actualiteitsforums

actualiteitsforums (http://actualiteit.org/forums/index.php)
-   Pro of Contra? (http://actualiteit.org/forums/forumdisplay.php?f=62)
-   -   Vlaanderen onafhankelijk? (http://actualiteit.org/forums/showthread.php?t=432)

Barst 19th October 2004 03:26

Vlaanderen onafhankelijk?
 
Kreeg deze boodschap op het scherm bij de zoektocht naar de namen van de zes Vlaamse faciliteitengemeentes - was er twee vergeten... Ik verbind er een poll aan, benieuwd wat jullie denken...


Vlaanderen verliest zwaar bij onafhankelijkheid

--------------------------------------------------------------------------------

Bij de Belgische onafhankelijkheid verloor België (o.a.)delen van Limburg en Luxemburg.
Laten we even uitgaan van het volgende "worst-case"-scenario voor de nationalisten.

Het Vlaams Gewest omvat 16.844 km2 (6.003.351 inwoners). Het Brussels Gewest omvat 545 km2 (997.126 inwoners). De Vlaamse faciliteitengemeenten in Wallonië omvatten 165 km2 (84084 inwoners wonen in Komen-Waasten, Edingen, Vloesberg en Moeskroen).

Men kan dus stellen dat een onafhankelijk Vlaanderen bij maximale uitbreiding (Vlaams en Brussels Gewest en Vlaamse faciliteiten in Wallonië) 17.554 km2 zou omvatten en 7.084.561 inwoners zou huisvesten. Dat is 4.1% méér territorium dan het huidige Vlaams Gewest alsook 18% méér inwoners.

Maar dat scenario is uiteraard twijfelachtig. Het is een onwaarschijnlijke hypothese van een hypothese. Stel dat Vlaanderen -horresco referens- onafhankelijk wordt, lijkt het waarschijnlijker dat het Brussels Gewest en de Vlaamse faciliteitengemeenten in het zuiden verloren gaan. Allicht zal dit rompvlaanderen nog afstand moeten doen van de Franstalige faciliteitengemeenten rond Brussel (Drogenbos, Kraainem, Linkebeek, St-G-Rode, Wemmel en Wezenbeek-Oppem) en van de taalgrensgemeenten (Bever, Herstappe, Mesen, Ronse, Spiere-Herlekijn, Voeren). Alles samen komt dit op een verlies van 880 km2 en 1.180.000 inwoners.

Wat overblijft is een Vlaanderen met 5.902.543 inwoners en een oppervlakte van 16.673 km2. Dat betekent een verlies van 1.1% tegenover het huidige Vlaams Gewest en 1.7% van de bevolking van dat Gewest.

Met andere woorden: u riskeert bij separatisme in territorium 5% (of meer, Halle en Vilvoorde nog buiten beschouwing gelaten) en 20% inwoners te verliezen in de spatie tussen maximale winst en maximaal verlies.

katleen 19th October 2004 22:03

mss nogal een simpele statement maar we zijn al zo klein en zo veeg je ons helemaal van de grote wereldbol! Ik spreek liever over België met zijn multiculturele samenleving.. Het is nu zo, we kunnen er beter het beste van maken :rolleyes:

Kenny 19th October 2004 22:46

Re: Vlaanderen onafhankelijk?
 
Dit is dan weer zo'n poll die er eigenlijk geen is. Een volledig legitieme vraag stellen in het topic en dan in de body een uiteenzetting doen van de nadelen van een onafhankelijk Vlaanderen. U maakt het al bijna onmogelijk om een eerlijk debat te voeren, en ik die dacht dat dit net de bedoeling was van dit forum...

Als u werkelijk geïnteresseerd was naar de meningen van de verschillende posters op dit forum, dan had u op z'n minst enkele voordelen gegeven van een onafhankelijke Vlaamse staat.


Maar goed, dan neem ik het initiatief wel.

1/ Vlaanderen heeft op economisch, sociaal, ethisch en cultureel vlak niks meer gemeen met Wallonië. We staan mijlenver uit elkaar. Is het dan niet logisch om elk z'n eigen weg te laten gaan? Waarom moeten wij bestuurd worden door mensen die helemaal niet het beste voor hebben met ons? Wat we zelf doen, doen we beter en waarom kunnen we dat dan niet best concreet maken door ervoor te zorgen dat we zelf beslissingen te nemen die ons zullen beinvloeden?

2/ Welk nut heeft de Belgische staatsstructuur nog in de geglobaliseerde wereld? Is het niet zo dat we op sommige punten, zoals onderwijs, beter een regionaal (en dus Vlaams) beleid voeren? En op andere punten, zoals defensie, een Europees beleid? Waarom moet er nog een Belgisch niveau bestaan dat niet alleen nutteloos is, maar zelfs de vlotte gang van zaken ernstig stoort?

3/ Is het niet logisch dat iedereen in het land z'n mede landgenoten begrijpt in de letterlijke zin van het woord? Is dat niet de eerste vereiste om elkaar te begrijpen? Mekaars taal spreken? Is het niet vreemd dat wij bestuurd worden door mensen die onze taal niet spreken, de meestgesproken taal in dit land.

Dus als u het wil hebben over het letterlijk territoriale verlies, dan hebt u misschien een punt. Alhoewel ik me wel vragen stel bij die cijfers, een bron zou handig zijn? Maar ik bekijk het een pak minder oppervlakkig dan u.

Misschien moeten de voters eens een antwoord geven op deze vraag... Vindt u niet logisch dat de beslissingen die invloed hebben op uw leven, gemaakt worden door mensen die door u gekozen worden, en meer zelfs... door mensen die dezelfde culturele en ethische waarden hebben als uzelf? Of hebt u liever dat u geregeerd wordt door vreemden?

Pieterjan 19th October 2004 23:15

Om je even bij te treden Kenny, een opsomming is eigenlijk onbegonnen werk. Er zijn namelijk te veel redenen om een eventuele scheiding van Vlaanderen met Wallonïe door te voeren. Daarom denk ik dat deze samenvatting wel op zijn plaats is. Een interessante webstek is trouwens de volgende:

http://home.online.no/~vlaenen/

Hier kan je enorm veel informatie vinden over de Vlaamse ontvoogdingsstrijd en dergelijke.
Ik heb de informatie van deze webstek in een word document geplaatst voor de mensen die eventueel wat verder willen lezen over dit (toch wel interessante) onderwerp.

http://users.skynet.be/pjgoris/samenvatting_vl.doc

* Historische redenen die doorwerken tot vandaag

1. België heeft een onoplosbaar nationaliteitenvraagstuk: er bestaat geen Belgisch volk! De twee belangrijkste volkeren binnen deze staat spreken niet alleen een andere taal, maar behoren ook tot verschillende culturen: de Germaanse en de Latijnse.

2. België is gebaseerd op een onhoudbaar principe, namelijk de ontkenning van het feit dat het Vlaamse volksdeel in de meerderheid is en dat het Nederlands dus minstens even belangrijk is als het Frans.

3. Door de Belgische constructie wordt de Vlaamse meerderheid in een minderheidsrol gedwongen en heeft ze een harde strijd moeten leveren om haar taal als tweede officiële taal erkend te krijgen.

4. Zolang België bestaat zal Vlaanderen moeten blijven vechten tegen verfransing, aangezien de Franstaligen uitgaan van de superioriteit van hun eigen taal en cultuur en geen enkel respect tonen voor Vlaanderens taal en cultuur. Ze overtreden dan ook met genoegen elke taalwet in dit land.

5. Hoe langer België bestaat, hoe sterker Brussel zal worden losgeweekt uit Vlaanderen. De Vlaamse hoofdstad wordt hoe langer hoe meer ééntalig Frans, waardoor het steeds moeilijker zal worden om er aanspraak op te maken, en dat terwijl Brussel levensnoodzakelijk is voor Vlaanderen. Verfransing dreigt ook voor de rand rond Brussel en andere Vlaams-Brabantse gemeenten.

6. De 'wafelijzerpolitiek' (Als Vlaanderen iets krijgt, moet Wallonië voor hetzelfde bedrag iets krijgen, ongeacht of het iets nodig heeft of niet) heeft België met een astronomische staatsschuld opgezadeld. Deze politiek wordt nog steeds (in gematigde vorm) toegepast omdat Wallonië de kleingeestigheid en de hefbomen in huis heeft om Vlaanderen te chanteren en af te persen.

