actualiteitsforums

actualiteitsforums (http://actualiteit.org/forums/index.php)
-   Politiek (http://actualiteit.org/forums/forumdisplay.php?f=49)
-   -   Verkiezingen nu zeker op 13 juni (http://actualiteit.org/forums/showthread.php?t=29881)

Sanne.Cocx 5th May 2010 19:39

Verkiezingen nu zeker op 13 juni
 
BRUSSEL - De Kamer keurt donderdag de lijst met voor herziening vatbare grondwetsartikelen goed. Dat betekent dat het parlement automatisch wordt ontbonden en dat er binnen de 40 dagen verkiezingen komen. En dat er dus verkiezingen zijn op 13 juni.

De Kamer hield woensdag uitzonderlijk een extra plenaire zitting om de laatste zaken af te handelen. Bij aanvang vroeg premier Yves Leterme (CD&V) om ook de lijst met voor herziening vatbare grondwetsartikelen toe te voegen aan de agenda van de plenaire zitting van donderdag. Die lijst is nodig om in de volgende legislatuur een uitgebreide staatshervorming mogelijk te maken.

De regering keurde de lijst dinsdag goed. In de bevoegde Kamercommissie herhaalden de Franstaligen dat ze bereid zijn over een staatshervorming aan de tafel te zitten. Als ook de Kamer donderdag de lijst goedkeurt, en daarover is geen discussie meer, dan wordt het parlement automatisch ontbonden en moeten er binnen de veertig dagen verkiezingen worden georganiseerd.

Dat betekent dat het nu zeker is dat de verkiezingen op zondag 13 juni zullen doorgaan. Hilde Vautmans, fractieleidster voor Open VLD, bevestigde dat gisteren in de wandelgangen.

bron: destandaard.be

Ik zal zeker gaan stemmen. Ondanks al de oproepen om niet meer te gaan stemmen omdat de partijen hun beloftes niet houden, er niets van kunnen, ... hecht ik nog steeds belang aan mijn stem. Als je bedenkt hoe we gestreden hebben voor dit recht/plicht.
Het is op een zondag, het is tijdens de examens, de tegenstanders hebben ook een punt maar ik zal er zonder gezeur voor uit mijn bed komen. Ik zal stemmen op een partij waar ik nog steeds in geloof. Het is gewoon een moeilijk onderwerp en het is niet omdat een bepaalde partij de meeste stemmen krijgt, dat deze in zijn eentje BHV kan splitsen. Men werkt hier samen. Dat zorgt nu voor moeilijkheden. Maar is het eigenlijk geen mooie eigenschap?!

Geert.Janssen 7th May 2010 12:39

Welke partij staat er het beste voor in de race naar 13 juni?
 
Welke partij staat er het beste voor in de race naar 13 juni?

* vrijdag 07 mei 2010, 06u00
* Auteur: hrt, jomo (De Standaard)


De ontbinding van het parlement donderdag was meteen ook het definitieve startschot van de verkiezingscampagne 2010. Een kleine veertig dagen hebben de partijen om de kiezers te overtuigen om op 13 juni voor hen te stemmen. Een korte en spannende race, die u op de voet kan volgen via De Standaard. Wat staat er te gebeuren? Hoe staan de partijen ervoor? Wie start in pole-position?

Wat er allemaal nog moet gebeuren?

De partijen hebben maar een tiental dagen meer om hun definitieve kandidatenlijsten in te dienen. Een haastklus, waarbij weinig tijd is om rekening te houden met het gevoelig spel van evenwichten en ambities dat normaliter meespeelt.

Tegelijk moeten ze ook een campagne uitwerken om mee naar de kiezer te trekken.



Wie staat er het beste voor?

Pole Position

N-VA

N-VA start deze campagne in Vlaanderen duidelijk in pole-position. De partij zat niet in de federale regering en kan dus ongestoord kritiek geven op alles wat er in het land fout loopt.

