actualiteitsforums

actualiteitsforums (http://actualiteit.org/forums/index.php)
-   Sociaal-economisch (http://actualiteit.org/forums/forumdisplay.php?f=50)
-   -   NMBS krijgt recordaantal klachten over stiptheid (http://actualiteit.org/forums/showthread.php?t=24669)

Steven Willemsens 7th April 2009 13:03

NMBS krijgt recordaantal klachten over stiptheid
 
De ombudsman bij de NMBS-Groep heeft in 2008 een recordaantal klachten rond stiptheid ontvangen. De ombudsdienst behandelde vorig jaar liefst 1.258 klachten rond stiptheid. Op twee jaar tijd is het aantal klachten rond stiptheid zelfs verdubbeld. Dat blijkt uit het jaarverslag van de ombudsdienst van de NMBS-Groep.

Stijging met 232 procent
In totaal behandelde de ombudsman bij de NMBS-Groep vorig jaar 5.518 klachten. Dat lijkt een daling tegenover het recordaantal van 6.130 klachten in 2007. Maar toen werd het beeld over het aantal klachten vertekend door de enorme klachtenpiek over de dienstregeling eind 2007. Als die piek buiten beschouwing wordt gelaten, dan waren er in 2008 zelfs 9 procent meer klachten dan in 2007. Vergeleken met vijf jaar geleden is het aantal klachten zelfs met 232 procent gestegen.

Overgangsjaar
Naast het recordaantal klachten rond gebrekkige stiptheid waren er in 2008 vooral klachten over de dienstregeling (532), de samenstelling van de treinen (482) en de afschaffing van treinen (426). De Nederlandstalige ombudsman Guido Herman hoopt dat de stiptheid en ook de informatie aan de reizigers in 2009 zullen verbeteren. Hij erkent dat er verschillende projecten lopen om die punten te verbeteren en hoopt daarom dat 2008 een "overgangsjaar" is geweest.

belga/gb

Bron : DM 07/04/09

Een trein die stipt is, is als een cursus EMCV zonder voetnoten. Het bestaat misschien wel maar je komt het niet veel tegen. Toch een kleine bedenking : veralgemenen we weer niet te sterk, soms denk ik toch dat we niet alle treinen over één kam mogen scheren, er zijn er ook goeie bij. De NMBS is een enorme firma, in zo'n firma durft al eens iets mislopen, met als gevolg dat er vertragingen zijn. Waarom moeten wij ook altijd zo stipt zijn. Het zit zo sterk ingebakken in onze maatschappij dat alles tijdsgebonden moet zijn. In een aantal Latijns-Amerikaanse landen maakt het niet uit of je een dag te laat op je werk komt, je een uur langer in de bus moet zitten, ze doen alles veel rustiger. Zouden ze hierdoor niet enkele ziektes en hartinfarcten uitsparen, leven wij niet gewoon veel te gejaagd ?

Lennart 7th April 2009 14:17

Hoewel er inderdaad ook goede treinen bijzitten heb ik deze toch nooit niet :d
Mijn ervaring zegt me dat de trein zelf op tijd is als ik te laat ben.
Maar meestal is die vertraging toch te "verwaarlozen". Laat me zeggen dat ik er nooit zwaar heb onder geleden.

Jonathan Smets 13th April 2009 14:54

Ik heb eigenlijk nog nooit grote vertragingen zelf ondervonden als ik met de trein reisde. Wel al eens een paar keer dat de trein 2 minuten later kwam, maar ik vind niet dat je hiervoor moet reclameren.
Ik kan het wel begrijpen als sommigen mensen niet tevreden zijn als hun trein 3 kwartier te laat komt en ze van toeten of blazen weten. Toch vind ik dat de NMBS goed werk levert.

