actualiteitsforums

actualiteitsforums (http://actualiteit.org/forums/index.php)
-   Cultureel-maatschappelijk (http://actualiteit.org/forums/forumdisplay.php?f=51)
-   -   Het Nieuwe Schrijven (http://actualiteit.org/forums/showthread.php?t=16439)

thomas.marivoet 15th October 2007 12:11

Het Nieuwe Schrijven
 
Hoogst interessante bijlagen bij De Standaard vanaf deze week. Volgens mij zeker nuttig voor leerkrachten, aangezien zij toch het goede voorbeeld moeten kunnen geven.

Groetjes,

Thomas.

Citaat:
Het Nieuwe Schrijven

Er zijn vandaag meer publicisten, journalisten en auteurs dan ooit tevoren. Hoog tijd om de regels van het hedendaagse Nederlands even op een rijtje te zetten.


Schrijven is terug van weggeweest. Tien jaar geleden zag het ernaar uit dat we elkaar alleen nog al sprekend zouden bereiken, en dat de toekomst lag bij de gsm, de telefoon via internet, het gedicteerde bericht, de videofoon, of misschien wel de telefoon die ons in staat zou stellen elkaar een hand te geven (of een zoen, of een mep!) via de satelliet.

Dat is maar gedeeltelijk waar gebleken. Want we zijn de gsm gaan gebruiken om te sms'en, het internet om te chatten en om te bloggen. Geschreven taal is weer hot. Er zijn meer publicisten, journalisten en auteurs dan ooit tevoren in de wereld.

Hoog tijd, dus, om de regels even op een rijtje te zetten. Want die veranderen net zo snel als onze omgangsvormen, maar tegelijk blijft schrijven en lezen essentieel wat het altijd geweest is: communicatie over tijd en afstand heen, via woorden die we uitbeelden met lettertekens. Als je je doel wilt bereiken, dan moet je de juiste middelen inzetten. Die wijsheid is nog niet achterhaald.

In de reeks taalbijlagen die we vandaag openen, hebben we aandacht voor het nieuwe schrijven. Naast de conventies en de technieken voor briefschrijven, kijken we naar de mogelijkheden en de etiquette van e-mail. We hebben het over journalistieke teksten voor gedrukte media, maar ook over blogs en websites.

U krijgt van ons een overzicht van technieken, normen en tips, maar ook gesprekken met specialisten in het vak. Want zij zijn het die de technieken hebben uitgevonden en geperfectioneerd.

Het eerste nummer gaat over zakelijke brieven en commerciële teksten. We zijn gaan praten met een ervaren copywriter, Erik Dams. Hij legt ons onder meer uit wat de gelijkenis is tussen een commerciële tekst en een goed pak friet.

Voor nummer twee gaan we achter het computerscherm zitten. We behandelen e-mailverkeer en de technieken van de webauteur. We laten ons leiden door een van de eerste internetters in ons land, de blogwatcher Bruno Peeters. Hij legt uit wat kan en wat niet kan op pagina's die het www op gaan.

Nummer drie opent met een interview met Marc Reynebeau over de column. Hij verklapt ons zijn bedrijfsgeheim: hoe hij aan een onderwerp komt, hoe hij het verwerkt, en hoe hij het laat rusten in de kelder tot het rijp is voor de krant. We kijken daarnaast naar andere journalistieke genres, van eenkolomsbericht tot commentaarstuk.

Elk van deze drie nummers wordt afgesloten met een (naar wij hopen) plezierige en nuttige opdracht. De oplossing daarvan is te vinden op onze website: www.standaard.be/taal

De laatste twee bijlagen in de reeks zijn bedoeld als naslagwerk. In nummer vier behandelen we veelgestelde vragen over grammatica. Moet je spreken over 'Brugge en haar Belfort' of moet het zijn 'Brugge en zijn belfort'? Schrijven we 'dat iemand te slapen ligt' of 'dat iemand ligt te slapen'? Of kan het allebei?

