actualiteitsforums

actualiteitsforums (http://actualiteit.org/forums/index.php)
-   Sociaal-economisch (http://actualiteit.org/forums/forumdisplay.php?f=53)
-   -   Turken sturen geld niet langer meer naar huis (http://actualiteit.org/forums/showthread.php?t=2038)

Barst 30th July 2005 03:19

Turken sturen geld niet langer meer naar huis
 
Turken sturen geld niet langer meer naar huis


De Turkse gastarbeiders in Europa sturen de laatste jaren steeds minder geld naar Turkije. De oorzaken zijn divers. Turken integreren in Europa, maar ze kunnen door hun verslechterde economische situatie ook veel minder geld missen.


Voor een land als Turkije, dat met zijn torenhoge buitenlandse schulden elke euro kan gebruiken, is de afname van de deviezen van de gastarbeiders rampzalig. Verdiende Turkije in 1998 bijna vijf miljard euro aan overmakingen en andere uitgaven van Turken in Europa, vorig jaar was dat nog maar 600 miljoen.

Het Turkse Bureau voor de Statistiek maakte bekend dat in de eerste zes maanden van dit jaar dat bedrag nog verder was teruggelopen tot een kleine 250 miljoen euro.

Volgens Faruk Sen, voorzitter van Bureau Onderzoek Turken in Duitsland, is dit alles een duidelijk teken van de toenemende integratie van Turken in hun nieuwe landen. Sen zegt in de Turkse krant Zaman: ,,In Duitsland hebben de Turken tot nu toe 64000 bedrijven geopend. Tegenwoordig kopen ze ook huizen. Het geld blijft in Duitsland, omdat ze hun investeringen hier doen.”

Een andere oorzaak is volgens Sen dat de ouders van de eerste golf gastarbeiders vaak al overleden zijn. Er zijn haast geen ouderen meer die voor hun onderhoud afhankelijk zijn van het geld uit Europa.

Maar ook de verslechterende economische situatie in Europa heeft de Turkse minderheid extra hard getroffen. Zo is bijvoorbeeld de werkloosheid onder Turken in Duitsland tot dertig procent opgelopen. In Nederland is eenzelfde trend waarneembaar. Daar komt bij dat de Turkse banken geen absurd hoge rentes meer uitkeren voor buitenlands geld, zoals het geval was in de economisch turbulente jaren negentig. Met als gevolg dat de Turken in Europa hun geld terughalen naar de landen waar ze wonen.

Sinan Renkli, een veertiger uit Amsterdam, is een van de honderdduizenden die de zomervakantie in zijn geboorteland doorbrengt. Hij voorspelt dat Turkije nooit meer zoveel aan de gastarbeiders zal verdienen. ,,De eerste generatie wist niet beter dan al het geld naar Turkije te sturen. De familie en kennissen hebben van die naïviteit goed geprofiteerd. De nieuwe generaties weten wel beter. Veel Turken komen nog op vakantie, maar gaan niet eens hun familie opzoeken. Ze komen voor een paar weken strand en vertrekken weer.” Ook de slechte ervaringen met investeringen in Turkije maakt volgens Renkli dat Turken in Europa de laatste jaren Turkije hebben afgeschreven.

,,Ik kom af en toe in de moskee. De meeste mensen hebben daar geld verloren aan islamitische holdings, die de religieuze gevoelens van de mensen uitbuitten en zeer hoge winstpercentage’s beloofden. Omdat deze mensen vijf keer per dag in de moskee komen bidden, waren ze al snel te overreden mee te doen. Een echte moslim liegt en steelt immers niet. Al dat geld is nu verdwenen. Het gevolg is dat Europese Turken heel Turkije wantrouwen.”

Het Turkse parlement heeft na deze ’alarmerende’ gegevens over de afnemende deviezen van Turkse gastarbeiders een commissie in het leven geroepen. Die moet onderzoeken hoe het vertrouwen van de gastarbeiders weer gewonnen kan worden.


Deviezen redden het land van de ondergang

Er wonen naar schatting bijna vier miljoen Turken in het buitenland. De grootste groep woont in Duitsland: meer dan 2 miljoen.

De gelden die de Turkse gastarbeiders vanuit het buitenland naar hun geboorteland stuurden, zijn voornamelijk in de moeilijke zeventiger jaren van groot belang geweest. Deze deviezen hebben het land als het ware gered van de ondergang. De gastarbeiders stuurden toen jaarlijks gemiddeld 1,2 miljard euro naar Turkije. Voor de toenmalige ’kleine’ Turkse economie was dat een reusachtig bedrag.

Opvallend is ook dat de gastarbeiders extra geld naar Turkije stuurden als zich daar een crisis voordeed, bijvoorbeeld een aardbeving.

Op die manier hebben ze jarenlang solidariteit getoond met hun land van herkomst.


Trouw, 30-07-2005


Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 07:30.

Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.