actualiteitsforums

actualiteitsforums (http://actualiteit.org/forums/index.php)
-   Politiek (http://actualiteit.org/forums/forumdisplay.php?f=49)
-   -   De Gucht huichelt over Congo! (http://actualiteit.org/forums/showthread.php?t=12786)

Barst 30th January 2007 12:48

De Gucht huichelt over Congo!
 
Worden stropers de beste boswachters?


DE uiteenzetting van de vertegenwoordiger van minister De Gucht in de Senaat op 19 december vorig jaar loog er niet om: België wil van het beter beheer van de Congolese mijnsector een internationale prioriteit maken in de Veiligheidsraad:


,,Minister De Gucht heeft geregeld te kennen gegeven dat hij groot belang hecht aan goed bestuur en transparantie in de Democratische Republiek Congo, meer bepaald wil hij deze principes specifiek ook toegepast zien op dé sleutelsector van de Congolese economie: de mijnsector. () We wensen door zelf het goede voorbeeld te geven en initiatieven te ontwikkelen de weg te tonen voor onze partners. Onze Belgische zetel in de Veiligheidsraad zal een unieke mogelijkheid geven om aan de Belgische inspanningen meer weerklank te geven."

Na jarenlang aandringen om aandacht voor de roofbouw in Congo, waren daarover erg verheugd. Goed beheer van de natuurlijke rijkdommen is in Congo een voorwaarde voor duurzame vrede en ontwikkeling. Maar sinds de aankondiging van de benoeming van Pierre Chevalier als speciaal gezant van de minister voor de VN-Veiligheidsraad, kan wie hoop putte uit deze voluntaristische beleidsverklaring zich best zorgen maken. Als ondervoorzitter van de groep George Forrest International, gaf Chevalier de laatste jaren een wel heel bijzonder voorbeeld van goed beheer en transparantie in de Congolese mijnsector.

In Augustus 2005 keurde President Kabila drie megacontracten goed met buitenlandse privé-partners, waaronder de groep George Forrest International (waarin de heer Chevalier zetelt binnen de raad van bestuur). Hiermee deed hij als interim-staatshoofd in één klap zeventig procent van de gekende koperreserves van Congo van de hand. Zo ging hij in tegen de aanbevelingen van een onderzoekscommissie van het Congolese overgangsparlement en van internationale experts aangetrokken door de Wereldbank.

Stropers worden de beste boswachters. Is het misschien daarom dat Karel De Gucht geen graten ziet in de benoeming van Chevalier? Of is het omdat hij helemaal niet van plan is om de herziening van deze uiterst nadelige contracten op het internationale agenda te plaatsen? In zijn opsomming van initiatieven voor goed bestuur en transparantie in de mijnsector ontbreekt het thema. Hij heeft het over de capaciteitsopbouw van de Congolese instellingen, de certifiëring en tracering van koper en kobalt (naar het voorbeeld van de diamantsector) en de aanpak van de sociale en ecologische problemen in de sector. Allemaal belangrijke en nuttige initiatieven. Maar als Congo niet verlost wordt van verbintenissen die zijn kansen op ontwikkeling hypothekeren, dan is dit alles nutteloos.

De nieuwe premier van Congo, Antoine Gizenga, heeft duidelijk gemaakt dat hij alle mijncontracten wil laten herzien zodat ze ook de Congolese bevolking ten goede komen. Gizenga moet de volle steun van België krijgen in de schoot van de VN en van de Wereldbank om zijn doel te bereiken. Want de weerstand is enorm, zowel in Congo als internationaal. De regeringsvorming in Kinshasa loopt moeizaam omdat Gizenga weigert om in zijn regering figuren op te nemen uit de entourage van President Kabila, die in opspraak kwamen wegens die contracten. Een nieuwe doorlichting van de contracten, die de Wereldbank in 2006 liet maken, wordt geheim gehouden omdat ze ,,uiterst gevoelige informatie bevat". Wil De Gucht in dit mijnenveld kunnen opereren, dan is het essentieel dat hij vertegenwoordigd wordt door figuren die absoluut ongebonden zijn. Pierre Chevalier, als bestuurder van één van de hoofdspelers in de Congolese mijnbouw, is dat niet.