MinkeVanHoof 13th April 2009 15:09

Ik reis regelmatig met de trein omdat ik zo mijn Eurostar trein neem in Brussel.
Na jaren ervaring komt het er nu op neer dat ik altijd bijna 2 uur te vroeg in Brussel ben voor mijn verbinding daar. Want als er vertragingen enzo zijn, is er een kans dat ik mijn verbinding mis en mijn ticketten zijn niet omwisselbaar. Dus ik neem het risico niet meer om een trein te nemen die een half uur voor vertrek in Brussel is want ik heb ooit bijna mijn trein gemist en moest 3 verschillende treinen nemen om op tijd te zijn voor mijn trein.
Heel tevreden ben ik niet van de nmbs om eerlijk te zijn, al lijkt het te beteren.

Charlot Michiels 13th April 2009 17:13

@ Steven Willmesens: Op het eerste gedacht een leuk idee, ik kom bijna altijd te laat dus voor mij zou het goed uitkomen. Maar er zijn ook mensen die houden van een strikte structuur in hun leven. Ook moet ik toegeven dat ik van andere verwacht dat ze op tijd komen op een afspraak want ik heb vaak nog andere plannen. Voor jezelf komt het dus vaak beter uit maar je verwachtingen van anderen is dan weer tegenovergesteld. Hierdoor denk ik dat een ingebakken waarde als stiptheid ons leven erg vergemakkelijkt ten opzichte van andere mensen.

Men kan bij dit artikel wel de vraag stellen of er nu werkelijk meer treinen vertraging hebben of mensen gewoon sneller de ombudsdienst van de NMBS-Groep bellen om een klacht in te dienen. Mensen zijn namelijk steeds minder op hun mond gevallen om kleine ergernissen te melden. Zelf heb ik 3 maanden lang met de trein naar Mechelen gependeld en had ik wekelijks vertraging. Het grote verschil in de mate van mijn ergernis zat in feit of ik hierdoor te laat in de les ging zijn of ik hierdoor niet zo lang op school moest wachten tot de les begon. Mensen die klagen over de stiptheid van de treinen zijn volgens mij dus mensen die vertouwen op de NMBS om op tijd op hun werk of een andere afspraak te zijn.

Jolien Willems 14th April 2009 12:30

Net zoals Charlot al zei denk ik ook dat de mensen veel te snel gaan bellen naar de ombudsdienst. Het is de opstapeling van kleine ergernissen die de mens zo snel doet bellen volgens mij. Stel nu dat je trein elke dag een kwartiertje te laat komt, ik kan mij wel inbeelden dat dit na enkele weken toch wel tot ergernissen kan leiden.

Zelf neem ik niet zo heel vaak de trein meer, maar vorig jaar nam ik af en toe wel eens de trein naar Brussel. Ik moest dan altijd overstappen in Mechelen en vaak was het zo dat de trein van Herentals vertraging had richting Mechelen, waardoor ik altijd als een gek door het station van Mechelen liep om de trein richting Brussel te nemen. Ik moet zeggen, dat is ook niet onmiddellijk een pretje...

Maar volgens mij doen de mensen van de NMBS wel hun best om dit probleem op te lossen.

Lien.Luyten 14th April 2009 14:01

Ik neem niet zo vaak de trein en als ik hem neem is het meestal naar Antwerpen om te gaan winkelen, dus niet iets waar ik op een bepaald tijdstip moet zijn. Ik haat wachten, maar zelf zou ik er niet opkomen om te bellen naar de ombudsdienst. Zelf heb ik ook nog niet echt problemen ondervonden. Ik begrijp wel dat het heel frustrerend is wanneer je op tijd op je werk moet zijn en de trein meerdere malen te laat komt. Zo zou je voor de zekerheid al een vroegere trein gaan nemen, terwijl je normaal ook op tijd zou moeten zijn. Men promoot het openbaar vervoer wel maar ik begrijp dat mensen na een tijdje de auto gaan nemen om zeker te zijn dat ze geen vertraging hebben (geen rekening houdend met files enz. dan). Maar net zoals Jolien denk ik ook wel dat de mensen van de NMBS hun best doen om dit probleem op te lossen. En ik ben er ook van overtuigd dat het niet makkelijk is om alles in goede banen te leiden. Dus er kan altijd wel eens iets mis gaan.

