actualiteitsforums

actualiteitsforums (http://actualiteit.org/forums/index.php)
-   Cultureel-maatschappelijk (http://actualiteit.org/forums/forumdisplay.php?f=54)
-   -   Asociale huurders het huis uitgezet (http://actualiteit.org/forums/showthread.php?t=24642)

Barst 3rd April 2009 02:25

Asociale huurders het huis uitgezet
 
Asociale huurders het huis uitgezet


Huurders die overlast geven, worden in Rotterdam binnenkort uit hun woning gezet. Om te voorkomen dat nette huurders uit achterstandsbuurten vluchten.



Op werkbezoeken in de stad wordt wethouder Hamit Karakus bijna iedere week aangeschoten door bewoners die klagen over geluidsoverlast of andere hinder van hun buren. Tot nu toe kon de Rotterdamse volkshuisvestingswethouder hen niets bieden. De bescherming van huurders is in graniet gebeiteld. Tegelijk wordt de ernst van de klachten meestal niet doorzien doordat de overlastmeldingen verspreid binnenkomen: bij de wijkagent, woningcorporatie, GGD of deelgemeente. De goedwillende huurder kiest uiteindelijk eieren voor z’n geld en verhuist zelf terwijl de overlastgever blijft zitten. Achterstandswijken dreigen daardoor in een spiraal naar beneden te raken, doordat alleen nog maar asociale huurders zich daar inschrijven voor een woning.

Drieënhalf jaar geleden startte Rotterdam een proef in de wijk Spangen om het samenklonteren van ’tokkies’ te voorkomen. In het eerste jaar werd tien procent van de kandidaat-huurders afgewezen. Nu is de ooit als ’drugswijk’ bekend staande wijk hard op weg om een knusse woonwijk voor jonge stellen te worden. De afgewezen huurders schreven zich echter massaal in in het naburige Oude Westen dat nu met de overlast zit.

Karakus wil de screening van huurders daarom uitbreiden tot alle ’kwetsbare wijken, straten en portieken’. Verder gaan corporaties, deelgemeenten, politie en GGD een gemeenschappelijke databank aanleggen van overlastmeldingen. Daardoor krijgt de gemeente munitie om snel op te treden tegen een huurder die zijn portiek of straat hindert door bijvoorbeeld drugshandel of lawaai. Als er langer dan drie maanden klachten zijn, moet de huurder het huis uit. Hij krijgt elders nog een allerlaatste kans met een voorwaardelijk huurcontract, maar niet in een kwetsbare buurt. Zorgt de huurder toch weer voor overlast, dan komt hij op straat te staan. Juist die sanctie leidt tot gedragsverandering, verwacht de wethouder.

In de Rotterdamse gemeenteraad is breed steun voor de harde aanpak van huurdersoverlast. De grootste oppositiepartij, Leefbaar Rotterdam, opende drie maanden geleden een speciale website. Volgens fractiewoordvoerder Sörensen wordt die overstroomd door mensen die lijden onder burenoverlast. „Wij bepleiten al jaren dat mensen die het verpesten voor de buurt niet meer welkom zijn”, viel raadslid Hoogland (PvdA) z’n eigen wethouder bij.

De VVD voelt echter niets voor het ’spreidingsbeleid’. „U gaat problemen verspreiden naar wijken waar het goed gaat”, waarschuwde fractiewoordvoerder De Gruiter de wethouder.


© Trouw, 03-04-2009

Natasja_dc 9th May 2009 19:09

Op het eerste zicht lijkt een streng optreden tegen huurders die voor overlast zorgen een goede maatregel. Maar misschien is dit wel een te gemakkelijke oplossing. Je gaat het probleem gewoon verleggen naar een andere plaats. Ik vind dat je moet kijken waarom mensen voor overlast zorgen en proberen iets te doen aan de oorzaken. Misschien hebben ze geen werk of moeten ze met te veel op een te kleine ruimte leven. Pas als je iets aan de oorzaken doet kan je fundamenteel iets veranderen.


Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 01:00.

Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.