actualiteitsforums

actualiteitsforums (http://actualiteit.org/forums/index.php)
-   Politiek (http://actualiteit.org/forums/forumdisplay.php?f=55)
-   -   G8: 'Succes-je'? (http://actualiteit.org/forums/showthread.php?t=1914)

Barst 4th July 2005 04:07

G8: 'Succes-je'?
 
G8 / Chirac verwacht succesje


Vladimir Poetin, Jacques Chirac en Gerhard Schröder waren vooruitlopend op de G8 gisteren bijeen in het Russische Kaliningrad. Zij bleken optimistisch over een akkoord over de klimaatverandering.


Volgens de Franse president Jacques Chirac ,,lijkt het erop, ik hoop het echt’’ dat de G8 - de club van de acht rijkste landen - deze week afkoerst op een akkoord.

Klimaatverandering en hulp aan Afrika staan hoog op de agenda tijdens de komende top. Vorige week zei Chirac nog ’niet optimistisch’ te zijn over de gesprekken over klimaatverandering. Chiracs uitlating in Kaliningrad was het enige concrete element dat naar buiten werd gebracht na afloop van de ontmoeting waarbij ook de nucleaire activiteiten van Iran zijn besproken. Onduidelijk is waar het akkoord waar Chirac op doelde uit zou kunnen bestaan. President Bush heeft laten weten dat de Amerikaanse houding met betrekking tot het Kyoto-verdrag over de uitstoot van kooldioxide niet zal veranderen.

Het vijfsterren golfresort Gleneagels, gebouwd in de stijl van een Frans kasteel, is veranderd in vesting. Rond het complex dat de G8 ontvangt is een prikkeldraadafscheiding van acht kilometer geplaatst.

Zaterdag demonstreerden meer dan tweehonderdduizend mensen in de Schotse hoofdstad Edinburgh tegen de armoede. Het hoofd van de Schotse katholieke Kerk, kardinaal Keith O'Brien, las een boodschap voor van paus Benedictus XVI, die de rijke landen opriep de schuldenlast van de arme landen te verlichten. De Britse minister van financiën Gordon Brown zei gisteren in reactie op de Live 8-concerten van zaterdag dat de toekomst van Afrika of de ontwikkelingslanden niet in een week tijd door de G8 kan worden bepaald. ,,Het is een levenstaak, waarbij we de mensen in Afrika en in de ontwikkelingslanden moeten leren zelf besluiten te nemen."


Trouw, 04-07-2005

Barst 6th July 2005 02:32

Overspannen verwachtingen?
 
Armen in de wereld hebben van Gleneagles weinig te verwachten


Afgezien van het feit dat het bij vlagen fantastische concerten waren, heeft Live 8 de armoede in de wereld weer op de agenda gezet. Dat is toe te juichen. Maar het is wel de vraag of de organisatoren er verstandig aan deden al hun pijlen te richten op de G8.


In het Schotse Gleneagles komen vandaag de leiders bijeen van wat de acht meest geïndustrialiseerde landen heten te zijn: de G8, een van oorsprong informeel overleg van hoofdrolspelers in de wereldeconomie. Die leidende status is de G8 kwijt; sommige van de landen die aan de Schotse tafel zitten zijn al lang geen economische wereldleiders meer, en nieuwe economische grootmachten ontbreken in het overleg. De samenstelling van de G8 weerspiegelt niet meer de economische krachtsverhoudingen in de wereld.

Bovendien is al duidelijk dat er in Gleneagles geen grootse besluiten genomen zullen worden. Het thema van Live 8, armoede, staat op de agenda. Maar de G8 zal waarschijnlijk niet verder gaan dan wat extra hulp voor Afrika en schuldenlastvermindering voor ontwikkelingslanden die eerder werden toegezegd. De verdubbeling van de hulp aan arme landen, die G8-voorzitter Tony Blair wil bereiken, lijkt onhaalbaar. Dat wordt een teleurstelling voor Blair, voor Bob Geldof en voor alle mensen die zich hebben geroerd tijdens Live 8.

Daarbij moet wel worden aangetekend dat tijdens Live 8 een te simpel beeld werd geschetst van de strijd tegen armoede. Geld is belangrijk in die strijd. En het is triest dat er nauwelijks landen zijn die eerder gedane beloften op dat vlak ook nakomen. Maar geld alleen lost de armoede niet op. Daarvoor zijn politieke en economische veranderingen nodig, waaronder toegang tot de westerse markten voor producten uit ontwikkelingslanden. Over die vrijhandel gaat het ook in Gleneagles, en ook daarover zullen geen kloeke besluiten worden genomen. Hier nekt zich het ontbreken van grote handelsnaties van vandaag, zoals China, India en Brazilië. Hier nekt zich ook het feit dat de Verenigde Staten en de Europese Unie elkaar gevangenhouden in een systeem van exportsubsidies en importbeperkingen.

Doorbraken in de strijd tegen armoede moeten van Gleneagles niet worden verwacht, maar wel van de VN-top en van de top van de Wereldhandelsorganisatie WTO, beide dit najaar. De G8 kan wel een basis leggen voor die doorbraken. Hopelijk zorgen Live 8 en de demonstraties in Edinburgh voor voldoende druk op het onderonsje van de G8.


Trouw, 06-07-2005


Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 14:00.

Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.