieuwe verkiezingen.

toon.peeters 25th November 2010 16:42

Het lijkt mij niet meer dan logisch dat ook wij afstevenen op een economische kater. Aangezien wij het minst bespaard hebben van alle EU landen. Daarenboven komt nog eens dat we geen regering hebben die beslissingen kan en mag nemen om ons eventueel tijdig uit het slop te halen.

Als er niet snel iets gebeurt, zullen wij dus inderdaad het volgende land in crisis zijn, en dan allemaal omdat wij Belgen er maar niet in slagen elkaar een hand uit te reiken en verder te gaan.

peacheach 25th November 2010 21:53

Is het niet een beetje vreemd dat we dit 'nieuws' lezen via de Britse krant the Guardian? Als dit niet in ons Belgisch nationaal nieuws komt, moete we ons dan wel zorgen maken? Ik twijfel sterk aan het belang dat we aan dit soort geruchten moeten hechten, want zoals 'de woordvoerder van de Belgische regering' zegt, is er helemaal geen nood tot paniek. (Weer iets opmerkelijks: er worden geen concrete namen genoemd.)
We mogen dit onderzoek ook meteen tot niets reduceren natuurlijk, zoals Eva zei zouden we niet het eerste land zijn dat in financiële problemen komt en kunnen we beter even een kijkje nemen voor het te laat is.

Kimberly.Nuyts 26th November 2010 11:43

BRUSSEL - België is op de radar gekomen van de speculanten, schrijven Britse kranten. Zij schatten het risico op een faillissement van ons land hoger in dan ooit.

De rente op de Belgische staatsschuld is sinds begin deze maand opgelopen van 3,25 tot 3,7 procent. Het extra-rendement dat ons land moet bieden ten opzichte van Duitsland, is zo opgelopen tot bijna één procent.

Dat de ‘risicopremie' tegenover Duitsland zo hoog is opgelopen, blijkt ook uit de premie van de verzekeringen (CDS-contracten) die kunnen worden afgesloten om je als belegger in te dekken tegen het risico dat een bedrijf of een land niet meer in staat is zijn schulden terug te betalen.

Voor ons land liep die premie gisteren op tot 160, zowat het hoogste peil ooit. Daarmee zijn we nog ver verwijderd van de 580 van Ierland en zeker van de bijna 1.000 van Griekenland, maar we zijn nu wel heel wat duurder dan Duitsland of Nederland die tussen 40 en 55 schommelen. En laten we niet vergeten dat de CDS-premies op de Griekse schuld einde vorig jaar ook ‘maar' op 160 stonden.

Hebben de speculanten gelijk? Moeten we ons nu zorgen maken?

‘Dit zijn feiten', zegt hoofdeconoom Ivan Van de Cloot van de denktank Itinera. ‘Speculanten zijn misschien wel cynische kerels, maar ze zijn niet dom. Zij kijken naar de feiten en die zijn niet in het voordeel van ons land. Onze banken hebben veel meer kredieten toegestaan dan ze met het spaargeld van hun klanten kunnen financieren. Normaal doen ze daarom een beroep op de interbankenmarkt, maar die ligt nagenoeg plat door de kredietcrisis. De Europese Centrale Bank heeft daarop de geldkraan opengedraaid, maar dat blijft niet duren. Ons land is daardoor kwetsbaarder dan gemiddeld.'

Klein land

Speculanten, zegt Van de Cloot, redeneren binair. Als ze posities tegen een land innemen dan krijgen ze dat land op de knieën of niet. In het eerste geval verdienen ze eraan, in het tweede lijden ze verlies. Hoe groter het land, hoe groter de potentiële winst, maar hoe groter ook het mogelijke verlies. En bij elk land dat het begeeft verzwakt de positie van de andere eurolidstaten die de rekening moeten helpen betalen.

‘Daarom speelt het feit dat België een klein land is in ons nadeel. Portugal wordt allicht het volgende slachtoffer, maar dan dreigt België aan de beurt te zijn, eerder dan Spanje of Italië hoewel die landen er technisch misschien nog minder goed voorstaan.'

Johan Van Gompel van KBC en zijn collega Carsten Brzeski van ING zijn minder pessimistisch. ‘De Britse media staren zich blind op onze hoge schuld', vindt Van Gompel. ‘Als je naar het begrotingstekort kijkt zonder rekening te houden met de rentelasten – het ‘primair saldo' – is België bij de beste leerlingen van de klas.'

Van Gompel verwijst naar een simulatie van de Oeso waaruit blijkt dat ons land op langere termijn zijn schuld sneller zal kunnen afbouwen dan de meeste andere eurolanden. Maar uit een studie van het Zwitserse IMD-instituut blijkt dat enkel Japan, Portugal en Italië er nog langer dan België zullen over doen om hun schuld terug te dringen tot 60 procent van het bbp.

Déjà vu

Ik krijg een heel groot déja vu-gevoel, zegt Brzeski. ‘In mei van dit jaar, tijdens de Griekenland crisis, liepen de verzekerings- en de risicopremies van ons land nauwelijks minder hoog op. En nadien kalmeerde alles weer.'

‘België doet het niet echt goed, maar ook niet echt slecht'. De econoom van ING stopte de schuldgraad en het begrotingstekort, maar ook het saldo op de handelsbalans, de hoge spaarneiging en onze concurrentiepositie in een model. ‘En dan belandt België precies in het midden.'

Euforisch moeten we daar niet van worden. België zit op de wip tussen de landen die de markten tot nu toe met rust lieten en diegene die de jongste maanden al onder druk hebben gestaan. Voorlopig toch.

(De Standaard, 26 november 2010)

Mening :

Het staat vast dat sinds de economische crisis, en meer specifiek sinds de financiële crisis meerdere landen in de problemen komen. Om de banken boven water te houden hebben de regeringen van verschillende landen veel geld in de financiële instellingen gestoken. Hierdoor komen nu verschillende landen zelf in de problemen.

Om hier al dadelijk te spreken over een mogelijk toekomstig faillissement van België is wat overbodig volgens mij. We doen het als Belgenland inderdaad niet zo goed als sommige andere landen, maar er zijn zeker ook landen die het slechter doen als ons.

Ik denk dat we vooral moeten zorgen dat we alles nauwlettend opvolgen. Daarom zou Meneer Leterme 3 keer per dag onze financiële cijfers controleren. Volgens mij is er dus helemaal geen reden tot paniek. Meer dan opvolgen kunnen we momenteel niet doen aangezien we nog geen regering hebben. Van zodra deze gevormd is moeten ze wel eens samenzitten over de begroting en een eventueel "plan" voor moesten we dan toch ooit in de problemen komen.


Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 23:44.

Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.