We ronden af met een woordenlijst voor schrijvers. Daarin worden taalfouten, stijlfouten, spelfouten alfabetisch behandeld. Een bijlage om constant op je schrijftafel te hebben. Ook de laatste twee afleveringen bevatten oefeningen die worden opgelost op onze website.

Deze bijlagen zijn gebaseerd op het Stijlboek, waarvan begin 2008 een geactualiseerde en geheel herziene versie verschijnt (uitg. Roularta Books).

Laat dit stel bijlagen een aanmoediging zijn voor iedereen om vaker iets op papier of op het net te zetten.

Ludo Permentier


Bron: De Standaard Online 15/10/2007

wim leenaerts 15th October 2007 19:37

Citaat:
Volgens mij zeker nuttig voor leerkrachten, aangezien zij toch het goede voorbeeld moeten kunnen geven.

Groetjes,

Dan kan je al beginnen met na een aanspreking of een slotformule de komma weg te laten ;)
Ik ben ook wel geïnteresseerd, maar heb helemaal geen abonnement. Zou je dat ook krijgen als je gewoon een losse krant in de krantenwinkel koopt?

thomas.marivoet 16th October 2007 14:13

Aanspreking was in dit geval niet nodig en volgens mij mag die komma er wel staan.
Los daarvan: ja er zit elke dag een nieuw deeltje als bijlage bij De Standaard van die dag. Dus je kan de delen ook afzonderlijk kopen, zonder abonnement.


Citaat:
Orgineel gepost door wim leenaerts
Dan kan je al beginnen met na een aanspreking of een slotformule de komma weg te laten ;)
Ik ben ook wel geïnteresseerd, maar heb helemaal geen abonnement. Zou je dat ook krijgen als je gewoon een losse krant in de krantenwinkel koopt?

wim leenaerts 16th October 2007 17:06

Citaat:
Orgineel gepost door thomas.marivoet
Aanspreking was in dit geval niet nodig

Klopt, was ook maar om mijn 'tip' een algemener karakter te geven.

Citaat:
en volgens mij mag die komma er wel staan.

Volgens jou misschien wel, maar volgens de BIN-normen niet ;)

Overigens kwam de vakverantwoordelijke Nederlands vandaag met de vraag of ik geïnteresseerd was in deze bijlage, want ze had van de school de mogelijkheid gekregen om deze voor 10 personen te bestellen. Dus nu heb ik ze ook :)
Heb ik vandaag ook nog eens ontdekt dat de school Lijn-abonnementen terugbetaalt, het kan niet op! :champa:

thomas.marivoet 23rd October 2007 00:43

Citaat:
Orgineel gepost door wim leenaerts

Heb ik vandaag ook nog eens ontdekt dat de school Lijn-abonnementen terugbetaalt, het kan niet op! :champa:


Dit gaat even niet meer over het onderwerp, maar ik vind het minstens even interessant. Betaalt de school echt Lijn-abonnementen terug? Dus ook een BuzzyPazz? Dat zou aangenaam zijn, zeker omdat ik die 159 EUR volledig zelf moet betalen... Dus als ik ze kan terugkrijgen, wil je laten weten hoe?

Groeten en bedankt voor de reacties tot dusver :cool:

Barst 23rd October 2007 01:36

Citaat:
Orgineel gepost door thomas.marivoet
Betaalt de school echt Lijn-abonnementen terug?

't Is te zeggen... voor afgestudeerde leraars die hun boterham verdienen in 't onderwijs wel ja :D

wim leenaerts 23rd October 2007 17:29

Wat Barst zegt ;)
Doet me er aan denken dat ik mijn profiel maar eens moet updaten :rolleyes:
Edit: Barst, ik krijg steeds een foutmelding. Moest het nog niet geweten zijn, bij deze dus.


Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 22:46.

Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.