actualiteitsforums

actualiteitsforums (http://actualiteit.org/forums/index.php)
-   Overige 'milieubijdragen' (http://actualiteit.org/forums/forumdisplay.php?f=272)
-   -   Geld zat maar geen nieuw bos bij (http://actualiteit.org/forums/showthread.php?t=29033)

Barst 19th January 2010 03:02

Geld zat maar geen nieuw bos bij
 
Er is geld zat voor nieuw bos en toch komt er amper bij


BRUSSEL - Het grote knelpunt is de plaats. De claims van bosverenigingen en landbouw zijn moeilijk te verzoenen.



Tussen 2001 en november 2009 ging er in Vlaanderen bijna 2.093 hectare bos voor de bijl. Alle boseigenaars die bomen rooien, moeten dat compenseren. Ofwel door elders bomen te planten, ofwel door te storten in het boscompensatiefonds. Er werd vooral voor die tweede oplossing gekozen.

Met dat fonds kan de Vlaamse overheid allerlei bebossingprojecten financieren. Er moest bijna 1.880 hectare gecompenseerd worden. Wat blijkt? In die periode werd er slechts 683,75 hectare bos effectief geplant. Voor 1.536 hectare zit er nog geld te wachten in de compensatiepot, die in de afgelopen negen jaar 30,4 miljoen euro vergaard heeft.

De Vereniging voor Bos in Vlaanderen (VBV) betreurt dat er te weinig gebeurt met dat geld. Volgens het ruimtelijk structuurplan moest er 10.000 hectare bos bijkomen tegen 2007. Dat hebben we niet gehaald.

De belangrijkste reden waarom dit niet van de grond komt, blijktde ruimte te zijn. Woon- of industriegebied opofferen aan bos gebeurt nooit. Alleen landbouwgrond komt nog in aanmerking. Maar de boeren hebben het er lastig mee als goeie grond bos wordt.

‘De overheid werkt het zelf tegen', vindt Bert De Somviele van de VBV. ‘Twee derde van de aanvraagdossiers voor bebossing op landbouwgrond wordt negatief geadviseerd door de Administratie Duurzame Landbouwontwikkeling (ADLO).'

Johan Verstrynge van de ADLO noemt die kritiek overdreven. ‘Wij geven alleen advies over initiatieven van particulieren, dat is maar een klein deel. En het is negatief in iets meer dan de helft van de gevallen. We baseren ons op een rondzendbrief uit 2003. Er wordt gewerkt aan een aanpassing daarvan, waardoor we iets soepeler kunnen zijn'.

Hoe dat compensatiefonds leven inblazen? De Vlaamse minister van Natuur, Joke Schauvliege (CD&V), werkt aan een uitvoeringsbesluit dat de toepassing verruimt. Daarmee zouden ook lokale besturen, verenigingen en mogelijk ook privé-personen kunnen putten uit het fonds.

Vlaams volksvertegenwoordiger Veerle Heeren (CD&V), die de cijfers gisteren bekendmaakte, betreurde dat er een ‘transfer' optreedt. Als er in het bosrijke Limburg gekapt wordt, komt het compensatiegeld zelden naar deze provincie terug maar wordt het elders in Vlaanderen aangewend.


DS, 18-01-2010 (Tom Ysebaert)


Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 21:57.

Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.