actualiteitsforums

actualiteitsforums (http://actualiteit.org/forums/index.php)
-   Andersglobale-zine (http://actualiteit.org/forums/forumdisplay.php?f=5)
-   -   België geeft een pak minder aan het Zuiden (http://actualiteit.org/forums/showthread.php?t=20189)

Barst 5th April 2008 18:07

België geeft een pak minder aan het Zuiden
 
België geeft een pak minder aan het Zuiden


BRUSSEL - België gaf in 2007 11,2 procent minder uit aan ontwikkelingshulp. Daarmee is ons land een van de slechtste Oeso-leerlingen. Ook in andere landen zakten de bijdragen aan hulp voor het Zuiden.



In 2007 stroomde er voor het tweede jaar op rij minder Belgisch geld naar ontwikkelingslanden. Dat blijkt uit cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso). Tot 2006 werd er nog jaar na jaar een recordbedrag naar het Zuiden gestuurd. 2007 is een trendbreuk.

22 van de dertig Oeso-lidstaten die deel uitmaken van het Ontwikkelingshulpcomité DAC verbonden zich ertoe om tegen 2010 0,7procent van hun bruto nationaal product (bnp) aan officiële ontwikkelingshulp (ODA) uit te besteden. Niet alleen België hinkt achterop. Het gros van de donorlanden haalt het vooropgestelde doel niet. In totaal slonk de totale hulp in 2007 met 8,4 procent. Het totale bedrag dat leden van de DAC in 2007 in ontwikkelingslanden pompten, tikte af op 103,7 miljard dollar. De donorlanden zijn goed voor 90procent van de totale wereldwijde ontwikkelingshulp.

'De cijfers zijn ontgoochelend', stelt de secretaris-generaal van de Oeso, Angel Gurría. 'We moeten beter doen.'

Echt onverwacht was de daling niet. Een groot deel van de officiële ontwikkelingshulp bestaat uit schuldkwijtscheldingen. Nu die beëindigd zijn voor Irak en Nigeria, ging de Oeso al uit van een sterke daling van de totale ontwikkelingshulp.

De Verenigde Staten geven in volume het meeste geld aan het Zuiden, maar het land bengelt helemaal onderaan de lijst als naar het totale aandeel van het bnp gekeken wordt. Het land schrapte tien procent van zijn ontwikkelingshulp. Samen met Griekenland staan de VS amper 0,16procent van het bnp af.

Slechts vijf landen halen het vooropgestelde doel. Noorwegen, Zweden, Luxemburg, Denemarken en Nederland zijn proportioneel het vrijgevigst. Spanje overtreft alle andere Oeso-landen met een stijging van maar liefst 33,8 procent aan ontwikkelingsuitgaven. Japan snoeide het sterkst: het budget voor ontwikkelingssamenwerking slonk met 30,1 procent. De gemiddelde inspanning van de landen blijft steken op 0,45 procent. België scoort met 0,43 procent dus net onder het gemiddelde.

De nieuwe regering heeft zich wel tot doel gesteld om dit jaar opnieuw de kaap van 0,5procent te ronden. In 2006 ging nog 0,5procent van het bnp naar officiële ontwikkelingshulp, wat in totaal goed was voor 1,575 miljard euro.

'We hadden het zien aankomen', reageert Koen Detavernier, beleidsmedewerker van 11.11.11, op de nieuwe Oeso-cijfers. 'België is al jaren schulden aan het kwijtschelden, onder andere via de Delcrederedienst. Door dat mee te tellen schommelt de hulp heel sterk. Eigenlijk is de echte ontwikkelingshulp al jaren stabiel. Ze bedraagt gemiddeld 0,38 procent van het bnp. Vorig jaar was 954 miljoen euro uitgetrokken voor de administratie van de dienst ontwikkelingssamenwerking (DGOS). Uiteindelijk heeft die maar 866 miljoen euro mogen uitgeven. De rest werd gebruikt om de put van Financiën te dichten.'

Door niet uit te geven wat gepland was en door de daling in de schuldkwijtscheldingen is de totale Belgische ontwikkelingshulp volgens Detavernier sterk afgenomen. 'Het is duidelijk dat we het groeipad naar de vooropgestelde 0,7procent verlaten hebben. Wij vinden in ieder geval dat je schulden kwijtschelden geen ontwikkelingshulp kunt noemen. Vers geld is de enige manier om op een duurzame manier de doelstellingen voor 2010 te halen.'

Dat de Oeso het kwijtschelden wel laat meetellen, komt volgens Detavernier door het feit dat die beslissing uitsluitend door de donorlanden zelf genomen werd.

Dat de nieuwe begroting opnieuw meer geld uittrekt voor ontwikkelingshulp juicht hij toe. 'Het engagement om tegen 2010 de Oeso-norm te halen werd herhaald. Dat is dus zeker een goede zaak. De vraag is in hoeverre het uitgetrokken budget ook effectief besteed wordt. Het is goed mogelijk dat als ons land de schulden op het juiste moment kwijtscheldt we die 0,7procent op een bepaald moment halen. Alleen draagt dat in de praktijk niks bij in de landen die de hulp nodig hebben.'

Daarom roept 11.11.11. de regering op om haar beloften waar te maken met echt geld.

Ook Groen! is niet te spreken over de slechte Belgische cijfers. 'De maandenlange politieke crisis door de regeringsvorming blijkt niet zonder gevolgen', liet de partij in een reactie weten. 'Het Zuiden betaalt er een zware prijs voor.'

Groen! noemt de resultaten van het Oeso-rapport 'beschamend' voor ons land. 'We staan nog ver van de vooropgestelde 0,7procent die tegen 2010 gehaald moet worden. Daarvoor moet er nog 1,5miljard euro meer vrijgemaakt worden', zo berekende de partij. 'Het regeerakkoord overtuigt niet', vinden de groenen. 'Er wordt wel gezegd dat men in 2008 naar 0,5procent en in 2009 naar 0,6procent wil gaan, maar er is geen duidelijk engagement dat men wil gaan voor zuivere steun, zonder de vormen van budgetvervuiling die we de voorbije jaren zagen.'


DS, 05-04-2008 (annelien de greef)


Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 12:18.

Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.