Inefficiëntie van het Belgische systeem

7. Vlaanderen en Wallonië zitten structureel anders in elkaar en hebben dus allebei behoefte aan een eigen beleid. Het federale niveau verhindert dit en creëert op die manier niets dan problemen.

8. Vlamingen en Walen hebben over zowat elk onderwerp tegenstrijdige meningen, omdat ze totaal verschillende zienswijzen en belangen hebben. Wallonië vult bovendien bepaalde begrippen anders in dan Vlaanderen, zodat er geen afspraken mee te maken zijn. Zo beschouwt het de taalgrens als bediscussieerbaar en op elk moment hertekenbaar.

9. Doordat Vlaanderen, ondanks zijn economisch en bevolkingsoverwicht, slechts 50% van de zetels in handen heeft, kan elke belangrijke beslissing door Wallonië worden geblokkeerd.

10. Communautaire vrede is slechts een illusie. Vlaanderen en Wallonië liggen voortdurend met elkaar in ruzie. Zolang België bestaat, zal er geen communautaire vrede zijn. De karakters 'botsen' gewoon, geen staatshervorming die daar wat aan kan veranderen.

11. De inefficiëntie van het Belgische systeem slorpt veel geld, tijd en energie op die veel beter op een andere manier zouden worden gebruikt.

12. Door de onvolledigheid van de staatshervorming is slechts een deel van de bevoegdheden over Vlaanderen in Vlaamse handen, terwijl een ander deel zich nog op het federale niveau bevindt. Dit leidt vaak tot ronduit belachelijke of ergerlijke situaties.

Economische wantoestanden

13. Wallonië probeert het maximale profijt te halen uit het Belgische 'solidariteitsprincipe'. Er bestaat een enorme en onophoudelijke geldstroom van Vlaanderen naar Wallonië, miljarden die voornamelijk via de sociale zekerheid worden versluisd. Over dit onderwerp wordt uiteraard angstvallig gezwegen.

14. De grootte van die geldstroom kan niet objectief worden verantwoord. Bovendien staat er niets tegenover, zelfs geen minimale vorm van dankbaarheid.

15. Vlaanderen is dus het slachtoffer van structurele diefstal. Vlaamse welvaart wordt Vlaanderen afhandig gemaakt en in Wallonië op een verkeerde, kwisterige manier verspild, zodat Wallonië altijd opnieuw Vlaams geld nodig heeft.



* Conclusie

De Franstaligen in dit land hebben nooit enige vorm respect opgebracht voor taal, cultuur en behoeften van de Vlamingen. Hoewel ze hun welvaart haast uitsluitend te danken hebben aan Vlaams geld, bijten ze de hand die hen voedt. Ondanks alles blijven ze een dominante rol opeisen binnen het Belgische staatsbestel. België is een belediging voor elke zichzelf respecterende Vlaming. Opdoeken die boel!

reninca 21st October 2004 11:20

klein vraagje naar de 'harde' vlaams-nationalisten toe: jullie zeggen heel vaak dat de walen een andere cultuur hebben, maar daar heb ik eigenlijk nog helemaal niks van gemerkt! ik voel me even thuis in wallonie als in vlaanderen. welke verschillen zien jullie die ik niet lijk te zien?

Kenny 21st October 2004 15:53

Citaat:
Originally posted by reninca
klein vraagje naar de 'harde' vlaams-nationalisten toe: jullie zeggen heel vaak dat de walen een andere cultuur hebben, maar daar heb ik eigenlijk nog helemaal niks van gemerkt! ik voel me even thuis in wallonie als in vlaanderen. welke verschillen zien jullie die ik niet lijk te zien?


1/ De taal, de meeste mensen weten niet hoe het leven in Wallonië is omdat ze simpelweg de taal niet begrijpen die ze daar spreken.

2/ Verschillende visies op zowat elk mogelijk vlak ... van tewerkstelling tot politiek. Terwijl Vlaanderen traditioneel rechts stemt, stemt Wallonië altijd links. Heel links... dat geeft al een mooie weerspiegeling weer van onze mentaliteit tegenover die van de Franstaligen.

Wat is er dan volgens jou nog zo bindend tussen Walen en Vlamingen? En zeg nu alsjeblief niet 'De Koning'...


Trouwens, nu we er toch over bezig zijn...
Citaat:
Geldstroom naar Wallonië op recordhoogte

De studie is destijds besteld door de toenmalige Vlaamse minister-president Patrick Dewael (VLD). Diens opvolger Bart Somers kreeg ze op 9 juli, een maand na de verkiezingen. Pas nu komen de resultaten naar boven omdat Bart De Wever (NV-A) de kwestie volgende week aankaart in het Vlaams Parlement.

De zogenaamde financiële transfers betekenen dat een gewest meer bijdraagt tot de belastingen en sociale zekerheid, dan dat het er profijt uit haalt. Sinds de jaren zestig bestaat er een voortdurende transfer van Vlaanderen naar Wallonië en sinds de jaren negentig ook naar Brussel.

De geldstromen vinden plaats in de federale overheidsbegroting (in 2003 1,52 miljard), de financiering van de gemeenschappen en gewesten (1,32 miljard) en de sociale zekerheid (3,74 miljard), alles samen goed voor 6,6 miljard. Dat is meer dan de KBC-studiedienst, die voor 2002 was uitgekomen op een bedrag van 5,4 miljard euro. Bovendien zal de geldstroom volgens de Vlaamse administratie blijven aanzwellen - in 2020 zelfs tot 8,78 miljard - tenzij in Brussel en Wallonië de tewerkstellingsgraad plots spectaculair zou toenemen.

In de cijfers zijn de overheidsschuld en interestlasten niet meegerekend. ,,Ik heb die berekening wel gemaakt en kom zo tot een extra transfer van 4,7 miljard, wat de totale geldstroom naar de Franstaligen op 11,3 miljard euro brengt'', zegt De Wever. ,,Dat is bijna 2.000 euro per Vlaming per jaar.''


(pdb, wwi)


Copyright 'De Standaard'



Ik weet niet hoe u er over denkt... maar zo'n onrecht kan niet blijven duren en er zal dus dringend, desnoods met harde middelen, iets aan gedaan moeten worden.

Barst 21st October 2004 22:35

Citaat:
Originally posted by Kenny
Wat is er dan volgens jou nog zo bindend tussen Walen en Vlamingen? En zeg nu alsjeblief niet 'De Koning'...


Brussel misschien?


Citaat:
Ik weet niet hoe u er over denkt... maar zo'n onrecht kan niet blijven duren en er zal dus dringend, desnoods met harde middelen, iets aan gedaan moeten worden.


Harde middelen? En waaraan had U gedacht??

Marie 23rd October 2004 16:55

Neen!
 
We zijn al zo'n klein landje, ik zie een splitsing echt niet zitten. Ik vind het gewoon spijtig dat mensen hier in Vlaanderen de armen in Afrika wel willen steunen, maar wanneer het minder goed gaat aan de andere kant van onze taalgrens moeten die armen 'hunne plan' maar trekken.

En dan al dat geklaag over 'De Walen zijn altijd bevoorrecht...' Ok, er staan vb. meer flitspalen bij ons dan bij onze franstalige landgenoten, maar als wij de wet niet overtreden moeten we die boetes toch ook niet betalen! Je kan hier duizenden argumenten geven waarom Vlaanderen en Wallonië gesplitst moet worden, maar wie kan mij met zekerheid zeggen dat we het dan nóg beter gaan hebben dan nu? Wie weet zal een splitsing na enkele jaren erg negatief blijken...

Misschien zou de regering eens het een en ander kunnen verzinnen waardoor Walen en Vlamingen zich meer verbonden voelen. Vreemdelingen die naar ons land komen moeten een inburgeringscursus volgen, maar Vlamingen en Walen leven naast elkaar zonder elkaar te kennen...

