actualiteitsforums

actualiteitsforums (http://actualiteit.org/forums/index.php)
-   Cultureel-maatschappelijk (http://actualiteit.org/forums/forumdisplay.php?f=51)
-   -   4 op 10 jongens heeft schoolachterstand in laatste jaar (http://actualiteit.org/forums/showthread.php?t=21870)

Hanne Jansen 11th October 2008 11:07

4 op 10 jongens heeft schoolachterstand in laatste jaar
 
Van alle jongens heeft bijna 40 procent op het einde van het secundair onderwijs minstens één jaar schoolachterstand. Bij meisjes is dat een stuk minder: 27,29 procent. Dat blijkt uit de meest recente cijfers over de schoolachterstand bij de leerlingen in het schooljaar 2007-2008.

De cijfers voor het schooljaar 2007-2008 betekenen een lichte daling ten opzichte van het jaar daarvoor. Maar die daling is te klein om betekenisvol te zijn. Zittenblijven, ziekte en verandering van studierichting zijn de belangrijkste oorzaken van het oplopen van schoolachterstand.

Verschil
In het laatste jaar ASO is nog maar 16 procent van de jongens blijven zitten, in het laatste jaar TSO is dat al 45 procent en in het laatste jaar BSO zelfs 59 procent. Ook bij de meisjes lopen de verschillen tussen het ASO en BSO hoog op, van 9 procent tot 50 procent.

De kloof tussen jongens en meisjes bestaat al jaren. Dat is te wijten aan de hormonale ontwikkeling bij jongens, die veel meer in pieken en dalen verloopt en die haantjesgedrag en impulsieve reacties in de hand werkt. Bovendien zouden jongens in het lager en secundair onderwijs te weinig mannelijke rolmodellen hebben.

Stijgende lijn
Het aantal zittenblijvers in het hele secundair onderwijs (eerste tot zesde leerjaar) blijft overigens stijgen: vorig schooljaar waren dat er 121.129 of 29,08 procent van de totale leerlingenpopulatie. In 2005 was dat nog een volle procent minder. (belga/mvdb)

bron: www.demorgen.be op 11/10/08 om 09u00

Mijn mening
Ik vind dit zeer onrustwekkend. Volgens mij kan dit twee dingen betekenen: ofwel is ons onderwijs gewoon te zwaar aan het worden ofwel doen de jongens steeds minder hun best. Ik denk dat het een combinatie van beide is.
Er komt steeds meer leerstof bij, en er valt in verhouding bijna niets af. De tijd waarop de leerlingen de leerstof te zien krijgen en moeten verwerken blijft echter hetzelfde.
Langs de andere kant denk ik dat jongeren gewoon niet zo gemotiveerd meer zijn om naar school te komen, o.a. als gevolg van die overvloed van leerstof. Maar ook omdat men het belang van onderwijs niet meer inziet. Men is in onze maatschappij zo'n luxe-leven gewoon dat men gewoon niet meer beseft dat het ook anders kan, en dat een diploma echt essentieel is om dat luxe-leven te kunnen blijven lijden.
Tot slot heeft onze maatschappij nog veel meer vrijetijdsbesteding te bieden dan vroeger (muziekschool, jeugdbeweging, t.v., sportclub, msn, playstation,...), waardoor jongeren minder vrije tijd in hun studies steken, denk ik.


Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 12:57.

Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.