Satelliet brengt Afrika snel internet
Satelliet brengt Afrika snel internet
Rotterdam, 22 dec. Heel Afrika is gisteren voorzien van snelle verbindingen voor telecom- en internetverkeer. In Frans Guyana werd, vijftien jaar na de oprichting van de Regional African Satellite Communications Organisation (Rascom), de eerste Rascom-satelliet gelanceerd. De RascomStar QAF1 zal ook televisiesignalen verspreiden en geïsoleerde mobieletelefonienetwerken verbinden met de mondiale telecominfrastructuur. Doordat RascomStar het hele continent bereikt, zijn er volop mogelijkheden voor rechtstreekse intra-Afrikaanse satellietverbindingen. Nu lopen verbindingen veelal via Europa: van de ene Afrikaanse locatie per satelliet naar, bijvoorbeeld, het grondstation van KPN in het Friese Burum, vandaar per kabel naar een grondstation in een ander Europees land en dan via een tweede satelliet naar een andere Afrikaanse locatie. Het omzeilen van dit soort routes levert Afrika een besparing van honderden miljoenen euro’s per jaar op. De satelliet, die 150 miljoen dollar kostte en in Cannes gebouwd is door het Frans-Italiaanse Thales Alenia Space, was al een paar jaar klaar. De vertraging is kenmerkend voor het Rascom-project: er is voortdurend te weinig geld, in dit geval voor de lancering. Ook politiek was het lastig om de 46 lidstaten op één lijn te krijgen. Egypte begon in 1998 met een eigen vloot, met nu twee satellieten. In mei 2007 volgde de eerste Nigeriaanse telecommunicatiesatelliet, gebouwd en gelanceerd door China. Nigcomsat en Nilesat bieden hun diensten ook over de grens aan en namen Rascom daarmee de wind uit de zeilen. Ook kabels speelden een rol. Afgezien van Zuid-Afrika, Djibouti en Noord-Afrika had Afrika tot 2002 geen zeekabelverbindingen met de rest van de wereld. De betekenis van de Rascom-satelliet is in de eerste plaats politiek: een krachtig pan-Afrikaans symbool, hoog verheven boven alle problemen op de grond. Illustratief was de redding van het project door de Libische leider Gaddafi. De politieke poot van Rascom bleef in Abidjan, maar werd losgekoppeld van een werkmaatschappij op Mauritius. NRC, 22-12-2007 |
Nu hopen dat het geld dat de Afrikaanse overheden hiermee uitsparen op een fatsoenlijke manier gebruikt wordt en dat er misschien eindelijk een klein lichtpuntje aan de horizon is voor deze mensen. Want eigelijk kunnen de meeste Afrikanen met deze internetverbinding niet echt veel doen. Gelukkig is StuBru er dan om de waterproblematiek toch al een stukje op te lossen nietwaar?
|
Het is wel een mooi symbool voor de landen in Afrika, hopelijk dat het in het echt dan ook zo mag zijn in het vervolg. Ik stel mij toch twijfels bij de kostprijs van dit alles. Volgens mij zijn er een heel aantal landen die hier geld in gestoken hebben, die beter hun geld steken in de welvaart van hun burgers. Er zijn zo veel arme mensen in sommige delen van Afrika dat ik armoedebestrijding de grootste noodzaak vind. Pas wanneer iedereen op een menswaardige manier kan leven, kan er geld vrijgemaakt worden voor minder dringende zaken zoals internet.
|
Raar??
Ik vind het persoonlijk toch ook een rare investering. De meeste mensen ginder hebben nog geen pc! En in de rest van de wereld is de logische opeenvolging toch geweest: eerst pc en dan internet, Of niet soms? Het grootste percentage van de inwoners heeft nog geen geld om een pc te kopen, laat staan kleren en eten te kopen!! Een rare beslissing, maarja elke stap vooruit is er tenslotte toch één vooruit. Lang leve progressie!
Cheers! |
Ik vind dit een zeer goede investering. Mijn tante is juist van Afrika, uit Ghana. Ze ging daar regelmatig naar een internet café zitten, dit internet was zo traag en werkte de helft van de tijd niet.
Er zijn een paar internet cafés die daar gratis zijn voor de plaatselijke bewoners, en voor de bezoekers van andere landen dan wel geld kost. Dit vind ik natuurlijk goed, zo kunnen arme en rijkere mensen op het internet. De armen mogen natuurlijk ook geld geven wanneer ze genoeg verdient hebben die week. |
Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 02:42. |
Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.