Citaat:
1/ Vlaanderen heeft op economisch, sociaal, ethisch en cultureel vlak niks meer gemeen met Wallonië. We staan mijlenver uit elkaar. Is het dan niet logisch om elk z'n eigen weg te laten gaan? Waarom moeten wij bestuurd worden door mensen die helemaal niet het beste voor hebben met ons? Wat we zelf doen, doen we beter en waarom kunnen we dat dan niet best concreet maken door ervoor te zorgen dat we zelf beslissingen te nemen die ons zullen beinvloeden?


Zever... Je gaat er dus vanuit dat iemand met een andere visie op het leven niet met ons kan samenleven. Sjeezes!!!

Davy V.H. 23rd October 2004 17:05

Harde middelen? En waaraan had U gedacht??


Hij gaat de Rambo toer op... naar ginder en er zelf voor zorgen dat ze willen splitsen... hehe :p

:rolleyes: Veel praat maar als het erop aan komt ...:eek:

Kenny 25th October 2004 20:28

Re: Neen!
 
Citaat:
Originally posted by Marie
En dan al dat geklaag over 'De Walen zijn altijd bevoorrecht...'


Dus dat vind jij geen goeie reden? Dat de ene groep meer voordelen geniet dan de andere, net op kosten van die andere... vind jij rechtvaardig? Sterk...

We zijn simpelweg beter af zonder hen, en zij ook zonder ons. Als dat betekent dat wij dan miljarden euro's per jaar uitsparen voor onze eigen economie, dan is dat maar zo. Het wordt tijd dat de Walen op eigen benen leren staan en wat minder afhankelijk worden.

Trouwens, het is meer dan dat. Dat we jaarlijks tonnen geld naar ginder sturen zonder dat er iets nutteloos mee gedaan wordt, is één ding. Een ander is dan nog hun arrogantie, hun constante 'NON' op alle communautaire eisen. En niet alleen die 'NON', daar komt dan nog eens bij dat zij mee beslissen, een volk dat niks te maken heeft met ons op zowat elk vlak, hoe WIJ moeten leven.

Je kan misschien eens de proef op de som nemen. Ga eens elke dag naar je buren om wat geld te lenen, je geeft dat geld uiteraard nooit terug. De volgende keer als zij een dienst van je vragen, zeg je resoluut NEEN. En de volgende dag ga je hen een bezoek brengen om te zeggen hoe zij vanaf nu moeten leven. En daarna ga je weer geld vragen... Herhaal dat een paar keer.

We zullen wel eens zien hoe ver je met die mentaliteit in het echte leven komt.

Citaat:
Misschien zou de regering eens het een en ander kunnen verzinnen waardoor Walen en Vlamingen zich meer verbonden voelen.


Zoals? Een taalcursus misschien?

Citaat:
Zever... Je gaat er dus vanuit dat iemand met een andere visie op het leven niet met ons kan samenleven. Sjeezes!!!


Da's weer totaal naast de kwestie. Het gaat'm om besturen. Waarom worden wij bestuurd door mensen die niks gemeen hebben met ons?

Do try to keep up...


Citaat:
Originally posted by Barst
Brussel misschien?'


Brussel is een probleem dat opduikt bij de onafhankelijkheid van Vlaanderen, niet het bindmiddel tussen Walen en Vlamingen. Dat dit een probleem is, is al jaren bekend bij Vlaams-Nationalisten en er bestaan dus ook al ontelbaar veel theoriën, gemaakt door mensen die veel slimmer zijn dan mezelf, over het oplossen van dit probleem.

Citaat:
Vlaamse Kwesties:
Het valt niet te ontkennen dat Vlaanderen en Brussel mekaar meer nodig hebben dan Wallonië en Brussel. Geo-politiek ligt dit duidelijk voor de hand: Brussel ligt in het hart van Vlaanderen, volledig omringd door Vlaams grondgebied. Een blik op de wegenkaart leert dat een groot gedeelte van de Brusselse ring op Vlaams grondgebied ligt, en een Brussel dat niet bij Vlaanderen hoort zou verstikken in een verkeerschaos. Ook via het spoor of de waterwegen is Brussel enkel bereikbaar via Vlaanderen, en de vlieghaven Zaventem (Brussel-Nationaal) ligt op Vlaams grondgebied.

Brussel hoort ook helemaal niet bij Wallonië. De Franstalige Brusselaars zijn helemaal geen Walen die in Brussel zijn komen wonen, maar verfranste Vlamingen. Het Franstalige Brussel heeft dan ook een totaal ander kiesgedrag dan Wallonië, en de Waalse beweging heeft nooit greep gekregen op de brede lagen van de Brusselse bevolking. Tenslotte heeft Wallonië, in tegenstelling tot Vlaanderen, niet gekozen voor Brussel als hoofdstad, maar Namur.

Ook ekonomisch heeft Brussel alleen maar een toekomst in Vlaanderen. Van de 330.000 pendelaars, komen er ruim 280.000 uit Vlaanderen. Dit betekent dat Brussel overdag de grootste Vlaamse stad is. Brussel kan zijn wegennet niet zelfstandig financieren, en is voor zijn aansluiting nu reeds afhankelijk van Vlaanderen. De industriële gordel ligt tevens buiten de 19 Brusselse gemeenten, van Groot-Bijgaarden en Zellik over Vilvoorde en Machelen tot Diegem en Zaventem. Brussel zou als een onafhankelijke enclave verworden tot een soort Europees Washington DC, een stad volgepropt met kantoren met tussenin verpauperde wijken en aan de rand nog enkele afgeschermde residentiële wijken.



Citaat:
Harde middelen? En waaraan had U gedacht??


Wij hebben de troeven in handen om onze eisen waar te maken. Laten we ze dus ook maar gebruiken... Ik kan me voorstellen dat dit in tijden van overdreven pacifisme een harde maatregel is.

Wat dacht u bijvoorbeeld van de geldkraan dichtdraaien? En dat is heus geen chantage...


Citaat:
Originally posted by Davy V.H.
Hij gaat de Rambo toer op...


Probeer toch serieus te blijven in de mate van het mogelijke. Als u dacht dat ik misschien pleitte voor het gewapend verzet, dan moet ik u teleurstellen.

Citaat:
Veel praat maar als het erop aan komt ...


Veel praat hoort erbij, inderdaad, aan wat had u dan nog gedacht? Terug naar de tijden van Leuven Vlaams? Graag!

Marie 27th October 2004 15:09

Nogsteeds neen!
 
Gaan we mensen die het minder goed hebben dan ons, een andere taal spreken dan ons, misschien een andere cultuur hebben dan ons, ... zomaar aan hun lot overlaten wanneer zij het minder goed doen? Willen we een sociaal systeem à l' amerique creëren? De rijken worden rijker en de armen armer? We hebben hier toch niets tekort?

Als 'andere' mensen niet bij ons passen, mogen we dan nog op verlof gaan in het buitenland? Wanneer je in pakweg Tunesië op je relaxzetel lig met een coctail in je hand, dan is die waarschijnlijk geserveerd door een man of vrouw die zelf nog niet eens buiten hun dorp zijn geweest omdat ze de middelen niet hebben... Over rechtvaardigheid gesproken hé!

Dit is nu net wat er volgens mij mis is met 'de maatschappij van vandaag' iedereen voelt zich onrecht aangedaan, terwijl we leven in het paradijs. Ik dacht dat enkel in oorlogstijd 'ieder voor zich' gold, maar vandaag is dit dagelijkse kost... Spijtig

Kenny 28th October 2004 17:10

Re: Nogsteeds neen!
 
Citaat:
Originally posted by Marie
[B]Gaan we mensen die het minder goed hebben dan ons, een andere taal spreken dan ons, misschien een andere cultuur hebben dan ons, ... zomaar aan hun lot overlaten wanneer zij het minder goed doen?[B]


Nee, maar we zouden ze zeker en vast niet moeten blijven sponsoren zonder daar iets voor terug te krijgen.

Citaat:
Willen we een sociaal systeem à l' amerique creëren? De rijken worden rijker en de armen armer? We hebben hier toch niets tekort?


Wat heeft het Amerikaans systeem te maken met de onafhankelijkheid van Vlaanderen? Als je over het eerste wil discussiëren dan start je best een andere thread.