Barst 20th April 2009 14:40

Kwart van de pendelaars rijdt 'zelden' op tijd
 
Kwart van de pendelaars rijdt 'zelden' op tijd


BRUSSEL - Voor een kwart van de pendelaars rijdt de trein zelden op tijd, zo blijkt uit een exclusieve enquête van Het Nieuwsblad.



Hoeveel keer gemiddeld heeft de trein die u neemt een vertraging van meer dan vijf minuten? Bij bijna de helft van de mensen gebeurt dat minstens één keer per week. Een op de vijf mensen staat twee of drie keer per week nodeloos lang te wachten op het perron. Het is een van de opvallende conclusies uit de treinenquête van Het Nieuwsblad/De Gentenaar bij bijna 9.000 mensen.

Officiële cijfers van spoorwegnetbeheerder Infrabel en spoorwegmaatschappij NMBS schetsen een veel positiever beeld, omdat vertragingen pas meetellen vanaf vijf minuten. Maar wie vier minuten te laat toekomt en daardoor zijn aansluiting mist, loopt zelf een vertraging op van een half uur of een uur, wachtend op de volgende trein in het overstapstation. Zo'n vertraging verdwijnt tussen de plooien van de statistiek. Een kwart van de ondervraagden heeft dan ook het gevoel dat hij maar zelden stipt een trein kan nemen.

De gebruikersvereniging TreinTramBus is niet verrast door de resultaten. 'De problemen met vertragingen zijn heel wat groter dan Infrabel laat doorschemeren', zegt woordvoerder Jan Vanseveren. 'In de statistieken weegt een trein met twintig passagiers in de daluren even zwaar als een trein met duizend mensen in de spits.'

Het aantal treinen dat op tijd rijdt, ligt dus inderdaad een pak hoger dan het aantal passagiers dat op tijd aankomt. Nog een voorbeeld: 'Als een trein van Oostende tot Brussel met een vertraging van zes minuten in Gent aankomt, moeten sommige passagiers een uur wachten omdat ze hun aansluiting hebben gemist. Maar als de trein zijn vertraging heeft weggewerkt als hij aankomt in Brussel, vind je die nauwelijks terug in de statistieken. Op die manier zijn de cijfers gekleurd.'

Volgens Infrabel is er sinds vorig jaar een wegingscoëfficiënt, waardoor drukbezette spitstreinen zwaarder doorwegen in de statistieken. Toch hebben mensen het gevoel dat ze veel vaker moeten wachten op hun trein dan de statistieken aangeven. Ook de ombudsman bij de NMBS-Groep kreeg vorig jaar een recordaantal klachten over stiptheid.


DS, 20-04-2009 (kba)

Barst 28th April 2009 15:05

Trein Brussel-Turnhout heeft vreselijke stiptheidscijfers
 
Trein Brussel-Turnhout heeft vreselijke stiptheidscijfers


Op de treinverbinding tussen Brussel en Turnhout reed in januari 2009 slechts 68 procent van de treinen op tijd tijdens de avondspits. Daarnaast werden in dezelfde periode verdeeld over beide richtingen 23 treinen afgeschaft.



Tijdens de avondspits is de situatie vanuit Brussel richting Turnhout het ergst. Dan heeft 32 pct van de treinen vertragingen van meer dan 6 minuten en een aanzienlijk deel van de treinen in beide richtingen laat langer dan 10 minuten op zich wachten.

Daarnaast werden 15 treinen richting Turnhout en 8 treinen richting Brussel afgeschaft. Die worden bij de stiptheidscijfers niet meegeteld, anders zou de situatie volgens Geerts nog dramatischer ogen.
Cijfers voor januari berekend op het verkeer van een hele dag zijn wel beter, met stiptheidspercentages van meer dan 80 pct.

Volgens minister Steven Vanackere van Overheidsbedrijven zijn de slechte resultaten vooral het gevolg van problemen bij twee treinen in de avondspits om 16.37 uur en 17.37 uur. Hij zou intussen maatregelen genomen hebben die het stiptheidspercentage moeten opkrikken.


Blog DM, 28/04/09 (belga/mvl)


Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 07:38.

Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.