actualiteitsforums

actualiteitsforums (http://actualiteit.org/forums/index.php)
-   Vierde Macht (media) (http://actualiteit.org/forums/forumdisplay.php?f=324)
-   -   ’Media zorgden voor meer doden’ (http://actualiteit.org/forums/showthread.php?t=19775)

Barst 28th February 2008 01:59

’Media zorgden voor meer doden’
 
’Media zorgden voor meer doden’


Een serie zelfmoorden onder jongeren in Wales heeft Groot-Brittannië gealarmeerd. Volgens deskundigen is het probleem structureel.



De Britse sensatiepers noemt het een ’zelfmoordstad’, een ’dorp des doods’. Sinds het begin van vorig jaar beroofden zeker 17 jongeren zich van het leven in Bridgend, een stad in het zuiden van Wales.

Er werd druk gespeculeerd over hun mogelijke beweegredenen. De jongeren zouden op internet via sociale netwerksites een pact hebben gesloten om een einde te maken aan hun leven. De politie ontkrachtte dit verhaal.

Deskundigen noemen de zelfmoorden echter minder uitzonderlijk dan ze op het eerste gezicht lijken. Wales heeft het hoogste zelfmoordcijfer van Groot-Brittannië. Toch was er tot nu toe geen plan van aanpak voor de hele regio. Vanwege de publiciteit gaan gezondheidswerkers nu wel een preventiecampagne beginnen.

„Zolang ik me kan herinneren vallen vooral onder jonge mannen jaarlijks 12 tot 15 doden door suïcide in Bridgend”, zegt Philip Irwin, een plaatselijke journalist die tevens woordvoerder is van hulporganisatie ’Samaritanen’. „De stad had altijd al te maken met veel zelfmoorden”, stemt gemeentewoordvoerder Liam Ronan met hem in. „Het probleem speelt echter niet alleen in Bridgend maar in heel Wales. In omliggende gemeenten ligt het algemene suïcidepercentage nog hoger.” Onder jonge mannen tussen de 15 en 24 telt Bridgend wel de meeste zelfdodingen van de regio.

Naar de oorzaak blijft het gissen. In voormalige mijnsteden als Bridgend hebben jongeren geen goede vooruitzichten op economisch gebied. De werkloosheid is er hoog, veel mensen lopen met psychische problemen.

De politie en de bewoners van Bridgend denken dat ook de golf van publicaties, met gedetailleerde beschrijvingen van de zelfmoorden, de zaak geen goed heeft gedaan. „Sinds de kranten begin januari groot uitpakten met de dertiende zelfmoord, hebben nog vier of vijf mensen er een einde aan gemaakt. Die journalisten moeten eerst eens goed kijken naar wat ze aan het doen zijn”, aldus Irwin. Twee jongeren probeerden zelfs het verhaal van hun mislukte zelfmoordpoging te verkopen aan de sensatiepers. Ronan: „Ze werden gehuisvest in dure hotels en kregen veel geld. Dit soort praktijken wekt de indruk dat zelfmoord loont.”

Ad Kerkhof, hoogleraar Klinische Psychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, denkt dat de media inderdaad een rol hebben gespeeld in het drama. „De pers kan een negatief effect hebben op mensen die zelfmoord willen plegen als ze details geven over de suïcide. Het wordt dan een soort reclame. En in Engeland komen de slachtoffers gelijk met hun foto in de krant. Ik sluit zeker niet uit dat er daardoor meer doden zijn gevallen.”

Kerkhof spreekt ook van een ’cultuur van suïcide’ die in sommige regio’s heerst. „Dat zie je ook in Nederland in gebieden als Friesland, Groningen en de kop van Noord-Holland. Of het om imitatie van voorouders gaat weet ik niet, maar daar wordt soms al een eeuw lang tot 70 procent vaker zelfmoord gepleegd dan in de rest van het land.”

Lange tijd was Schotland het gedeelte van het Verenigd Koninkrijk met het hoogste aantal zelfmoorden. De in 2002 gestarte preventiecampagne ’Choose Life’ wierp echter zijn vruchten af. Suïcide daalde er in de afgelopen vijf jaar met 13 procent. Voor Wales bestond een dergelijk plan nog niet. „We moesten de aanpak zelf uitvinden”, aldus Ronan. „Ik ben blij dat de regering nu actie onderneemt. Het is triest. Je kunt zelfmoord nooit helemaal uitbannen, maar we moeten degenen die erover denken duidelijk maken dat ze niet alleen zijn. Er is hulp.”


Trouw, 28-02-2008


Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 07:11.

Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.