Citaat:
Als 'andere' mensen niet bij ons passen, mogen we dan nog op verlof gaan in het buitenland?


Ik zie het verband niet meteen maar laten we aannemen dat je bedoelt dat er met 'andere' mensen niet kan worden samengeleefd. Wederom spreken we hier niet over samenleven, maar over besturen.

Citaat:
Wanneer je in pakweg Tunesië op je relaxzetel lig met een coctail in je hand, dan is die waarschijnlijk geserveerd door een man of vrouw die zelf nog niet eens buiten hun dorp zijn geweest omdat ze de middelen niet hebben... Over rechtvaardigheid gesproken hé!


En wat is de pointe? Dat het schandalig is dat de rijkere bevolking geniet van het werk van de armere ofwat? Je kan het natuurlijk ook anders bekijken en zeggen dat dankzij de rijkere bevolking de armere aan het werk kan blijven...

Citaat:
Dit is nu net wat er volgens mij mis is met 'de maatschappij van vandaag' iedereen voelt zich onrecht aangedaan, terwijl we leven in het paradijs. Ik dacht dat enkel in oorlogstijd 'ieder voor zich' gold, maar vandaag is dit dagelijkse kost... Spijtig


Een paradijs zou ik het niet durven noemen...

Ieder voor zich is trouwens een trend van de maatschappij van vandaag, gelijk heb je, maar dat heeft ook z'n voordelen. En ik denk overigens ook niet dat het hier al zo erg is...

Hoe dit past in't onderwerp van de thread zie ik niet meteen, maar ik denk niet dat het egoïstisch is om te zeggen dat de Vlaamse onafhankelijkheid er moet komen.

Dat dit beter is voor Vlaanderen en dus voor de meerderheid van de bevolking spreekt voor zich. Aan de andere kant wil dat niet direkt zeggen dat Wallonïe er slechter van wordt. Zij zullen dan wel genoodzaakt worden om zelf de touwtjes in handen te nemen en ook een mentaliteitswissel dringt zich dan op... wat hoogtijd is.

SuperJef 15th November 2004 19:52

Kenny heeft gelijk. Het is hoog tijd dat Wallonië zelf de touwtjes in handen neemt en zelf de nodige moeite doet voor geld in de kas te krijgen. Ik denk dat Vlaanderen veel beter af is zonder Wallonië..

Pieterjan 6th December 2004 12:02

Citaat:
Orgineel gepost door Marie
We zijn al zo'n klein landje, ik zie een splitsing echt niet zitten....


Als je eens de moeite zou doen om om te zoeken, zou je tot de conclusie komen dat er vele kleinere staten zijn met een zelfbestuur in Europa/Wereld. En sinds wanneer zou de geografische omvang van een staat invloed hebben op de politieke invloed/economie? Zover ik mij herinner is Brazillië een enorm groot land, als we jou redenering moeten volgen zou het dus één der rijkste landen ter wereld zijn.

Argument gekelderd dus.

Het tegendeel is waar: Vlaanderen is één van de rijkste regio's ter wereld. Deze welvaart worden ontnomen door de Waalse politiek. Nog zo iets: mensen vergissen zicht soms over de relatie van Vlaams-nationalisten tegenover "de walen". Het gaat ons enkel om de politieke puinhoop die ontstaat telkens Vlaanderen iets wil beslissen. Niet om de mensen die er wonen dus... Bij deze.

wim leenaerts 6th December 2004 18:11

neen...
 
het argument van een enorm verschil in cultuur is ook maar een zwak hoor...
goed, op politiek vlak doen ze soms moeilijk maar komaan een andere cultuur?
het is niet omdat iemand een andere taal spreekt (die het grootste deel van de vlamingen trouwens redelijk vlot beheerst) dat ze een andere cultuur hebben hé... als je kijkt naar de amerikaanse cultuur of de chinese tov de vlaamse en dan de walen tov de vlaamse dan kunde toch onmogelijk van een echt cultuurverschil spreken?
en komaan, het paradijs overdreven? ik durf echt wel zeggen dat ik het goed heb, en als je er een beetje moeite voor doet kan iedereen het goed hebben. "erfelijke" armoede even terzijde gelaten, dit zou er na de splitsing trouwens hoogstwss toch nog zijn.

en we hebben nog zo'n schoon landje, ad ene kant de zee en de kempen en ad andere kant "bergen" en schoon bossen. ge kunt ni beter hebben.

Kenny 6th December 2004 20:03

Citaat:
Orgineel gepost door wim leenaerts
het argument van een enorm verschil in cultuur is ook maar een zwak hoor...


Ja, geef eens tegenargumenten? U moet misschien cultuur wat ruimer zien en niet alleen denken, en ik kan er alleen maar van uitgaan dat het dit is wat u bedoelt aangezien enige andere duiding ontbreekt, aan cultuur in literatuurvorm. Met cultuur bedoelen we vooral de mentaliteitsverschillen tussen beide regio's en die worden almaar duidelijk bij zowat elke communautaire kwestie die op tafel komt.

Dit is trouwens maar één van de vele dingen... het cultuurargument alleen is uiteraard niet voldoende om een onmiddellijke splitsing van België te eisen maar het zet wel mee de toon.

Als u 'cultuur' anders invult, dan is dat uw volste recht natuurlijk, en dan gaan we het nooit eens zijn, maar dat betekent niet dat u de economische, politieke en maatschappelijke verschillen zomaar mag vergeten.

Citaat:
het is niet omdat iemand een andere taal spreekt
Citaat:
(die het grootste deel van de vlamingen trouwens redelijk vlot beheerst)
Grapjas!
dat ze een andere cultuur hebben hé... als je kijkt naar de amerikaanse cultuur of de chinese tov de vlaamse en dan de walen tov de vlaamse dan kunde toch onmogelijk van een echt cultuurverschil spreken?


Ja, dat is nogal vanzelfsprekend. Als je dan ook kijkt naar de geografische situatie, zie je dat Amerika hier enkele duizenden kilometers vandaan ligt, net zoals China. Maar het gaat er net om dat Wallonië vlak naast Vlaanderen ligt in hetzelfde land!

En die taal is heus wel bepalend. Hoe kan je nu in godsnaam spreken van een
verenigd volk als ze zelfs mekaar taal niet spreken. Hoe is communicatie dan nog mogelijk? En dan heb ik het niet over de praktische beperkingen...

Citaat:
en komaan, het paradijs overdreven? ik durf echt wel zeggen dat ik het goed heb, en als je er een beetje moeite voor doet kan iedereen het goed hebben.


Ik ben blij dat u Vlaanderen het paradijs op Aarde noemt. Dat doet mij oprecht plezier.

Citaat:
"erfelijke" armoede even terzijde gelaten, dit zou er na de splitsing trouwens hoogstwss toch nog zijn.


Armoede wel, natuurlijk zal dat er nog zijn, maar dan kunnen we wel zelf bepalen hoe we dit (en vele andere) problemen oplossen. Er bestaan geen Belgische belangen, enkel Vlaamse en Waalse, en we kunnen deze beter zelf, op onze eigen manier proberen te dienen.

yannick.staelens 6th December 2004 22:08

Absoluut ja!!!
 
Sorry dat ik zo lang niet van me liet horen :D ... Heb heel het weekend zonder pc gezeten (of toch bijna)
Bij deze sluit ik me zoals vanzelfsprekend aan bij Kenny en PieterJan aan.. Er valt niet veel meer aan toe te voegen denk ik... Vele van de aangegeven argumenten waren ook mijn argumenten om te zeggen.. Vlaanderen onafhankelijk!!! Ik ben ook blij dat er veel argumenten boven zijn gekomen waar ik gewoon nog niet echt bij stil gestaan heb... bij deze is mijn mening enkel versterkt...

wim leenaerts 9th December 2004 19:22

Kenny, mee u gequote altijd, da maakt het wel ingewikkeld en moeilijk om deftig te reageren... :)
Ik begrijp niet goed wat je bedoelt met een cultuurverschil in literatuurvorm.
Ik bedoelde voor een stuk ,denk ik, echt wel hetzelfde gelijk jij bedoelde. Alleen kan ik niet echt meespreken over de economische en politieke verschillen omdat ik daar gewoonweg niet goed genoeg van op de hoogte ben. Maar ik bedoelde eigenlijk meer de levenswijze.

