actualiteitsforums

actualiteitsforums (http://actualiteit.org/forums/index.php)
-   Cultureel-maatschappelijk (http://actualiteit.org/forums/forumdisplay.php?f=51)
-   -   Een op drie Belgen slaat groenten over (http://actualiteit.org/forums/showthread.php?t=29506)

Eva Thijs 25th March 2010 18:31

Een op drie Belgen slaat groenten over
 
Meer dan een derde van de Belgen eet niet dagelijks een portie groenten. Met fruit is het nog erger gesteld, zo blijkt uit cijfers van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM).

Onderzoeksbureau InSites bevroeg in 2009 elke dag online 17 Belgen tussen 15 en 65 jaar. In totaal ging het om 6.264 mensen.

Groenten & fruit

Op een gemiddelde dag aten 62 procent van de Belgen groenten (inclusief groentebereidingen). Dat betekent dat 38 procent van de Belgen niet dagelijks groenten eten.

Voor fruit zijn de cijfers nog meer uitgesproken. Op een gemiddelde dag eten 35 procent van de Belgen fruit en 65 procent dus niet. Samengeteld betekent dit dat 28 procent van de Belgen op een gemiddelde dag in 2009 geen groenten of fruit gegeten hebben.

Tomaten, sla en wortelen zijn de drie meest gegeten groentesoorten, appelen, bananen en sinaasappels de meest gegeten fruitsoorten.

Brood & co

Brood en aanverwanten blijven het goed doen. Op een gemiddelde dag aten 87 procent van de Belgen brood. Het gaat daarbij ook om sandwiches, broodjes en stokbrood. Daarmee scoort brood aanzienlijk hoger dan ontbijtgranen, dat bij maar 15 procent van de Belgen de dag voordien op de menu stond.

Bij de maaltijdbegeleiders blijven aardappelen en aardappelproducten (inclusief frieten) koploper voor pasta en rijst. Op een gemiddelde dag aten 51 procent van de Belgen aardappelen of aardappelproducten, tegenover 22 procent pasta en 9 procent rijst.

Vlees & vis

Nog een opvallende vaststelling is dat een op de vijf geen vlees of vis op het menu zet. Van de respondenten at 59 procent de vorige dag vers vlees, terwijl 12 procent verse vis, schaal- of weekdieren at. De impact van vleesvervangers is dan weer beperkt (1 procent).

Ook zuivel heeft duidelijk een plaats in de Belgische consumptie. 51 procent van de ondervraagden hebben de dag voordien zuivel gegeten (kaas, boter, yoghurt, …), 17 procent dronk witte melk en 11 procent andere zuiveldranken. Zowel sojadrinks als sojavoeding stonden daarentegen bij 3 procent van de Belgen op de menu. 11 procent van de Belgen gaven aan de dag voor de bevraging eieren te hebben gegeten.

Tussendoortjes

Naast de gewone maaltijden nemen we ook regelmatig een tussendoortje. Van de respondenten verklaarde 59 procent de dag voor het onderzoek een tussendoortje gegeten te hebben. De topmomenten voor een tussendoortje zijn tussen 14 en 17 uur en tussen 20 en 24 uur. De meest genoemde tussendoortjes zijn fruit, zuivelproducten, snoep en chips, koekjes en choco(lade).

Datum: 25/03/2010
Bron: De Standaard

Eigen mening:
Het is schrikwekkend hoeveel mensen zelfs geen groenten eten. Ik vind het wel belangrijk dat ouders voor hun kinderen elke dag groenen serveren. Ze moeten het immers leren eten en anderzijds bevatten ze veel vitaminen. Dit is ook zo met fruit. Een tussendoortje kan beter een stuk fruit zijn dan een koekje of een zakje chips. Gelukkig leren de kinderen in de kleuterschool over gezond eten. Maar is dit soms al niet te laat?

