actualiteitsforums

actualiteitsforums (http://actualiteit.org/forums/index.php)
-   Sociaal-economisch (http://actualiteit.org/forums/forumdisplay.php?f=50)
-   -   Hoe zwaar gaat Vlaanderen besparen? (http://actualiteit.org/forums/showthread.php?t=25606)

Barst 24th June 2009 15:06

Hoe zwaar gaat Vlaanderen besparen?
 
Hoe zwaar gaat Vlaanderen besparen?


BRUSSEL - Niet iedereen is ervan overtuigd dat de Vlaamse regering volgend jaar 1,9 miljard euro moet besparen. Door 1 miljard te snoeien, komt er over een paar jaar genoeg geld vrij voor nieuwe initiatieven.



CD&V, SP.A en N-VA, die onderhandelen over een Vlaams regeerakkoord, zaten gisteren voor het eerst bijeen in technische werkgroepen. Vooral de werkgroep die zich buigt over de begroting is cruciaal. De vraag is hoeveel er moet worden bespaard.

Zowel de Serv (Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen) als de Vlaamse administratie voorspellen dat Vlaanderen tegen 2014 op een tekort van om en bij de 10 miljard euro kan uitkomen als er niets gebeurt. Formateur Kris Peeters (CD&V) schreef in zijn nota dat Vlaanderen volgend jaar al opnieuw moet aanknopen met een begroting in evenwicht. Daarvoor zou wel 1,9 miljard euro moeten worden gesnoeid.

In dat scenario zou de Vlaamse regering tegen het einde van de legislatuur een indrukwekkend begrotingsoverschot realiseren. Daarom gaan er ook stemmen op om volgend jaar iets minder te besparen. Met een besparing van 1 miljard in plaats van 1,9 miljard zou er tegen 2014 een overschot zijn van 650 miljoen.

Ook van buitenuit wordt de druk opgevoerd. Terwijl de werkgeversorganisaties pleiten voor budgettaire orthodoxie, dringt onder meer de christelijke vakbond ACV sterk aan om in deze crisistijden niet te zwaar te snijden in de overheidsuitgaven.

'Daardoor zou de Vlaamse regering in de komende legislatuur voor 3,6 miljard euro nieuwe beleidsruimte creëren. Dat is meer dan de 2,8 miljard euro die in 2004, in economisch betere tijden, initieel beschikbaar was toen de regering-Leterme in de startblokken stond', schreef het ACV in een opiniestuk in De Tijd. 'De fetisj van een schuldenvrije Vlaamse overheid vormt het perfecte alibi om het mes te zetten in het Vlaamse ambtenarenkorps.'

De sfeer rond de tafel was gisteren naar verluidt opperbest. Maar er werden dan ook nog geen knopen doorgehakt. 'We werken eensgezind om de efficiëntie in de budgetten te verhogen', aldus een betrokkene. In niet-Wetstratees betekent dat: er wordt eerst gekeken waar en hoeveel geld er redelijkerwijze kan worden gevonden zonder iemand pijn te doen.

Vandaag worden de eerste conclusies voorgelegd aan de centrale onderhandelingsgroep die bijeenkomt op het kabinet-Peeters. Het zijn die onderhandelaars die uiteindelijk beslissen over de te leveren inspanning.

Als Vlaanderen haar inspanningen zou terugschroeven is dat slecht nieuws voor de federale regering (zie hiernaast). Zeker omdat de Franse gemeenschap en het Waals gewest al zwaar moeten snoeien om tegen 2015 een begroting in evenwicht te hebben.


DS, 24-06-2009 (Steven Samyn)

Barst 24th June 2009 15:09

Staatsschuld stijgt sneller dan ooit
 
Staatsschuld stijgt sneller dan ooit


BRUSSEL - De federale regering streeft pas tegen 2015 opnieuw een evenwicht na. De schuld zal dus nog een hele tijd blijven stijgen.



De staatsschuld is op 31 december 2008 afgeklokt op 310,8 miljard euro. Dat is 25 miljard euro of 8,8 procent meer dan de 285,8 miljard van eind 2007.

De schuldgraad steeg daarmee van 84 procent van het bruto binnenlands product in 2007 naar 89,7 procent in 2008. Die abrupte stijging komt er na jaren van een opeenvolgende daling.