Buiten de taal zijn er niet zo'n essentiële verschillen volgens mij, ze eten hetzelfde, lezen hetzelfde, zien hetzelfde en denken voor een heel groot stuk hetzelfde. Ik weet wel dat de waalse politici niet hetzelfde denken maar het gewone volk wel. Ik weet niet of jij al eens naar de Ardennen ofzo "op reis" bent geweest en daar met de gewone man in de straat gepraat hebt maar daar kan je krak dezelfde gesprekken mee voeren gelijk met een vlaming. Dit heb ik trouwens zelf al wel gedaan dus hier weet ik echt wel waar ik over spreek.

en dat Amerika en China hier ettelijke 1000den km's vandaan liggen doet eigenlijk niet echt terzake, het gaat erom dat in vergelijking met die culturen wij heel veel met de walen gemeen hebben of ze nu vlakbij wonen of niet.

en Kenny, spreek jij geen Frans? Het is een feit dat de walen gn NL spreken en dat is idd een aspect waar iets aan gedaan moet worden maar om dan te spreken van een gigantische cultuurkloof?!

is het ook niet zo dat wallonië het armere deel van België is? Ik vind het totaal geen probleem om dan wat van mijn geld af te staan om die mensen wat te helpen. Zolang het niet de pan uit swingt natuurlijk maar dat doet het volgens mij niet.
Volgens mij ligt de armoede daar trouwens aan het gebrek aan tewerkstelling maar als wij de egoïst gaan spelen en niets aan hen gaan geven en hen zelfs gaan "afwerpen" dan zal het daar nooit beteren. Op die manier worden de rijken alleen maar rijker en de armen armer, zou het niet beter zijn om allebei even "rijk" te zijn?

Ik ga mijn betoog hier stoppen want ik moet toegeven dat ik eigenlijk niet goed genoeg op de hoogte ben vd situatie (zeker niet op politiek en economisch vlak) om mijn uitspraken allemaal perfect te staven maar dit is gewoon hoe ik er over denk.

annemieke 14th December 2004 18:27

VL onafhankelijk? Get a life!
 
Waarom zit iedereen toch steeds te zeuren dat Vlaanderen een onafhankelijke staat moet worden?

Inderdaad, Wallonië heeft een minder goede economie dan Vlaanderen en inderdaad, ze spreken er Frans.

Is dat nu echt een goede reden om totaal af te scheuren van onze Franstalige mede-Belgen?
Er bestaat nog steeds zo iets als solidariteit en als Vlaanderen al eens de moeite zou doen om de economie in Wallonië op te waarderen in plaats van haar steeds maar te boycotten, zouden we al veel verder komen.
Je moet investeren in iets, vooraleer je er winst uit kan slaan. Dat is een economisch basisprincipe. Vlaanderen investeert helemaal niet in Wallonië. Misschien wel in de sociale zekerheid en de werkloosheidsuitkeringen daar, maar daar los je toch niets mee op? Je moet de fundamentele problemen aanpassen en er oplossingen voor zoeken.

Ik voel me absoluut geen Vlaming, veeleer Belg. Ik ben er trots op dat ik zowel Nederland als Frans spreek. Dat is net de kracht van ons landje. Ook steeds meer Walen doen moeite om Nederlands te leren.
Op economisch vlak kan die talenkennis net veel voordelen bieden. Maken de Zwitsers problemen van hun drie landstalen? Hoor je soms geklaag uit Italië, waar zowel Italiaans als Duits wordt gesproken? Ondervinden de Vlamingen last van het taalverschil?

Stel je ook eens de gigantische kosten voor, die een afscheuring van Wallonië zou meebrengen. Hervormingen zijn altijd heel duur. Een heleboel administratieve zaken zullen vervangen moeten worden. Ik hou mijn hart al vast voor al het ongemak en het vele geld dat daaraan gespendeerd zal worden.

Vlaanderen onafhankelijk? Als het aan mij lag al zeker niet!

Een solidair, multi-cultureel Belgje

Kenny 14th December 2004 20:43

Citaat:
Orgineel gepost door annemieke
VL onafhankelijk? Get a life!


Ahh.The classic get-a-life post. I'll give it a 7.
-- (SuRFing oN tHe InTErnEt - J.C. Herz)

Citaat:
Is dat nu echt een goede reden om totaal af te scheuren van onze Franstalige mede-Belgen?


Onder andere, maar ik ga het hier niet weer herhalen. Gebruik de scrollfunctie op uw muis om deze thread te doorlezen of de zoek-functie op dit forum om gerelateerde onderwerpen te vinden.

Citaat:
Er bestaat nog steeds zo iets als solidariteit en als Vlaanderen al eens de moeite zou doen om de economie in Wallonië op te waarderen in plaats van haar steeds maar te boycotten, zouden we al veel verder komen.


Dit moet de meest ongefundeerde uitspraak in jaren zijn. Vlaanderen en Wallonië concurreren, dat is iets helemaal anders dan boycotten. Als wij de Walen eraf concurreren, dan ligt dat niet aan ons maar aan hen. Concurrentiële vrije markt, enzo. Wat had u dan gewild? Dat we de lucratieve contracten laten varen en ze maar aan hen geven, gewoon, uit compassie? Zo steekt de wereld niet in mekaar.

Citaat:
Je moet investeren in iets, vooraleer je er winst uit kan slaan. Dat is een economisch basisprincipe. Vlaanderen investeert helemaal niet in Wallonië. Misschien wel in de sociale zekerheid en de werkloosheidsuitkeringen daar, maar daar los je toch niets mee op? Je moet de fundamentele problemen aanpassen en er oplossingen voor zoeken.


Wij investeren "alleen" maar in sociale zekerheid en werkloosheidsuitkeringen? Dus 6.6 miljard Euro (da's ?6.600.000.000,- ofte 266.243.340.000 oude Belgische franken) vind jij onvoldoende? En is een goed sociaal vangnet niet essentieel om een goede basis te hebben? Het zijn trouwens niet wij die dat geld beheren, dat doen de Walen zelf, wij doneren alleen maar.

Ik had toch graag een oplossing uit uw mond gehoord. Waar moet dan zonodig in worden geïnvesteerd?

Citaat:
Ik voel me absoluut geen Vlaming, veeleer Belg. Ik ben er trots op dat ik zowel Nederland als Frans spreek. Dat is net de kracht van ons landje. Ook steeds meer Walen doen moeite om Nederlands te leren.


Het wordt hoogtijd.

Citaat:
Stel je ook eens de gigantische kosten voor, die een afscheuring van Wallonië zou meebrengen. Hervormingen zijn altijd heel duur.


Op een paar maand tijd hebben we dat terugverdiend.

Michai Geyzen 29th December 2004 02:03

Vraag:

Vlaanderen onafhankelijk... En daarna? Welk bestuursorgaan in Vlaanderen, en welk in Wallonië (op deze laatste zullen jullie waarschijnlijk zeggen: F*uck Wallonië, dat ze hun plan trekken... :D ).

En zien jullie (cfr. Yannick, P-J, Kenny) het groots, en dan bedoel ik bijvoorbeeld andere nummerplaten, paspoorten, sociale voorzieningen,... en wat gedaan met Brussel?

Gewoon, een paar vragen, die ik stel zijnde objectief lezer zonder vooroordelen naar 1 van de 2 wegen hier in deze discussie behandeld.

Prettige feestdagen trouwens... En sterkte, op al die (voor mij althans) ongelooflijk leuke en interessante feestjes.... :eek:

Barst 29th December 2004 03:34

Citaat:
Orgineel gepost door Michai Geyzen
Vraag:

Vlaanderen onafhankelijk... En daarna? Welk bestuursorgaan in Vlaanderen, en welk in Wallonië (op deze laatste zullen jullie waarschijnlijk zeggen: F*uck Wallonië, dat ze hun plan trekken... :D ).

En zien jullie (cfr. Yannick, P-J, Kenny) het groots, en dan bedoel ik bijvoorbeeld andere nummerplaten, paspoorten, sociale voorzieningen,... en wat gedaan met Brussel?


