actualiteitsforums

actualiteitsforums (http://actualiteit.org/forums/index.php)
-   Sociaal-economisch (http://actualiteit.org/forums/forumdisplay.php?f=53)
-   -   Duitse staatssteun aan Magna (http://actualiteit.org/forums/showthread.php?t=26183)

Stefan.Scheltjens 20th October 2009 11:31

Duitse staatssteun aan Magna
 
Europese Commissie stelt vragen bij Duitse staatssteun aan Magna

Europees Commissaris voor Mededinging Neelie Kroes stelt zich vragen bij de 4,5 miljard euro staatssteun die Duitsland uittrok voor Magna, de Canadese toeleverancier die Opel overnam. De overname zou tegen de Europese concurrentieregels ingaan.


Duitsland werd eerder al beschuldigd van protectionisme en volgens de Europese Commmissie lijkt het erop dat alles in functie werd gesteld van een overname door Magna. Het waren uiteindelijk de Duitse Opel-fabrieken die gered werden. Elders sneuvelen er banen of dreigt een sluiting.

Brief
Kroes heeft een brief verstuurd naar de Duitse minister van Economie Karl-Theodor zu Guttenberg. Daarin drukt ze haar ongerustheid uit.

Volgende week zou de verkoop van Opel aan Magna in principe ondertekend worden. Kroes vindt echter dat GM opnieuw moet kunnen beslissen over een overnemer. Zu Guttenberg denkt dat de verkoop gewoon kan doorgaan.

Gazet van Antwerpen - 17 oktober 2009

Als Opel werkelijk verkocht wordt aan Magna zal de europese coöperatie hier zwaar onder te lijden krijgen: de staatsteun van Duitsland, die enkel de Duitse Opel-bedrijven gered heeft, is als een messteek in de rug van de andere landen van de EU. Als de landen van de Europese Unie niet samen uit de economische crisis geraken, zal er na deze crisis misschien geen Europese Unie meer zijn.

Nathalie.Tilemans 20th October 2009 20:58

Opelverkoop aan Magna gaat gewoon door
 
Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) is "tevreden" met de manier waarop de Europese Commissie de overname van Opel door Magna onderzoekt en hoopt op "een eerlijke kans voor Opel". Maar de Duitse regering rekent erop dat de verkoop doorgaat.

De eurocommissaris voor Concurrentiebeleid Neelie Kroes uitte in een brief aan de Duitse minister van Economie Karl-Theodor zu Guttenberg (foto) haar "ongerustheid" mee over de verkoop van Opel aan Magna. Volgens Kroes zijn er "belangrijke aanwijzingen" dat Duitsland de Europese concurrentieregels heeft overtreden door Magna miljarden euro's aan waarborgen te beloven in ruil voor het behoud van Duitse arbeidersplaatsen.

Onder meer België en Groot-Brittannië spraken van een protectionistische maatregel. De Europese Commissie beloofde Peeters vorige maand dat ze de overname "van nabij" zou volgen. Peeters is dan ook tevreden met de manier waarop Kroes het dossier nu aanpakt, laat zijn woordvoerder weten. De minister-president gaat ervan uit dat Kroes dezelfde aanpak zal blijven hanteren "omdat hij ervan overtuigd is dat de fabriek in Antwerpen een eerlijke kans verdient op basis van economische argumenten".

"Juiste antwoorden werden gevonden"

De Duitse regering blijft er echter bij dat het huidige akkoord met Magna de beste oplossing is. "Ik geloof dat de juiste antwoorden gevonden werden", reageerde de Duitse minister van Economie zu Guttenberg op de brief van Kroes.

Ondanks de bedenkingen van de Europese Commissie rekent zu Guttenberg erop dat de gesprekken over de verkoop niet opnieuw moeten gevoerd worden en dat de verkoop aan Magna doorgaat zoals afgesproken.

Zu Guttenberg toonde wel begrip voor de bedenkingen van de Europese Commissie, maar weet die aan slechte communicatie: "Er zijn de voorbije maanden mogelijk onduidelijke uitspraken geweest, maar niet van mij. Als er misverstanden uit de weg moeten worden geruimd, dan zullen we dat doen. Dat lukt zeker de komende dagen."

deredactie.be Belga za 17/10/2009

Blijkbaar vindt Duitsland dat ze wél een oplossing gevonden hebben. Ze proberen hun eigen wil door te drijven, en draaien en keren alles totdat het in hun voordeel uitdraait. Volgens Zu Guttenberg hebben ze helemaal niets gedaan wat niet mocht en hebben ze altijd duidelijke afspraken gemaakt. Dat ze daarbij eigenlijk de Europese concurrentieregels overtreden, deert hen precies niet echt.
Nochtans zijn deze concurrentieregels enorm belangrijk voor de europese economie.
Het is toch vanzelfsprekend dat iedereen zich aan de regels houdt, dit om een goede samenwerking in europa te behouden.

Stefan.Scheltjens 4th November 2009 17:08

General Motors wil Opel plots niet meer verkopen aan Magna
 
General Motors wil Opel plots niet meer verkopen aan Magna

00:13 Onverwachte wending in de verkoop van Opel: moederbedrijf General Motors heeft beslist Opel toch niet te verkopen aan het Canadese Magna.


De beslissing werd dinsdagavond genomen door de Raad van Bestuur van GM in Detroit. Reden voor het afspringen van de deal zou de economische toestand zijn, die licht verbeterd is de jongste tijd.

Wat het niet doorgaan van de verkoop betekent voor de toekomst van de Antwerpse Opel-fabriek, is nog onduidelijk.

Magna
Magna bereikte in september een akkoord met General Motors, het Amerikaanse moederbedrijf van Opel/Vauxhall. De Canadees-Oostenrijkse producent van auto-onderdelen Magna en de Russische financiële instelling Sberbank zouden een belang van 55 procent verwerven.

Maar die deal gaat dus niet meer door, meldt GM, dat alvast herstructureringsplannen aankondigt. "Herstructureringen zullen ongeveer drie miljard dollar kosten."

(Gazet van Antwerpen 4 november 2009)

Nu zijn het dus de Amerikanen die de verkoop afblazen. Duitsland verliest zo de gelegenheid om de rest van de Europese Unie te bedriegen. Toch blijf ik me afvragen of de Duitsers daar werkelijk mee zouden doorgegaan zijn, tegen de regels van de Europese Unie in.


Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 19:59.

Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.