Ongeveer 20 miljard euro of 6,3 procent van het bbp schuld is toe te schrijven aan de financiële steun die de overheid verleende aan Dexia, Fortis, KBC en Ethias.

'Zonder de interventies in de financiële sector zou de schuldgraad verder gedaald zijn tot 83,4 procent van het bbp', zei Didier Reynders (MR) gisteren op de voorstelling van het jaarverslag van de schuld.

De minister van Financiën maakt zich sterk dat de overheid het geld kan terughalen en op dat moment terug de schuldgraad zal doen verminderen. Op welke termijn dat dan kan of moet gebeuren, daarover sprak hij zich niet uit.

Ondertussen stijgt de schuld in 2009 evenwel sneller dan ooit. Als het overheidstekort dit jaar 5,5 procent in het rood eindigt, zoals de Nationale Bank verwacht, dan betekent dit nog eens 18 miljard euro schuld erbij.

Het ziet er niet naar uit dat daar snel verandering in komt. Het meerjarenprogramma voor de begroting blijkt volgens de regering alweer achterhaald - het is nauwelijks enkele maanden oud - en zal weer worden versoepeld. Daarover vergaderde het kernkabinet gisteren een eerste keer.

Het kernkabinet raakte het nog niet eens over de doelstellingen die de gewesten en gemeenschappen de volgende twee jaar zullen moeten naleven. Alleen dat er pas tegen 2015 opnieuw een evenwicht bereikt moet worden, mocht al naar buiten komen.

De bedoeling van Van Rompuy is om de crisis de eerstkomende twee jaar niet te bruuskeren. Om elke economische herleving niet onmogelijk te maken door nooit geziene saneringen, wordt het tekort nog wat uitgediept. In plaats van 4 procent tekort volgend jaar, zou men genoegen nemen met een lakser cijfer.

Een gezamenlijke inspanning van 0,5 procent van het bbp volgend jaar en 0,75 procent in 2011, is een meer realistische doelstelling, luidt het. Dan gaat het om een besparing van nog hooguit 6 miljard euro over twee jaar.

Bij de opmaak van de begroting zal niet alleen worden gesaneerd. Volgens Reynders zal de regering ook kijken hoe ze een aantal relancemaatregelen kan verlengen of versterken.

De bouwsector schreeuwt om een verlenging van de tijdelijke btw-verlaging van 21 tot 6 procent voor de eerste schijf van 50.000 euro op nieuwbouw. Daar bovenop komt de mogelijke verlaging van het btw-tarief in de horeca, maar dat kost bij volledige uitvoering zo'n 800 miljoen euro.


DS, 24-06-2009 (Isabel Albers)

Barst 24th June 2009 19:24

Europa kraakt Belgisch begrotingsprogramma
 
Europa kraakt Belgisch begrotingsprogramma


BRUSSEL - De Europese Commissie heeft de Belgische regering woensdag verzocht om tegen 20 september een adequaat begrotingsprogramma over te maken. Dat het huidige programma een grote onvoldoende zou krijgen, was vorige week al uitgelekt, maar nu is de blamage dus officieel.



België diende zijn virtuele begroting voor de komende twee jaar met zes maanden vertraging in, en toch wordt ze nagenoeg met de grond gelijk gemaakt.

Eurocommissaris voor Economische Zaken Joaquim Almunia verklaarde dinsdagavond op een persbriefing dat het huidige Belgische programma 'niet de minimale normen van de gedragscode terzake' haalt. Op de vraag welke informatie er dan ontbreekt, antwoordde de eurocommissaris dat het makkelijker zou zijn de gegevens op te sommen die wél in het programma staan.

Even later preciseerde hij dan toch dat de ontbrekende gegevens vooral betrekking hebben op de openbare uitgaven, en met name die van de deelstaten. De federale en de regionale regeringen zullen zich dus over een nieuw programma moeten buigen.

Het gebeurt zelden dat de Commissie een lidstaat verzoekt om een stabiliteitsprogramma opnieuw te maken. Almunia herinnerde zich slechts één gelijkaardige situatie tijdens zijn mandaat: Hongarije.


Blog DS, 24-06-2009 (dsl)


Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 05:08.

Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.