Maar voor het probleem 'Brussel' was hier op deze thread toch al een 'oplossing' gesuggereerd, en dan nog wel van 'slimme mensen' (zie post nr.10 in deze thread)?

Misschien inderdaad wel 'slimme mensen', maar 'oplossing'?? Ik ontwaar integendeel zelfs geen aanzet richting oplossing, alleen een wanhopige poging om Brussel 'aan onze kant(??)' te krijgen, zoals de man die met zijn chequeboekje zijn vrouw die al lang een ander heeft, probeert te overtuigen om toch maar bij hem te blijven...

Maar in tegenstelling tot dit laatste zal de 'oplossing Brussel' er nooit in kunnen bestaan om de definitieve scheiding aan te vragen en om, desgevallend, een vechtscheiding op te zetten rond het hoederecht over de kinderen. Met alle financiële chantage (sic!) vandien... Wat met Brussel nooit zal lukken, want de merknaam 'Brussels' ligt buiten België nu eenmaal te goed om er geen geld mee te genereren, en een beleg van Brussel à la 'Leuven Vlaams' is voor de Vlamingen een al van op voorhand verloren zaak: minder dan 10% van de 'Brusselaars' is inmiddels Nederlandskundig... Tegelijk: toch wel vreemd dat het kostenargument bij onze separatische medeforumleden zowat overal speelt, behalve dan bij de vermeende oplossing van het Brussels probleem...

Conclusie: tenzij het scenario van een heuse burgeroorlog een optie is, kunnen we niet anders dan met elkaar samenleven... De vergelijking met een schoonfamilie biedt misschien aanknopingspunten, in de zin van: je hebt ze nooit gekozen, maar je kan het je niet permitteren om er NIET mee samen te leven... Dat wil tegelijk helemaal niet zeggen dat je over je heen moet laten lopen en dat je wel degelijk de legitieme eis kan handhaven van goed en deugdelijk bestuur voor beide taalgroepen (wat bijvoorbeeld impliceert dat tweetaligheid in Brussel een blijvende meerwaarde moet betekenen: hebben we ooit al serieus nagedacht hoe we dat in Brussel kunnen bevorderen?).

Het 'Brussels probleem' laat overigens bij de internationale instellingen die ons zo genegen zijn alleen maar compleet onbegrip dan wel (hoogstens) een meewarig glimlachje achter... In plaats van de spotprent van gans Europa te worden, geef ik er de voorkeur aan om de ingeslagen paden verder te bewandelen, maar dan wel met meer aandacht voor die welhaast vergeten 'Vlaamse Brusselaar': hij is namelijk wel de laatste die baat heeft bij alle Vlaams-nationalistische prietpraat over Brussel, maar als hij zou 'voelen' dat Vlaanderen Brussel voor vol aanziet, dan hebben we ten minste een verhaal waar we mee verder kunnen...

Met vooral te verstaan onder 'voor vol aanzien': stoppen met de futiele en geheel overbodige pogingen om Brussel aan 'onze' kant te krijgen, maar integendeel proberen om het Nederlands in de onafwendbare 'multicultuur' Brussel een soliede verankeringsbasis te geven. Zij het dan vanuit een minderheidspositie (of hadden jullie gedacht dat al die Europese en NAVO-ambtenaren Nederlands gingen leren?), maar dan wél een gegarandeerde...

Ik vrees tegelijk dat de huidige discussie m.b.t. B-H-V deze problematiek veel te veel over het hoofd ziet. Het gevolg zou wel eens kunnen zijn dat de laatste Vlaamse Brusselaars verweesd achterblijven en met compleet uitsterven bedreigd worden...

Davy V.H. 29th December 2004 15:01

Hop weer dat gigantische lettergrootte :D

Kijk eens kindertjes... leer met elkaar samen te leven. Als er in jullie klas later een zwakkere leerling zit, wat ga je dan met hem doen? Hij houdt waarschijnlijk de vooruitgang van heel de klas tegen maar ga je hem dan naar een andere school direct sturen? Of ga je eerst eens niet proberen hem te helpen? En dat is niet altijd een opdracht van een jaartje he. Dat kan jaren duren maar waarschijnlijk komt het nieveau dan wel terug op gelijke voet. Ga je als leerkracht de uitdaging niet aan dan vrees ik dat je beter kan stoppen met de richting. In ons land is ook elke regio niet gelijk. Limburg hangt ook wat aan het staartje te bengelen in Vlaanderen. Als de andere provincies exponentieel gaan groeien en die blijven achter gaan we hen dan ook buitengooien? Misschien dat deel terug aan Duitsland geven nu we toch met grond aan het smijten zijn. :rolleyes:

Nu op zich misschien een moeilijke vergelijking maar voor sommigen moet je het eens vereenvoudigen voordat ze het doorhebben.

Kenny 29th December 2004 19:20

Citaat:
Orgineel gepost door Barst
8< Brussel >8


Lange post en jammer genoeg hebt u nog gelijk ook.

Brussel is inderdaad een probleem dat we niet zomaar over het hoofd kunnen zien. Vlaanderen kan nooit als onafhankelijk land bestaan als er geen oplossing wordt voor gevonden, maar verlies ook niet uit het oog dat Brussel evenmin zonder Vlaanderen kan. Toch voel ik me vereerd als u stelt dat wij als 19-jarige snotneuzen zomaar even een oplossing voor desbetreffende problematiek uit onze mouw zouden kunnen schudden. ;-)

En de medeseperatistische forumleden zien wel in dat het inderdaad niet, of weinig, realistisch is om er zomaar de bijl in te zetten hoewel we het misschien liever anders gehad hebben. Maar hoeveel dingen die ooit totaal ongrijpbaar leken zijn nu wel verwezenlijkt door er simpelweg over te durven dromen? Desondanks neemt dat niet weg dat we nu al niet kunnen streven (!) naar meer Vlaamse onafhankelijkheid, een proces dat al jaren aan de gang is en nu jammer genoeg wat naar de achtergrond verdwijnt hoewel ik toch danig schrok van het aantal gelijkgezinde zielen over dit onderwerp.

Misschien wil dat wel zeggen dat 'Vlaamse onafhankelijkheid' toch geen "prietpraat" is? Hoewel velen het misschien toch wel zo willen voorstellen...
Ik hou echter wel van die "waar hou jij je mee bezig"-reacties want dan weet ik meteen hoeveel de tegenpartij kent van de Belgische politiek en zijn geschiedenis.

Citaat:
Orgineel gepost door Davy V.H.
Kijk eens kindertjes


Net zoals zovele andere vergelijkingen met "later in het klaslokaal" is deze volledig absurd. Eerst en vooral zijn de communautaire spanningen in België helemaal (en dat is nog een understatement) niet te vereenvoudigen tot 'de klas' en ten tweede zijn die conclusies in de trend van "stop maar met de richting" die altijd vasthangen met zulke vergelijkingen ronduit lachwekkend.

En trouwens, een opdracht van een jaartje? Denkt u misschien dat 'Vlaams nationalisme' een nieuw item is dat mij enkele maanden geleden zomaar in het hoofd gesprongen is? Beseft u wel hoe onbeschrijflijk bepalend dit onderwerp geweest is doorheen onze geschiedenis? Dit gegeven kent zijn oorsprong van uit de tijd dat zelfs uw grootouders nog niet geboren waren.

En nog eens trouwens, proberen te helpen? Wat verstaat u dan onder hulp? Denkt u dat ik die transfercijfers van 11 miljard EUR / jaar zomaar uit mijn duim zuig?

Maar goed, als u houdt van domme vergelijkingen, wat vindt u dan van deze? Stel dat jij later in het klaslokaal een minderheid leerlingen hebt die bewust de groei en de kansen van de meerderheid voor een groot stuk beperken. Zou jij dan:
1/ die minderheid terecht wijzen en zeggen dat het zo niet kan blijven duren, dat er moet gepraat worden om de situatie recht te zetten.
2/ die minderheid nog meer middelen geven ten nadele van de meerderheid, hoewel je goed genoeg beseft dat de deze klassieke middelen niet helpen, niet geholpen hebben en nooit zullen helpen?

Misschien nogal grof taalgebruik, maar soms moet je het ietwat ongenuanceerder aanpakken opdat ze het zouden doorkrijgen.


