Leer kinderen weer tafelmanieren!
Vraag kinderen wat ze lusten en ze sommen meteen frietjes, pizza en appelmoes op. Broccoli, knolselder of vis komen zelden over de lippen. Hoogtijd om de kleintjes te laten kennismaken met een andere eetcultuur, denkt minister Anciaux. Daarbij worden met het EETIKET-project restaurants opgeroepen om zich kindvriendelijk te propageren. Maar ook de tafelmanieren en etiquetteregels van de kleintjes dienen aangepakt. Dat vertelt etiquettemeester Kevin Strubbe aan Het Laatste Nieuws.
Label Het project EETIKET is al aan een tweede editie toe. Bert Anciaux wil de culinaire kennis van de kleinsten uitbreiden. Daar dienen de 40 restaurants die het kindvriendelijk label kregen, bij te helpen. Daarnaast zadelen allerlei acties op school als op restaurant de kinderen met meer smaak en betere tafelmanieren op. Kant en klaar Etiquettemeester Kevin Strubbe stelt dat het het triest gesteld is met het culinaire gedrag van de kleintjes. "Homecooking is compleet verloren gegaan wegens tijdgebrek van de werkende ouders. Als ouders vandaag zeggen dat ze gekookt hebben, dan bedoelen ze dat ze vier lasagna's hebben gekocht en in de oven geduwd. Heb je op jonge leeftijd zoveel kant-en-klaar voedsel gegeten, is je smaakpalet volledig afgestompt. Ouders en kinderen zouden meer tijd moeten doorbrengen aan tafel en achter het fornuis". Amerikaanse norm Wat de etiquetteregels betreft, is er evenveel werk aan de winkel. "De Amerikaanse eetcultuur is de norm geworden. Kinderen hangen horizontaal aan tafel, hanteren mes en vork als twee houwelen, laten boeren, scheten en ze harken hun eten tegen recordtempo binnen. Zich leren gedragen is nochtans voor hun eigen bestwil. Door een beperkte smaak en slechte manieren missen ze heel wat kansen." Groente Het EETIKET-project start tijdens de Week van de Smaak van 13 tot 23 november. De hele kindvriendelijke actie in de geselecteerde restaurants loopt een heel jaar. Niet enkel tekenpotloden, hoge stoelen of een kinderspeeltuin zijn daarbij present, ook worden in deze restaurants alle smaakjes gestimuleerd. Elke kindergerecht bevat een groente en appelmoes telt daarbij niet mee. Kinderkookboek Naar aanleiding van het project brengt topchef Guy Van Cauteren zijn nieuwste kinderkookboek uit. Jakkie/Jammie bevat heel wat recepten met ingrediënten die kinderen niet altijd lusten. Knolselderwafels bijvoorbeeld of roquefort kaas met perenstroop, zijn ideale manieren om hen alle smaken te leren kennen. Info Jakkie/Jammie' is een uitgave van Davidsfonds/Infodok, in samenwerking met de Gezinsbond. Meer info over de 40 deelnemende restaurants vind je op www.eetiket.be. (lvl) Bron: http://www.hln.be/hln/nl/38/Je-Kind...manieren-.dhtml Ik vind het een super initiatief, al denk ik niet dat kinderen meteen een andere opsomming gaan maken van hun favoriete eten. Ik denk dat vooral het aanleren van tafelmanieren het moeilijkste zal zijn. Kinderen nemen dingen over van hun ouders. Als de ouders tijdens de maaltijd (thuis en op restaurant) zelf niet aan de regels voldoen, dan zullen de kinderen dat ook niet doen. Ik denk dat kinderen veel sneller groenten eten, wanneer ze niet merken dat er groenten op hun bord liggen. Vb groenten verwerken in een pasta. Ik hoop dat de kinderen via dit initiatief leren wennen aan allerlei soorten groenten en gerechten. Het kan alleen maar een meerwaarde geven. |
Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 21:49. |
Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.