Marc-Olivier Herman en Johan Cottenie (De auteurs zijn respectievelijk werkzaam bij Broederlijk Delen en 11.11.11.)


DS, 30-01-2007

Barst 28th February 2007 23:20

Chevalier moet omstreden mandaten opgeven
 
Chevalier moet omstreden mandaten opgeven


Pierre Chevalier moet van Karel De Gucht zijn mandaten bij de groep-Forrest opgeven.


BRUSSEL. Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (Open VLD) kondigde op 25 januari in het parlement aan dat Chevalier bijzonder gezant zou worden in het kader van het Belgisch lidmaatschap van de VN-Veiligheidsraad. Eerder was Chevalier al bijzonder gezant naar aanleiding van het OVSE-voorzitterschap van België.

NGO's als 11.11.11 en Broederlijk Delen namen die benoeming zwaar op de korrel. De Open VLD-senator is via de bvba Pierre Chevalier immers al jaren bestuurder bij George Forrest International (GFI). Na een voor GFI belastend dossier in tijdschrift MO* smeerde Forrest MO* en de twee ngo's zelfs een proces en een forse schadeclaim aan het been.

De groep van zakenman George Forrest is een belangrijke speler in de Congolese mijnbouw. In augustus 2005 keurde president Kabila bijvoorbeeld drie megacontracten goed met buitenlandse privé-partners, waaronder GFI. Hiermee deed Kabila als interim-staatshoofd in één klap zeventig procent van de gekende koperreserves van Congo van de hand. Daarmee ging hij in tegen de aanbevelingen van een onderzoekscommissie van het Congolese overgangsparlement en van internationale experts aangetrokken door de Wereldbank. Forrest is ook de grootste geldschieter van de partij van Kabila.

De Gucht kondigde vorig jaar aan dat België van plan was het lidmaatschap van de Veiligheidsraad te gebruiken om het beheer van de mijnsector in Congo op de internationale agenda te plaatsen. De benoeming van Chevalier kon volgens de Open VLD-minister geen aanleiding geven tot belangenvermenging omdat de senator niet zou worden betrokken bij het dossier Congo.

Chevalier is echter niet langer gewoon bestuurder. Op 12 januari was hij immers benoemd tot gedelegeerd bestuurder bij GFI en twee andere vennootschappen van de groep-Forrest. Die benoeming werd maandag in het Staatsblad gepubliceerd, zoals De Tijd gisteren berichtte.

De minister van Buitenlandse Zaken vroeg zijn bijzonder gezant dinsdag ontslag te nemen uit al zijn functies bij de groep-Forrest ,,om elke zweem van twijfel over mogelijke belangenvermenging weg te nemen'', aldus Buitenlandse Zaken.

,,Ik heb spontaan ontslag genomen'', aldus Chevalier. ,,Nochtans heb ik mijzelf niets te verwijten. Ik heb geen enkele fout gemaakt, ook geen inschattingsfout.'' De Open VLD-senator is boos over wat hij de selectieve verontwaardiging van een bepaalde pers noemt. ,,CD&V'er Jean-Luc Dehaene mocht vice-voorzitter zijn van de Europese Conventie en bestuurder bij Interbrew en L&H. Maar daarover hoor ik niemand. Terwijl Interbrew delokaliseert en iedereen weet wat er met L&H is gebeurd. Karel Van Miert (SP.A) is trouwens bestuurder bij De Beers, bekend van de bloeddiamanten.''

Buitenlandse Zaken bevestigde gisteren dat Chevalier kandidaat is voor de post van secretaris-generaal voor de minderheden bij de OVSE. ,,56 landen moeten zich daarover uitspreken. Ik maak mij geen enkele illusie'', reageerde Chevalier.

In 1990 moest Chevalier opstappen als SP.A-staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid. In 2002 werd hij gedwongen ontslag te nemen als VLD-staatssecretaris voor Buitenlandse Handel.


DS, 28-02-2007


Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 00:00.

Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.