actualiteitsforums

actualiteitsforums (http://actualiteit.org/forums/index.php)
-   Politiek (http://actualiteit.org/forums/forumdisplay.php?f=52)
-   -   Holland next? (http://actualiteit.org/forums/showthread.php?t=1798)

Barst 31st May 2005 01:21

Holland next?
 
Ja-kamp vecht moedig door - Peiling: 60 procent zegt 'nee'


Met de moed der wanhoop proberen de voorstanders van de Europese Grondwet te voorkomen dat de kiezers morgen bij het referendum het Franse 'nee' volgen, of helemaal niet op komen dagen.


Op de maandag na het Franse 'nee' groeiden in het 'ja'-kamp de zorgen dat Nederland het tweede land wordt dat het grondwettelijk verdrag voor toekomstige Europese samenwerking afwijst. Niemand bij de voorstanders geeft het openlijk toe, maar binnen de fracties van CDA, VVD, D66, PvdA en GroenLinks lijken sommigen het hoofd al in de schoot te hebben gelegd.

In elk geval wordt al driftig nagedacht over de vraag hoe te handelen als de Grondwet voorlopig 'dood' moet worden verklaard als gevolg van gebrek aan steun in uitgerekend twee lidstaten die tot de grondleggers van de EU behoren. De hoop blijft dat aan het eind van de ratificatie-procedure in alle 25 EU-landen, eind 2006, een reparatie mogelijk is.

De nieuwste peilingen voorspellen nog altijd een overwinning voor het 'nee'-kamp, dat de uitslag van het Franse referendum als een geweldige opsteker beschouwt. De verwachtingen over de vrij hoge opkomst (45 procent) bleven gisteren overeind. En in een laatste peiling gisteravond van Interview/NSS in opdracht van het tv-programma 'Nova', wordt voorspeld dat maar liefst 60 procent van de Nederlanders 'nee' gaat stemmen en slechts 40 procent 'ja'. Opmerkelijk in deze peiling is dat de ondervraagden in overgrote meerderheid zeggen zich niets aan te trekken van de uitkomst van het Franse referendum.

Alle politieke partijen doen één duidelijke belofte: het advies aan de Tweede Kamer van de kiezer zal niet terzijde worden gelegd. Evenals PvdA, D66 en GroenLinks zullen de VVD en het CDA een 'nee'-uitslag overnemen. CDA-fractieleider Verhagen, die aanvankelijk 60 procent nee-stemmers eiste om zijn partij om te laten gaan, noemde gisteren het Franse percentage van 55 procent 'nee'-kiezers ook overtuigend genoeg. Mocht Nederland de Fransen volgen, dan plaatst het zich buiten de Europese discussie, waarschuwden voorstanders. ,,Dan wordt er niet met ons gepraat over de vraag hoe het verder moet met Europa, maar zonder ons'', stelde premier Balkenende.

Volgens Van Aartsen mag Nederland de kans niet laten liggen om zich te profileren als een betrouwbare Europese partner, wiens stem er toe doet. ,,We zijn het zevende land en de zesde economie in de EU'', aldus de VVD-leider.

,,We kunnen beter aan tafel zitten met de landen die nog wat in de melk te brokken hebben'', vond ook zijn PvdA-collega Bos. Maar volgens het 'nee'-kamp levert Nederland juist met een stem vóór de Grondwet zeggenschap in.


Trouw, 31-05-2005


Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 05:33.

Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.