actualiteitsforums

actualiteitsforums (http://actualiteit.org/forums/index.php)
-   Sociaal-economisch (http://actualiteit.org/forums/forumdisplay.php?f=50)
-   -   [B] Wat we zelf doen, doen we goedkoper [/B] (http://actualiteit.org/forums/showthread.php?t=28585)

Sharon van Ballaer 12th December 2009 16:33

[B] Wat we zelf doen, doen we goedkoper [/B]
 
Wat we zelf doen, doen we goedkoper

www.destandaard.be

vrijdag 11 december 2009Auteur: Nikolas Vanhecke
shutterstock


VorigeVolgendeMECHELEN - De Belg heeft geleerd hoe hij met een crisisbudget moet omspringen. In 2010 proberen we zuinig te leven zonder aan levenskwaliteit in te boeten.


Van onze redacteur

Volgend jaar doen we de dingen liefst zelf, in groep en zonder uitstel. Een jaar tanden bijten door de crisis heeft niet geleid tot gierigheid en depressie, wel tot zuinigheid en creativiteit. Volgens de Trendbarometer van het onderzoeksbureau Bexpertise houden we het nuchter maar gezellig. Het onderzoek peilde bij 4.000 Belgen tussen 16 en 65 naar hun verwachtingen voor 2010 en zorgde bij de ondervraagden voor een mix die alle geledingen van de maatschappij weerspiegelt.

In 2010 doet de Belg nog altijd wat hij wil, maar dan in een zuinig jasje. Gedaan met dure restaurants, verre reizen en trendy kleren. We koken thuis, citytrippen in eigen land en kopen tijdloze kleding.

Gezellig goedkoop

Vrouwen jonger dan veertig beloven (alweer) dé trendsetter te zijn voor het volgende jaar. Maar waar ze zich vroeger misschien beperkt voelden tot de keuken of de tuin, zijn ze van plan zich in de toekomst ook bij het klussen volop te laten gelden. Achttien procent van de ondervraagde vrouwen neemt zich voor om vaker de schroevendraaier, verfrol en hamer te hanteren in 2010. Daarmee doen ze het nauwelijks slechter dan de mannelijke bevraagden, waarvan twintig procent hetzelfde voornemen heeft.

Compleet not done volgend jaar is het inhuren van vaklui. We schilderen liever zelf met de hulp van vrienden. Het resultaat oogt misschien wat minder fraai, er is ten minste de voldoening van de prestatie. En we voelen het minder in onze portemonnee.

Moeilijke tijden brengen mensen dichterbij, maar dan vooral binnenshuis. Nathalie Bekx van het onderzoeksbureau: ‘Rookverbod of niet, bijna een kwart van de Belgen wil zijn cafébezoek terugschroeven in 2010. We willen wel vaker vrienden thuis uitnodigen.' Hetzelfde principe geldt voor cinemabezoeken. De thuiscinema hoeft niet noodzakelijk van alle technische snufjes te zijn voorzien om er een gezellig avondje van te maken.

In plaats van uit eten te gaan met vrienden, nodigen we die liever thuis uit om al dan niet samen iets te bereiden met de courgettes of tomaten uit de eigen tuin. Ruim een derde van de ondervraagde Belgen gaf aan nu al te koken met groenten van eigen kweek. De tuin neemt in verschillende opzichten een cruciale plaats in bij de Belg: we studeren erin, werken, eten,... ‘En wie geen tuin heeft, plaatst tuinstoelen in zijn woonkamer en een tomatenplant op de vensterbank', voorspelt Bekx.

Ook op vlak van kledij proberen we het onderste uit de kan te halen. Niet door te graaien in de bakken met kledingstukken aan vijf euro, wel door geld te spenderen aan duurzame, tijdloze kledingstukken. Die proberen we af te werken met specifieke accessoires. Meer dan een vijfde van de 36- tot 50-jarigen is van plan volgend jaar meer tweedehands te kopen of in stockverkopen zijn slag te slaan. ‘Vintage' en ‘second hand' blijven dus nog een tijdje in.

