actualiteitsforums

actualiteitsforums (http://actualiteit.org/forums/index.php)
-   Politiek (http://actualiteit.org/forums/forumdisplay.php?f=55)
-   -   Geen bindende afspraken op Klimaattop (http://actualiteit.org/forums/showthread.php?t=27014)

toon.peeters 15th November 2009 12:25

Geen bindende afspraken op Klimaattop
 
BRUSSEL - Verschillende wereldleiders hebben op de APEC-top in Singapore aangegeven dat er op de klimaattop in december in Kopenhagen geen bindende afspraken te verwachten zijn.

Drie weken voor de belangrijke klimaattop in Kopenhagen hebben de leiders hun engagement voor 'ambitieus resultaat' in Kopenhagen bevestigd. De slottekst van de top zondag bevatte echter geen enkele belofte in de vorm van een concreet streefcijfer voor de uitstoot van broeikasgassen.

Deens premier Lars Lokke Rasmussen, die gastheer is van de klimaattop, was nochtans op verrassingsbezoek gekomen bij de APEC-top om hen aan te zetten om een minimumconsensus uit te dokteren.

Bij de APEC behoren de drie landen met de grootste uitstoot: China, de VS en Indonesië. De Verenigde Staten lieten weten dat de top in Kopenhagen maar een tussenstop zou zijn op de weg naar een wettelijk, bindend akkoord

Bron: bbc world, afp, dpa Auteur: svh
www.destandaard.be

Eigen mening:
De regeringsleiders houden weer eens de boot af om beslissingen te nemen in verband met de strijd tegen de broeikasgassen. Het lijkt mij alsof ze iedere keer wanneer er een belangrijke beslissing genomen moet worden dat ze dan terugkrabbelen. Ze hebben het lef niet om eindelijk eens hun verantwoordelijkheid te nemen en de wereld eens te zeggen waar het op staat. Als een grootmacht zoals China of de VS of Indonesië het voortouw zouden nemen in de strijd tegen de broeikasgassen, dan pas zouden we veranderingen kunnen opmerken. Zolang zij de boot afhouden is het strijd van David ( alle landen die wel maatregelen nemen) tegen Goliath ( VS, China en Indonesië).

lobke.vervoort 15th November 2009 12:57

Daar ben ik het helemaal mee eens. Als de grootmachten geen goede maatregelen willen treffen zal de opwarming van de aarde nooit stoppen. Geld is zoals altijd de enige reden waarom er geen goede beslissingen worden genomen. Zolang de economie draait door de aarde te vervuilen, zal men dat blijven doen. Er zal eerst een enorme ramp moeten gebeuren voor men wil inzien dat er met mensenlevens gespeeld wordt.

toon.peeters 16th November 2009 15:01

Veertig ministers van Leefmilieu komen vandaag bijeen in Kopenhagen om de klimaattop van volgende maand in de Deense hoofdstad voor te bereiden. Maar de kans dat Kopenhagen een opvolger oplevert van het Kyoto-protocol in de strijd tegen de opwarming van de aarde, is bijzonder klein geworden.

Tijdens de top van de Asia-Pacific Economic Cooperation forum (APEC) in Singapore, afgelopen weekend, was de Amerikaanse topfunctionaris Michael Froman duidelijk: ‘Het is niet realistisch te verwachten dat er de komende 22 dagen een akkoord bereikt zal worden over een volledig internationaal juridisch bindend akkoord.' In de slotverklaring van de top sneuvelde een verwijzing in de ontwerptekst over de halvering van de uitstoot van broeikasgassen tegen 2050.

De onderhandelingen in de aanloop naar Kopenhagen worden verlamd door onenigheid tussen rijkere landen en ontwikkelingslanden over de verdeling van de financiële last. Bovendien maakt de Amerikaanse Senaat geen haast met de goedkeuring van wetgeving om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. ‘De VS vormen het probleem, daar bestaat geen twijfel over', zei de Franse minister van Ecologie, Jean-Louis Borloo.

De Amerikaanse president Barack Obama schaart zich achter een nieuw tweestappenplan van de Deense premier Lars Lokke Rasmussen, die van 7 tot 18 december als gastheer zal optreden van de klimaattop. ‘Rekening houdend met de factor tijd en de situatie in sommige landen moeten we ons gaan concentreren op wat mogelijk is, en ons niet laten afleiden door wat niet mogelijk is', zei Rasmussen in Singapore.

Wat is nog mogelijk? Een politiek raamakkoord over essentiële kwesties zoals de beperking van de uitstoot van broeikasgassen. Na de top in Kopenhagen zouden dan onderhandelingen beginnen over juridisch bindende afspraken inzake doelstellingen, de financiering van de plannen en de overdracht van technologie aan ontwikkelingslanden.

Milieuorganisaties reageren boos en ontgoocheld op die bijstelling van de ambities. ‘De regeringen moeten een wettelijk bindend akkoord creëren met een geamendeerd Kyoto-protocol en een nieuw Kopenhagen-protocol', zei Diane McFadzien namens WWF. ‘Als we echte actie willen zien voor de redding van onze planeet, dan is een juridisch bindend akkoord het enige wat effect zal hebben. Er werd in Singapore veel te veel gepraat over uitstel en wat niet gerealiseerd zal kunnen worden in Kopenhagen. Dit lijkt ons geen verstandige strategie.'

Voor Kaisa Kosonen van Greenpeace houdt het nieuwe tweestappenplan geen rekening met de noden van de landen die het kwetsbaarst zijn voor overstromingen, droogtes en stijgende zeespiegels. ‘Ik betwijfel of een meerderheid van de landen zal instemmen met dit plan, dat enkel bedoeld is om het gezicht te redden.'

www.destandaard.be
Maandag 16 november 2009

Eigen mening:
Het is eigenlijk een vervolg op het eerder geposte bericht.


Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 07:37.

Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.