De verkiezingen draaien waarschijnlijk ook grotendeels rond het communautaire thema, het handelsmerk van de N-VA. Met Bart De Wever heeft de partij ook een sterk boegbeeld.

Opvallend: Coup de théatre bij N-VA was de overstap van Siegfried Bracke van VRT naar de Vlaams-Nationalisten. In West-Vlaanderen trekt Vlaams minister Geert Bourgeois de lijst.

Peilingen: N-VA haalde bij de Vlaamse verkiezingen 13,10 procent en stond met 14,8 procent al sterk in laatste peiling van VRT-DS in maart.
In de peiling van Vers L’Avenir van 3 mei zijn ze met 22,9 procent de grootste partij van Vlaanderen.


Lijstvorming

Senaat: Bart De Wever,

Kamer Oost-Vlaanderen: Siegfried Bracke
Kamer Antwerpen: Jan Jambon,
Kamer Brussel-Halle-Vilvoorde: Ben Weyts,
Kamer Limburg: Peter Luyckx,
Kamer Leuven: Danny Pieters
Kamer West-Vlaanderen: Geert Bourgeois


Gevaren

Hoewel het een korte campagne wordt, is het niet altijd een voordeel om met voorsprong te starten. Er kan en zal heel wat gebeuren.

En zelfs bij een relatief goed resultaat dreigt na de verkiezingen de perceptie van verlies als de uitslag vergeleken wordt met de eerdere peilingen. De Wever is zich hiervan heel goed bewust.
In West-Vlaanderen veroorzaakte de lijstvorming bovendien al ernstige spanningen binnen de partij.


Op tweede rij


Op de tweede rij staan CD&V en Open VLD met ingehouden woede naast elkaar.
Open VLD

Open VLD zit al een tijdje in het verliezende kamp. Maar vandaag heeft de partij het voordeel dat zij zelf het moment van de verkiezingen bepaald heeft.

De partij heeft ook een nieuwe, jonge voorzitter, die besliste de regering te doen vallen. Daarmee werd het Vlaams profiel aangescherpt, maar tegelijk werden twijfels gecreëerd over verantwoordelijkheidszin en staatsmanschap.

Opvallend

In Leuven neem Gwendolyn Rutten de koppositie over van Rik Daems. Guy Verhofstadt duwt de opvolgers op de Oost-Vlaamse kamerlijst, die getrokken wordt door zijn poulain Mathias De Clercq .

Lijstvorming

Senaatslijst: Alexander De Croo
Kamer Oost-Vlaanderen: Mathias De Clercq
Kamer West-Vlaanderen: Vincent Van Quickenborne
Kamer B-H-V: Guy Vanhengel
Kamer Leuven: Gwendolyn Rutten
Kamer Limburg: Patrick Dewael
Kamer Antwerpen: Annemie Turtelboom

Gevaren

Het is lang niet zeker of het opblazen van de federale regering zich zal vertalen in stemmenwinst. Beloont de kiezer die ‘rechtlijnigheid’ of wordt het een afstraffing voor ‘het veroorzaken van een chaos’?


Peilingen

In laatste peiling van De Standaard/VRT deed Open VLD met 17,6 procent van de stemmen het opmerkelijk beter dan de slechte score bij de Vlaamse verkiezingen (15,1 procent). De peiling van Vers L’Avenir van eind maart/begin mei laat dan weer een ander beeld zien: daar stranden de liberalen op 14,8 procent.
CD&V

CD&V staat voor een zeer moeilijke opdracht. Na de monsterscore van 2007 volgden drie zeer moeilijke regeringsjaren. Premier Leterme kon zijn ambities niet waarmaken. En ook Jean-Luc Dehaene faalde in zijn opdracht om de splitsing van BHV mogelijk te maken.

Opvallend

De eerste belangrijke beslissing was om Leterme niet als boegbeeld uit te spelen. Het is voorzitter Marianne Thyssen die als eerste vrouwelijke kandidaat-premier campagne voert. Met Rik Torfs haalden ook de christen-democraten een wit konijn binnen.