Toeval of niet, nu op Donna 2004: Het Goede Doel - België. :D

wim leenaerts 29th December 2004 19:54

Citaat:
Orgineel gepost door Kenny
Maar hoeveel dingen die ooit totaal ongrijpbaar leken zijn nu wel verwezenlijkt door er simpelweg over te durven dromen?

over dromen ?!

Michai Geyzen 29th December 2004 20:46

Aangezien mijn vorige vraag overduidelijk bevredigend beantwoord is (waarvoor dank), stel ik hier mijn volgende. (eens te meer als geheel objectief lezer)

Vraag 2: Vinden jullie (de 'seperatistische forumleden') dat julie als leerkracht jullie eigen politieke mening en overtuigingen mogen laten doorwegen tijdens het lesgeven? zoja: Wat dan met de subjectieve beïnvloeding van jeugdige luisteraars (en zeg nu niet 'jamaar, de ouders mogen dat toch ook', want vanuit biologish, maatschappelijk en historisch-cultureel standpunt is het nogal wiedes dat de kinderen een gedeelte van de ouderlijke overtuigingen overnemen, althans, in hun jongere jaren.)

Voila, dat was ze, laat u volledig gaan zou ik zeggen, misschien zou ik voor deze vraag een nieuwe thread moeten beginne, maar het ik vind het toch wel een weinig relevant, zittende in een lerarenopleiding.

Groeten

Kenny 29th December 2004 21:02

Citaat:
Orgineel gepost door Michai Geyzen
Vraag 2: Vinden jullie (de 'seperatistische forumleden') dat julie als leerkracht jullie eigen politieke mening en overtuigingen mogen laten doorwegen tijdens het lesgeven?


Over dat 'politieke': http://actualiteit.org/forums/showp...14&postcount=42 (eerste gedeelte)

Mag ik hierbij wel vermelden dat Vlaams nationalisme weinig met politiek te maken heeft. Het is een mening. Je bent ofwel van mening dat Vlaanderen onafhankelijk moet worden of je ben dat niet. Voor beide meningen zijn genoeg argumenten te verzamelen, het is maar welk argument jij als individu het belangrijkst vindt waar je je uiteindelijk naar gaat schikken.

Dit zal dus enkel in de lessen voorkomen als 'leerstof' in geschiedkundig of literair kader, cfr. WO I of 'De Leeuw Van Vlaanderen'. Met andere woorden, ik zie het nut niet in om leerlingen te vertellen dat je pro-Vlaanderen of pro-België bent dus ik zie ook niet in waarom ik het zou doen.

Mag ik echter toch een tegenvraag stellen. Waarom is iedereen zo bang dat wij later onze nationalistische mening kenbaar zouden maken? Is dit dan iets om bang voor te zijn? Zijn wij staatsgevaarlijk en brengen wij met deze mening, die overigens gedeeld wordt door intellectuelen (en dus ook leerkrachten :D) uit het hele land, iemand schade toe?

Davy V.H. 30th December 2004 02:53

Citaat:
Orgineel gepost door Kenny
Over dat 'politieke': [url]
Mag ik echter toch een tegenvraag stellen. Waarom is iedereen zo bang dat wij later onze nationalistische mening kenbaar zouden maken? Is dit dan iets om bang voor te zijn? Zijn wij staatsgevaarlijk en brengen wij met deze mening, die overigens gedeeld wordt door intellectuelen (en dus ook leerkrachten :D) uit het hele land, iemand schade toe?



Hmm... vorige TD in Vorselaar was er even een meningverschil tussen Kenny, Pieter-Jan, Roel, ... en co met een andere groep. Alhoewel dit gebeuren totaal niks te maken had met de politieke voorkeur van jullie heb ik toch al enkele dingen opgevangen.

Zo is dit de directie van onze school te oren gekomen die al van jullie open-pro-Vlaanderen houding hadden gehoord. Zij dachten dat de 'ruzie' wel een hier mee te maken zou hebben gehad. Hiermee wil ik maar zeggen dat er blijkbaar wel vanuit de directie een bedenking is dat jullie 'mening' wel eens kon botsen met het 'leraar zijn'. Natuurlijk geen vuiltje aan de lucht als je hier tijdens je lesgeven niet de nadruk op legt.

Maar goed, je moet nu niet denken dat dit enkel met rechts-getinte mensen gebeurd. Zo heb ik van een vrij links persoon (qua uiterlijk zeker :) ) al vernomen dat hij tijdens zijn eerste maanden in onze opleiding door de voorganger van onze Rita De Walsche herhaaldelijk werd aangespoord om met de richting te stoppen. Gewoon door het feit dat zijn uiterlijk en kleding niet 'common' zijn. "Hij zou nooit geen werk vinden" werd hem vaak verteld.

Hierbij toch even de waarschuwing dat vrije meningsuiting toch altijd met een korreltje zout moet genomen worden bij onze school. Niet dat het niet getolereerd wordt maar de opleiding hangt dicht aaneen. En de roddel gaat snel rond. De stempel is snel gezet op iemand. Als je dan de verkeerde persoon tijdens een mondeling examen tegenkomt dan is dat enkel in je nadeel. Maar goed, dit zou en zal waarschijnlijk niet mogen maar ik weet al goed uit ervaring dat als een docent 'je kop niet kan zien' dat het zeker wel gevolgen heeft op je punten. Het omgekeerde natuurlijk ook. Als er dan nog andere kenmerken botsen met de voorkeur van de school dan... tja... wat dan?

Wij zitten in een richting die wel vrij verschillend is van anderen. Zo heb ik persoonlijk ook een tijdje in Geel een andere richting gedaan en die is niet te vergelijken met de onze. Daar kon je vrolijk brossen en niemand die er iets van zei. Doe je dat hier dan kan je het al schudden. Past niet bij het beeld ban leerkracht waarschijnlijk. EN ik denk dat bij de oude garde dit beeld vaak verder wordt doorgetrokken...

Ik twijfelde effe of ik dit wel zou posten maar goed... het zijn mijn ervaringen en verhalen die ik al heb opgevangen.

Barst 30th December 2004 04:26

Citaat:
Orgineel gepost door Davy V.H.
Zo is dit de directie van onze school te oren gekomen die al van jullie open-pro-Vlaanderen houding hadden gehoord. Zij dachten dat de 'ruzie' wel een hier mee te maken zou hebben gehad. Hiermee wil ik maar zeggen dat er blijkbaar wel vanuit de directie een bedenking is dat jullie 'mening' wel eens kon botsen met het 'leraar zijn'. Natuurlijk geen vuiltje aan de lucht als je hier tijdens je lesgeven niet de nadruk op legt.


Wow, Davy, je gaat hard... Ik doe mijn best om deze 'onrustwekkende' mail toch een heel stuk te relativeren...
Eerst en vooral, trek jullie vooral niet te veel aan van heel dat directie-gedoe... Inmiddels is die zaak echt wel uitgeklaard, en is er blijkbaar veel meer geblaat dan wol uit voortgekomen... terecht overigens. Stel je eens voor: directie en docenten stellen vast dat er op een 'niet-officieel' forum vanwege studenten klaarblijkelijk zaken worden vermeld die niet meteen de standpunten vertolken die door de school als prijzenswaardig naar voren worden geschoven. Vervolgens zou het schoolbestuur de beslissing nemen om 'maatregelen' (welke dan ook) te nemen tegen de betrokkenen... Ik garandeer jullie: het kot zal te klein zijn, de school zal de volle laag krijgen omwille van 'vrijheid van meningsuiting' en andere democratische verworvenheden, termen als 'repressief en fascistisch' zullen niet uit de lucht zijn, en nadat een of andere reporter lucht van de zaak heeft gekregen, wordt ze vervolgens breed uitgesmeerd in de pers... waardoor men het volgend academiejaar verbouwereerd zou moeten constateren dat 'het met het aantal inschrijvingen duidelijk bergaf is gegaan'... Ik zeg het nogmaals: het kot zou echt te klein zijn...