Nu veel landgenoten met een beperkter budget moeten rondkomen, is het hemd nader dan de rok. Op het gezin wordt noch in tijd noch in geld bespaard. Een vijfde van de Belgen wil meer investeren in de opvoeding van de kinderen. En wanneer we speelgoed kopen, kijken we op geen euro. Zolang het om educatief en duurzaam speelgoed gaat, mag het wat kosten.

Daar staat wel tegenover dat we ons voornemen minder geld te geven aan goede doelen. We vinden het ook belangrijk om te weten wat er met dat geld gebeurt. Het middel bij uitstek daarvoor is internet. Voor ngo's en andere organisaties liggen daar dus nog mogelijkheden.

Het hoeft weinig te verbazen dat internet is uitgegroeid tot een volwaardig sociaal kanaal. Achtendertig procent gebruikt het om zijn of haar netwerk te vergroten en bijna een op vijf gaat online ook op zoek naar gelijkgestemde zielen.

Uit in eigen land

De Trendbarometer peilde ook of de Belg zijn behoeften uitstelt in tijden van crisis. Op reizen staat vooralsnog geen limiet. Een op de vijf Belgen wil het komende jaar zelfs nog meer op reis gaan. Vorig jaar verwachtte hij de bestemming van Turkije naar Zuid-Frankrijk te verleggen, dit jaar zoeken we het nog dichter bij huis. ‘Uit in eigen land' is het nieuwe motto.

Het openbaar vervoer wint nauwelijks veld. Ongeveer een vijfde van de Belgen neemt zich voor meer beroep te doen op trein, tram of bus. Daar staat tegenover dat ruim vijftien procent net minder van plan is te reizen met het openbaar vervoer. Vooral de generatie twintigers en prille dertigers stapt af van het openbaar vervoer. Tot slot peilde het onderzoek naar onze gezondheidsvoornemens. Een op de drie Belgen wil vaker gaan sporten, zeker onder de jongeren, en de helft zweert fastfood af. Ruim vier op de tien willen weten hoeveel energie voedingsproducten geven. Alleen hebben we soms last van ‘verpakkingstress'. We kunnen maar moeilijk interpreteren wat al die getallen op ons voedsel ons willen vertellen.

Mijn mening:

Ik ben het met heel veel dingen in dit artikel eens, maar met anderen ben ik het dan weer oneens. Zo vind ik de creativiteit van de Belg erg mooi. We gaan minder uiteten en eten gezellig met vrienden thuis. Ook leren we zelf de klusjes doen in ons huis ipv een vakman aan te nemen. Wat ik hier dan tegenover plaats is het feit dat wanneer we deze vakmannen niet meer zullen aannemen, deze vakmannen niet veel meer zullen verdienen. En de vakmannen die ik bespreek vormen eigenlijk een metafoor voor onze gehele economie.

Maar al bij al ben ik zeer trots om Belg te zijn. Waarom?

wel.. In tijd van crisis zien we vaak het fenomeen dat mensen zich niet kunnen losmaken van hun levenswijze en het statuut dat ze reeds hebben vergaard.

Een voorbeeld hiervan zou kunnen zijn dat Jan en zijn vrouw 1 keer per week uit eten gaan. Nu er een crisis is, is hier eigenlijk geen geld meer voor.

Toch blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat vele mensen dit moeilijk kunnen aanvaarden en geld blijven uitgeven. Waardoor ze uiteindelijk een berg schulden creëren en dit kan onder andere leiden tot depressie (zie begin artikel).

Volgens het artikel is dit ons niet overkomen. De gemiddelde Belg is niet te trots om zijn levenswijze aan te passen en in te tomen. Dit vind ik zeer mooi.


Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 17:50.

Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.