actualiteitsforums

actualiteitsforums (http://actualiteit.org/forums/index.php)
-   Politiek (http://actualiteit.org/forums/forumdisplay.php?f=52)
-   -   Britse eurohater scheldt Van Rompuy de huid vol (http://actualiteit.org/forums/showthread.php?t=29286)

Vincent 25th February 2010 00:04

Britse eurohater scheldt Van Rompuy de huid vol
 
Europees president Herman Van Rompuy tijdens de plenaire sessie van het Europees parlement vandaag.
HLN update De Britse eurohater Nigel Farage heeft vandaag in het Europees Parlement een persoonlijke aanval gelanceerd op de voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy. Het Britse Europarlementslid werd meteen terechtgewezen door de zwaargewichten van het halfrond.


Nigel Farage werd meteen teruggefloten na zijn uitval.
Daarvoor heb ik alleen maar minachting
Europees president Van Rompuy reageert stoïcijns op de beledigingenFarage laakte het gebrek aan internationale uitstraling van Van Rompuy en diens benoeming in de besloten kring van Europese staatshoofden en regeringsleiders. "Is dit nu de president van Europa? U hebt het charisma van een dweil en het uitzicht van een bankbediende", riep het boegbeeld van de anti-Europese UKIP tijdens het eerste debat met Van Rompuy in het parlement.

"U bent misschien wel vakkundig, maar ook gevaarlijk", zo vervolgde Farage zijn tirade. "U bent de sluipmoordenaar van de Europese democratie en de nationale staten. Misschien is dat omdat u uit België komt, dat niet eens een echt land is. Maar wij kennen u niet en wij willen u niet".

Ontoelaatbare beledigingen
Farage kreeg meteen lik op stuk van de zwaargewichten in het Europees Parlement. Parlementsvoorzitter Jerzy Buzek noemde de persoonlijke beledigingen van de Brit "ontoelaatbaar". De christendemocratische fractieleider Joseph Daul herinnerde Farage aan de mogelijkheid voor Groot-Brittannië om de Europese Unie te verlaten. "Daarvoor heb ik alleen maar minachting", reageerde Van Rompuy kort op de beledigingen van Farage.

"Europese ambitie"
Herman Van Rompuy trad voor het eerst sinds zijn aantreden als voorzitter van de Europese Raad in debat getreden met het Europees Parlement. "Ik heb hier Europese ambitie geproefd", concludeerde Van Rompuy na afloop van een gedachtenwisseling over de economische toekomst van Europa.

Het verdrag van Lissabon, dat de functie van Van Rompuy in het leven riep, gebiedt de Belg enkel om het Europees Parlement verslag uit te brengen van de reguliere Europese toppen in maart, juni, oktober en december. Niettemin ging Van Rompuy in op de uitnodiging van de Europarlementsleden om hen te informeren over de eerste informele bijeenkomst van de staatshoofden en regeringsleiders onder zijn voorzitterschap op 11 februari.

"Anders had het vijf maanden geduurd vooraleer ik hier voor het eerst zou komen", legde Van Rompuy uit. Hij beloofde het halfrond vaker langs te komen. Van Rompuy sloot immers niet uit dat het aantal Europese toppen zou toenemen tot tien per jaar. "Het zal niet lang duren vooraleer velen van jullie het beu zijn mij steeds weer te zien", zei hij met een knipoog naar de kritiek dat hij vooral achter de schermen actief lijkt te zijn.

Solidair met Griekenland
Van Rompuy voelde naar eigen zeggen veel steun in het Europees Parlement voor de economische tienjarenstrategie waaraan hij samen met de Commissie werkt. Hij wees erop dat de staatshoofden en regeringsleiders de nood aan een betere coördinatie van het economisch beleid erkennen en zich persoonlijk engageren om de strategie te doen slagen. Ook lieten de leiders verstaan dat het financieel noodlijdende Griekenland op solidariteit kan rekenen, "indien dat nodig zou blijken".

Verscheidene sprekers in het halfrond bepleitten een meer diepgaande economische integratie, in eerste instantie voor de landen die tot de eurozone behoren. Zo vindt de christendemocratische fractieleider Joseph Daul dat de eurolanden hun begroting eerst moeten laten goedkeuren op het Europese niveau vooraleer ze aan de nationale parlementen worden voorgelegd.

Teleurgestelde Verhofstadt
Liberaal fractieleider Guy Verhofstadt noemde de resultaten van de top van 11 februari "teleurstellend". "Het is onzin om een monetaire unie te hebben zonder economisch bestuur", zei hij. De Belgische oud-premier wil de oorzaken van de ontsporing van de openbare financiën in Griekenland achterhalen via parlementaire hoorzittingen met alle betrokken partijen. Frank Vanhecke (Vlaams Belang) hekelde dat Verhofstadt tijdens zijn premierschap ook wel raad wist met kunstmatige begrotingstrucs.

Voor aanvang van het debat hield het Europese halfrond een minuut stilte voor de slachtoffers van de natuurramp op Madeira en de treinramp in Buizingen. Onder de slachtoffers van de treinbotsing bevond zich ook een medewerkster van het Europees Parlement. (belga/tw/svm)
24/02/10 17u06
bron:HLN


Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 13:40.

Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.