Sarina.VanRompaey 25th March 2010 22:07

Ik vond de uitslag van het onderzoek toch maar raar. Dat zo veel mensen geen fruit of groenten eten snap ik niet. Wat eten deze mensen dan allemaal? Ik eet bijna niets anders dan groenten en fruit. Eten ze dan alleen aardappelen als middagmaal? Want velen eten geen groeten of fruit en vlees of vis scoort ook vrij laag.
Het onderdeel over de tussendoortjes vond ik niet zo raar. Het is normaal en zelfs gezond om tussendoortjes te eten, maar je moet natuurlijk wel geen ongezonde dingen gaan eten. Koeken en chips is geen gezond tussendoortje. Fruit zou perfect zijn, maar we hebben net gelezen dat heel veel mensen dit niet eten. Ik blijf het toch raar vinden allemaal.

Gitte Leenaerts 25th March 2010 22:12

Groenten en fruit zijn vies
 
Om eerlijk te zeggen,schrik ik niet van deze cijfers. Er zijn steeds vaker kinderen die geen groeten én/of fruit eten. Ik kijk naar mezelf! Ik lust NIETS van groenten en fruit (en ik weet dat dat niet normaal is!). Vroeger leek ik wel de enige die dat niet luste, maar nu zijn er steeds meer mensen die geen groenten én/of fruit eten. Alleen al in het dorp waar ik woon, ken ik 7 mensen die beide producten ook niet eten! Raar? Ja, misschien wel! :D Maar hoe leer je groenten te eten? Ik krijg ze echter thuis elke dag op mijn bord, alleen het doorslikken valt me héél zwaar... :D

Lennart 26th March 2010 14:59

Helft van Belgen is te dik


Auteur: Steeds meer Belgen lijden aan overgewicht. Zeker bij jongeren is dat een ware epidemie aan het worden.

Van overgewicht is sprake bij een body mass index (BMI) boven de 25. Dat geldt maar liefst voor 47 procent van de volwassen Belgen. Dat is een toename met zes procent in tien jaar tijd. 14 procent heeft zelfs een BMI boven de dertig, waarbij naast overgewicht ook andere kwalen als diabetes en hart- en vaatziekten opduiken. ‘Alles heeft te maken met onze vreselijk ongezonde levensstijl', zegt Stefaan Demarest, onderzoeker bij het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid. ‘We eten en drinken te veel foute dingen, en we bewegen veel te weinig.'

Zeker bij jongeren zijn de cijfers verontrustend. Nu al lijdt liefst achttien procent van de jongeren tussen twee en zeventien jaar aan overgewicht. En vooral de vijf- tot negenjarigen worden dikker met de dag. ‘Wie als kind al te zwaar is, loopt heel veel kans om ook als volwassene serieuze gewichtsproblemen te hebben', aldus Demarest. (DHH)


Bron: Het laatste nieuws
Datum: 17/03/2010


Eigen mening:
Misschien dat dit artikel (dat een week eerder in de krant verscheen) wel eens gevolg kan zijn van het te weining eten van groenten en fruit.
Bijna de helft van de Belgen lijden aan overgewicht. Ik schrok nogal van dit cijfer en het is eigenlijk best verontrustend.
In het artikel staat dat dit te wijten is aan onze vreselijk ongezonde levensstijl. Dus beide artikels zullen wel met elkaar in verband staan.
Men eet minder fruit en groenten, men gaat meer koeken, snoep,... als tussendoortje eten. En gewone maaltijden worden maar al te vaak fast-food maaltijden of diepvriesmaaltijden... Dat is inderdaad geen gezonde levensstijl meer.
Maar ook ik moet toegeven, ik zal eerder grijpen naar een koek of snoepje in plaats van naar een gezond stuk fruit.

wim leenaerts 26th March 2010 16:35

Citaat:
Orgineel gepost door Gitte Leenaerts
Ik kijk naar mezelf! Ik lust NIETS van groenten en fruit (en ik weet dat dat niet normaal is!).

Niets?! Hoe kan je nu niets van groenten of fruit lusten? Er zit zoveel variatie in (zoet, zout, bitter, knapperig, sappig, droog enz) dat er toch wel iets moet zijn dat je lust?
Ben jij trouwens niet vaak ziek en slap dan? Geen last van allerhande kwaaltjes en concentratieverlies?