Gevaren

CD&V moet zichzelf tegelijk als sterke Vlaamse partij positioneren, en toch ook staatsmanshap tonen. Een aantal CD&V-burgermeesters uit de rand zal zich communautair scherp opstellen.

Opportuniteit

Vlaams minister-president Kris Peeters werkt intussen rustig voort en kan zich buiten de verkiezingen profileren als goede bestuurder.

Peilingen

In laatste peiling van De Standaard/VRT moest CD&V lichtjes inleveren (-1 procent), waardoor de partij Open VLD gevaarlijk dichtbij zag komen.
Volgens de peiling van Vers L’Avenir loopt het verlies echter voort op en zou CD&V op 18,9 procent stranden.

Lijstvorming

Senaatslijst: Marianne Thyssen
Kamer B-H-V: Steven Vanackere (?)
Kamer Leuven: Carl Devlies
Kamer Antwerpen: Inge Vervotte
Kamer Oost-Vlaanderen: Pieter De Crem
Kamer West-Vlaanderen: Yves Leterme
Kamer Limburg: Wouter Beke (?)

Op derde rij


SP.A


SP.A koos ervoor om niet in de federale regering van Leterme te stappen, maar kon zich in oppositie niet echt profileren.

Voorzitter Caroline Genez had ook met interne spanningen af te rekenen. En de socialisten hebben internationaal de trend tegen.

Maar SP.A is ook niet belast met het BHV-debacle, en is daardoor een alternatief voor wie niet communautair wil stemmen.

Opvallend

Frank Vandenbroucke maakt een opvallende comeback nadat hij opzij geschoven was bij de vorming van de Vlaamse regering.

Gevaren

Door zijn comeback is het gevaar reëel dat Vandenbroucke meer aandacht krijgt dan Caroline Gennez of boegbeeld Johan Vande Lanotte.

Met een steeds groeiende groep kiezers die zich afkeren van de gevestigde politieke waarden, kan het gebrek aan nieuwe gezichten een bedreiging zijn.

Peilingen

Lijstvorming

Senaatslijst: Johan Vande Lanotte
Kamer B-H-V: Hans Bonte
Kamer Leuven: Bruno Tobback
Kamer Antwerpen: Caroline Gennez
Kamer Oost-Vlaanderen: Dirk Van der Maelen
Kamer West-Vlaanderen: Renaat Landuyt
Kamer Limburg: Ingrid Lieten

Groen!

Als nieuwbakken voorzitter schipperde Wouter Van Besien de voorbije maanden een voorzichtige koers. De partij stelde zich constructief op in het dossier BHV, zonder er zich aan te verbranden.


Opvallend

Eva Brems, tot voor kort de mediagenieke voorzitster van Amnesty International, zet mee haar schouders onder de partij, en wordt lijsttrekker in Leuven.

Gevaren

Milieu was eind vorig jaar even een belangrijk thema in de aanloop van de top in Kopenhagen. Na de mislukking ervan is het debat stilgevallen.

Opportuniteit

Ecolo-voorzitter Jean-Michel Javaux kan ook in Vlaanderen op veel sympathie rekenen. Groen! kan hiervan profiteren om zich als communautair constructief te positioneren.

Peilingen

In de laatste DS/VRT-peiling deden de groenen het met 8,1 procent beter dan bij de Vlaamse verkiezingen. Ook Vers l’Avenir kwam uit op 7,9 procent.

Lijstvorming

Senaatslijst: Wouter Van Besien
Kamer B-H-V: Tinne Van der Straeten
Kamer Leuven: ?
Kamer Antwerpen: Meyrem Almaci
Kamer Oost-Vlaanderen: Stefaan Van Hecke
Kamer West-Vlaanderen: Wouter De Vriendt
Kamer Limburg: Johan Danen
Op de vierde rij

Vlaams Belang

Vlaams Belang had het voorbije jaar af te rekenen met interne spanningen, en twee belangrijke uitdagers: LDD en NV-A. Het leidde ertoe dat de partij weinig of negatief in het nieuws kwam. Hoe kunnen zij zich nu op korte termijn scherp positioneren?

