actualiteitsforums

actualiteitsforums (http://actualiteit.org/forums/index.php)
-   Overige 'milieubijdragen' (http://actualiteit.org/forums/forumdisplay.php?f=272)
-   -   Er blijven maar 13 witte neushoorns over in de wereld (http://actualiteit.org/forums/showthread.php?t=15497)

wim leenaerts 2nd June 2007 17:09

Er blijven maar 13 witte neushoorns over in de wereld
 
Er blijven maar 13 witte neushoorns over in de wereld

Een zeldzame noordelijke witte neushoorn is woensdag in de dierentuin van de Amerikaanse stad San Diego overleden. Daarmee is het aantal noordelijke witte neushoorns wereldwijd teruggelopen tot dertien.

Nadi was een van de drie noordelijke witte neushoorns in het safaripark van de dierentuin. De doodsoorzaak is onbekend, maar Nadi was vermoedelijk al behoorlijk oud.

De neushoorn was in 1972 uit Afrika verscheept naar een neushoorngroep in een dierenpark in Tsjechië. Voor een fokprogramma was ze in 1989 naar San Diego verscheept, maar er kwamen geen kalfjes.

In San Diego leven nu nog twee noordelijke witte neushoorns. Een dierentuin in Tsjechië heeft er zes en niet meer dan vijf van de bedreigde dieren leven nog in het wild in Afrika. (anp/dm)

Bron: www.demorgen.be, 01/06/2007

wim leenaerts 4th June 2007 11:35

Paling op lijst bedreigde diersoorten

Het Wereld Natuur Fonds stelt voor om de paling, samen met de tijger en de olifant, op te nemen in de lijst van bedreigde diersoorten. Deze week zullen 171 landen op een VN-conferentie in Den Haag een beslissing daarover nemen. Het zou de eerste keer zijn dat een consumptiedier de lijst van bedreigde soorten haalt.

Wie binnenkort nog paling in het groen eet, krijgt dan een bedreigde diersoort op zijn bord. "Laten we hopen dat het zo'n vaart niet loopt, anders kunnen we ons festival wel opdoeken", reageert Herman Seghers, organisator van het jaarlijkse Palingfestival in het Antwerpse Mariekerke. (belga)

Bron: www.destandaard.be, 04/06/07

wim leenaerts 5th June 2007 23:28

Met uitsterving bedreigde diersoorten
 
Zestig hamsters uitgezet om soort te redden

BRUSSEL - De wilde hamster overleeft op twee plaatsen in Vlaams-Brabant en Limburg. Akkerbeheer en de inbreng van nieuwe dieren kunnen beletten dat ze uitsterven.
Het Agentschap voor Natuur en Bos van de Vlaamse overheid zal in de loop van de komende weken 60 hamsters uitzetten in de twee nog overblijvende populaties in Bertem-Leefdaal (Vlaams-Brabant) en Heers-Widooie (Limburg). Dit project loopt in samenwerking met lokale landbouwers en de Nederlandse overheid en wordt wetenschappelijk opgevolgd.

Hamster
in heel West-Europa bedreigd

De inbreng van extra dieren is nodig om te voorkomen dat de hamster uitsterft in Vlaanderen. De Europese hamster is in heel West-Europa bedreigd. De hamster mag misschien alleen bekend zijn als een kooitjesdier, de soort waar het over gaat is een wild, inheems zoogdier, iets groter (20-25 cm) dan zijn tamme tegenhanger. Het beestje is echter uiterst zeldzaam geworden bij ons. Europa heeft Vlaanderen al eens op de vingers getikt omdat we te weinig deden om de soort te redden.

Hamstervriendelijke akkers

Het Agentschap voor Natuur en Bos heeft daarom beheersmaatregelen opgezet om akkers ‘hamstervriendelijk’ te maken. De Vlaamse Landmaatschappij (VLM) biedt landbouwers de kans om zo’n beheerovereenkomst af te sluiten. Enkele landbouwers hebben zo sinds 2006 32 hectare in beheer voor zes jaar.

Het gaat om een teeltwisselsysteem dat de hamster het hele jaar door van voedsel voorziet en beschutting biedt tegen roofdieren. In de gewone graanteelt komt de hamster ook wel aan zijn trekken maar als er een worp jongen geboren wordt na de oogst in augustus hebben die voedsel te kort.

‘De landbouwers staan niet weigerachtig tegenover dit project,’ zegt Véronique Verbist van het Agentschap, ‘in het begin van de twintigste eeuw was er nog sprake van een hamsterplaag met duizenden dieren per hectare. Nu gaat het om kleine aantallen die geen schade aan de gewassen kunnen toebrengen. Een vrouwtje heeft maar een halve kilogram graan nodig voor haar wintervoorraad.’

Inteelt

Uit genetisch onderzoek is gebleken dat de hier nog rondlopende dieren lijden onder inteelt. Dat maakt de dieren steeds zwakker en werkt het uitsterven in de hand. Enkele jaren geleden werden daarom mannelijke hamsters in Vlaanderen gevangen om deel te nemen aan een kweekprogramma in Nederland — waar de hamster helemaal uitgestorven was en geherintroduceerd werd. Nazaten van die mannetjes worden nu op de twee Vlaamse plaatsen uitgezet, om weer wat genetische diversiteit binnen te brengen.

Ook de gewone akkers worden na de oogst gecontroleerd op de aanwezigheid van hamsters. Hiervoor wordt een beroep gedaan op de lokale natuurverenigingen. Wie een hamster wil zien, moet erg veel geluk hebben. ‘Het zijn schuwe diertjes die rond de schemering actief zijn,’ zegt Verbist, ‘we tellen hun aanwezigheid aan de hand van het aantal nesten, burchten genoemd. De jongste tellingen leverden tien tot maximaal dertig burchten op.’

Bron: www.demorgen.be, 05/06/07


Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 18:38.

Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.