Citaat:
Maar hoe leer je groenten te eten? Ik krijg ze echter thuis elke dag op mijn bord, alleen het doorslikken valt me héél zwaar... :D

Door verplicht te worden? Bij ons was de regel: eten wat er op je bord ligt of 'uwe kop' er naast leggen. En dat heeft gewerkt. Het enige dat ik niet lust zijn champignons en andere paddenstoelen en dat is nog niet eens groente of fruit.

Ik heb ooit eens een artikel gelezen (in Eos dacht ik) over het leren waarderen van smaken. Als ik het me goed herinner stond er in het artikel dat je iets na x-aantal keer proberen lekker begon te vinden. Maar vraag me niet meer hoe vaak. Ik kan alleszins beamen dat je dingen echt wel kan leren eten. Voor ik mijn vriendin leerde kennen, vond ik scampi's en zalm echt maar niets, maar op familiefeesten stonden er standaard scampi's en zalm op het menu en tja, de eerste keren dat ik daar kwam moest ik dat dus wel eten (ik kon toch moeilijk de eerste keer dat ik haar familie zag zeggen: "sorry, maar dat lust ik niet.") en warempel, in het begin was dat echt tegen mijn goesting, maar tegenwoordig bestel ik spontaan slaatjes met scampi's op restaurant :cool:
Dus gewoon proberen en volhouden Gitte!

Gitte Leenaerts 29th March 2010 20:40

Zeggen dat ik niets lust, dan ben ik aan het liegen. Want jawel, ik lust sla! (Daar is dan ook geen enkele smaak aan :D ) Het is natuurlijk wel een verschil tussen het lusten en het effectief eten. Ik zeg wel eerlijk, als er sla op mijn bord ligt op restaurant en mijn ouders zijn er niet bij, dna laat ik deze ook wijselijk op zijn plaats liggen.

Maar Wim, je hebt zeker een punt. Ik ben er ook van overtuigd dat je dingen kan leren eten maar dat het gewoon heel wat tijd vraagt! Maar toch... Mijn moeder legt steeds al groenten op mijn bord, deze MOET ik dan ook opeten. Doe ik dat niet, pech maar dan heb ik geen eten meer! Vroeger haalde ik dan ook mijn welbefaamde verdwijntrukken boven. ;)

Het is zo dat we het aantal groenten krijgen naar onze leeftijd. Bijvoorbeeld: Ik ben er nu 19, dat wil zeggen dat ik 19 spruiten moet eten. Lekker is iets anders!

Wat me wel stoort, is dat ik al jaren aan het proberen ben groenten te eten. Steeds zonder resultaat. Ik vind nog steeds niets lekker! Zou het dan niet gewoon iets tussen mijn twee oren kunnen zijn? Maar waarom kan ik me daar dan niet vanaf zetten?

wim leenaerts 30th March 2010 14:23

Citaat:
Orgineel gepost door Gitte Leenaerts
Zou het dan niet gewoon iets tussen mijn twee oren kunnen zijn? Maar waarom kan ik me daar dan niet vanaf zetten?

Smaak zit altijd tussen je twee oren ;)

De regel van groenten naargelang leeftijd vind ik maar vreemd. Opgroeiende pubers moeten net veel meer groenten eten dan 20'ers. En 19 spruiten? Dat is zelfs voor mij veel denk ik en ik eet wel graag spruiten (hoewel niet erg vaak).

Ik vind ik niet elke groente even lekker hoor en zeker niet rauw of zonder iets anders: enkel tomaat of sla bijv. vind ik echt niet lekker, maar met nog wat andere groentjes erbij (in de vorm van een broodje gezond bijv) vind ik dat heerlijk. Het is dus misschien ook een kwestie van bereiding.

Strooi eventueel wat peper en zout op je groenten of doe er wat vinaigrette bij, dan is de 'smaak' van de groentes toch al minder prominent aanwezig als dat het probleem is.
Maar ik vraag me echt af hoe jij op deze manier aan voldoende vitaminen en mineralen komt... Veel vitaminen en mineralen zitten ook wel in vlees en graanproducten, maar veel meer in groenen en fruit.


Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 14:29.

Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.