Opvallend

Weinig tot niets.

Gevaar

De partij is gewend campagne te voeren met de overwinning voor ogen. Het is de eerste maal dat het anders moet. Bovendien lijkt rechtstreekse concurrent N-VA af te stevenen op winst.

Opportuniteit

Vlaams Belang heeft zijn affiches al in het straatbeeld. Ze hadden net een opvallende imago-campagne opgezet.

Peilingen

In de laatste DS/VRT-peiling ging Vlaams Belang er weliswaar op vooruit tegenover de voorlaatste peiling, maar die 14 procent is nog altijd minder dan de uitslag van de laatste verkiezingen. Vers l’Avenir ziet Vlaams Belang wegzakken tot 12,5 procent.

Lijstvorming

Senaatslijst: Filip Dewinter
Kamer B-H-V: Filip De Man
Kamer Leuven: Hagen Goyvaerts
Kamer Antwerpen: Gerolf Annemans
Kamer Oost-Vlaanderen: Guy D’Haeseleer
Kamer West-Vlaanderen: Koen Bultinck (?)
Kamer Limburg: Bert Schoofs
LDD

Lijst Dedecker was dé revelatie bij de Vlaamse verkiezingen. Maar de partij kon het stemmenaantal niet verzilveren. De recente voorzittersverkiezingen brachten ook pijnlijk interne spanningen naar boven.

Opvallend

Weinig tot niets.

Gevaren

Het grootste gevaar is dat LDD er in deze campagne niet aan te paskomt, en onder de kiesdrempel blijft. Net als Vlaams Belang, moet ook LDD met lede ogen aanzien hoe rechtstreekse concurrent N-VA met alle aandacht - en mogelijk ook stemmen - gaat lopen.

Peilingen

Met 7,4 procent in de peiling van DS/VRT lijkt de partij ver van de hype anderhalf jaar eerder, toen ze nog 16 procent haalde. De peiling van Vers l'Avenir betekent nog slechter nieuws: LDD zou met 3,9 procent onder de kiesdrempel zakken.

Lijstvorming

Senaatslijst: ?
Kamer B-H-V: Piet Deslé (?)
Kamer Leuven: ?
Kamer Antwerpen: ?
Kamer Oost-Vlaanderen: ?
Kamer West-Vlaanderen: Jean-Marie Dedecker
Kamer Limburg: Lode Vereeck


Achteraan

Naast de grotere partijen zijn er ook een reeks kleinere partijen. Hun grootste moeite is media-aandacht te krijgen tijdens een campagne. PvdA bewees bij de Vlaamse verkiezingen dat ze creatief campagne kan voeren. En de partij kan ook Tine Van Rompuy - zus van - uitspelen.


Eigen mening:

Het was voor de meesten onder ons al veel langer duidelijk dat de N-VA er het beste voorstaat in de race naar 13 juni. Het heeft al enkele keren in de kranten gestaan: peilingen, onderzoeken, ...

Hoe kan het ook anders? De andere partijen hebben hun kans gehad en ze hebben die verkeken! Akkoord, er zijn 70.000 jobs gered door de crisismaatregelen, maar er zijn ook heel wat jobs verloren gegaan! En de kwestie rond BHV heeft de zaal alleen nog maar erger gemaakt.

Ze roepen alle mensen op om niet te gaan stemmen. Waarom niet? Omdat ze bang zijn dat de N-VA de grootste partij zal worden en dat wij volgend jaar weer federale verkiezingen zullen krijgen.

Ikzelf zal zeker gaan stemmen op 13 juni. Ik hoop dat iedereen op de juiste stemt! Hopelijk houdt deze miserie dan eens eindelijk op.


Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 17:26.

Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.