Citaat:
Orgineel gepost door Davy V.H.
Maar goed, je moet nu niet denken dat dit enkel met rechts-getinte mensen gebeurd. Zo heb ik van een vrij links persoon (qua uiterlijk zeker :) ) al vernomen dat hij tijdens zijn eerste maanden in onze opleiding door de voorganger van onze Rita De Walsche herhaaldelijk werd aangespoord om met de richting te stoppen. Gewoon door het feit dat zijn uiterlijk en kleding niet 'common' zijn. "Hij zou nooit geen werk vinden" werd hem vaak verteld.


De rekening van individuele docenten kan ik uiteraard niet maken - ik zou het ook niet willen -, maar het probleem waarvan Davy gewag maakt in hoofde van bij voorbeeld het vinden van werk in het lager en middelbaar is inderdaad niet denkbeeldig...

Vergeet toch niet dat de term 'katholiek' in het onderwijs inderdaad niet meer is wat het geweest is, maar dat in sommige scholen precies dit label (juist daarom) wordt opgediept om een aantal christelijke waarden naar voren te schuiven, te weten: vergevingsgezindheid, liefde en respect tegenover de ander en aandacht voor de zwaksten in onze samenleving. En laat ons een kat een kat noemen: uitspraken als 'eigen volk eerst' en 'alle hoofddoeken terug naar afzender' botsen hier nog geen klein beetje mee, zodanig dat men het christelijk geïnspireerde schooldirecties die tegelijk worden verondersteld om diverse integratiemaatregelen in de praktijk om te zetten, nauwelijks kwalijk kan nemen dat ze de genoemde 'blokgedachten' minstens met achterdocht benaderen...

Maar zeker ook van belang is de perceptie: uiterlijkheden en kleding zijn normaliter niet het belangrijkst, maar de eerste indruk die je maakt op een (stage-)school zijn ook zeker niet onbelangrijk... Als (tijdelijk) lid van een school ben je namelijk ook altijd een stukje uithangbord van de school, en als dusdanig ook herkenbaar en nawijsbaar. Ik heb mij overigens dit jaar bij de eerste stages nog verbaasd over het weinig verzorgde uiterlijk waarmee een eerstejaars naar zijn eerste stagelessen trok (en ik heb hem dat dan ook voorzichtig aan het verstand proberen brengen). En als ik even naar mezelf mag verwijzen: ik denk dat ik de eerste twee jaren in Vorselaar niet of nauwelijks in jeans naar de school ben gekomen... Inmiddels is die jeansbroek wel standaard geworden, maar ik zal er me toch wel voor hoeden om een onfrisse indruk na te laten, al was het maar vanuit het besef dat 'SB als lid van het schoolteam' niet meteen samenvalt met bv... 'Barst' (niet dat ik hier thuis nu zit te stinken, ben nl. ook lid van het 'huisteam' :D )



Citaat:
Orgineel gepost door Davy V.H.
Hierbij toch even de waarschuwing dat vrije meningsuiting toch altijd met een korreltje zout moet genomen worden bij onze school. Niet dat het niet getolereerd wordt maar de opleiding hangt dicht aaneen. En de roddel gaat snel rond. De stempel is snel gezet op iemand. Als je dan de verkeerde persoon tijdens een mondeling examen tegenkomt dan is dat enkel in je nadeel. Maar goed, dit zou en zal waarschijnlijk niet mogen maar ik weet al goed uit ervaring dat als een docent 'je kop niet kan zien' dat het zeker wel gevolgen heeft op je punten. Het omgekeerde natuurlijk ook. Als er dan nog andere kenmerken botsen met de voorkeur van de school dan... tja... wat dan? (...) Ik twijfelde effe of ik dit wel zou posten maar goed... het zijn mijn ervaringen en verhalen die ik al heb opgevangen.


Niet twijfelen, Davy, gewoon doen... Daarmee geef je tegelijk ook aan dat die zogenaamde 'waarschuwing' ten aanzien van vrije meningsuiting, meer dan de vrije meningsuiting zelf, gerelativeerd moet/kan worden. Ik kan alleen spreken voor mezelf, en ik ben niet weinig blij dat ik dit forum heb leren ontdekken om op een 'andere' manier studenten en hun besognes te leren kennen... In die zin leer ook ik wel degelijk bij, en kan ik bv. terugkoppelen dat 'een docent die je kop niet kan zien' en die er vervolgens ook zijn/haar beoordeling door zou laten leiden, volgens mij gewoonweg geen goede docent is, net zomin als gelijk welke leraar L.O. of M.O. die van op voorhand al een leerling zou 'afschrijven' zich vervolgens ook nog maar enigszins zou mogen beroemen op het epitheton 'goede leraar'...

Daddy's Hobby 30th December 2004 23:13

Amai, amai, amai
 
Als buitenstaander moet ik hier toch enige dingen, na het lezen van sommige replieken, kwijt.

1. Een zeker Davy die zich schuldig maakt aan "kwaadwillige ruchtbaarmaking" wat nog steeds in het Belgisch Wetboek staat omschreven als strafbaar, ook al heeft me recht op een vrijheid van meningsuiting.

2.Iemand een TD associeert met het schoolgebeuren?

3.Iemand spreekt over docenten die de kleding en de politieke overtuiging van een leerling beoordelen om een eindvisie te geven tijdens het examen?

Ik stel mij heel verwonderlijk, achterdochtig en verbaasd een aantal vragen die ik best voor mezelf ga houden.

Eén ding moet je echter weten, als je een zebrapad oversteekt kijkt men naar links én naar rechts !

Barst 31st December 2004 02:48

Hm... ja, titel is wel goed gekozen: een open Forum houdt waarschijnlijk tegelijk ook wel een stukje in van al wat er de laatste dagen te lezen viel alhier... Is inderdaad een stukje 'interne' keuken dat normaal buiten zicht blijft, maar middels het medium 'Forum' inderdaad kan komen bovendrijven...

Ik vraag me af: moeten dergelijke zaken, opgeworpen door studenten, hier een 'forum' kunnen krijgen, of doet dit alles meer kwaad dan goed (voor wie of wat dan ook, ik kan wel het een en het ander verzinnen)? Tot vormen van bezorgdheid leidt het zeer zeker, maar is 'wat niet weet niet deert' daarom per definitie beter?

Het zou misschien wel eens kunnen dat ik mijn 'geloof' in zoveel mogelijk open communicatie voor een stuk zou moeten herzien, maar dan niet alvorens een paar serieuze argumenten te hebben aanhoord... Het concept van een 'open forum' met studenten, docenten, ouders, directie, oud-studenten en eigenlijk iedereen (een echt 'toegangspassword' hebben we eigenlijk nooit overwogen) is alleszins 'brand new' hier bij ons, en het zou mij sowieso verwonderd hebben als er niet af en toe eens een stormpje te ontwaren viel...

Ik heb de laatste dagen ook al iets te veel 'amaai' moeten zeggen naar mijn goesting (en tijd moeten steken in het blussen van brandjes), maar als ik anderzijds kijk naar de meer positieve gevoelens die ik tot nog toe aan ons Forum heb overgehouden, dan blijf ik alvast zeggen: 'We zullen doorgaan'... ;)

Barst 31st December 2004 04:27

Back to the essentials...
 
Kan ik volmondig onderschrijven...


Klare afspraken, goede vrienden


Met Kerstmis hield koning Albert ons voor dat ons Belgische federale model, dat straks 25 jaar bestaat, zo voorbeeldig is dat het voor export naar andere gebieden in aanmerking komt. Ter hoogte van Kiev, Jeruzalem en Kigali kunnen ze er lering uit trekken. De vorst kon daarbij op meer instemmend gemompel rekenen in het zuiden des lands dan in het noorden, waar men vindt dat de huidige staatsstructuren nog steeds onbillijk en benauwend zijn.


Een van de belangrijkste onderdelen van dat zo geprezen model is dat Vlamingen en Franstaligen elkaar niet te lijf gaan, maar bij nacht in kastelen naar ondoorgrondelijke compromissen zoeken om hun samenleven, of beter: hun naast-elkaar-bestaan, te regelen. Die compromissen zijn zo complex dat niemand ze begrijpt. Zelfs de medeondertekenaars geven er een verschillende uitleg aan. Bij tijd en wijle stapt deze of gene naar een hoge rechtsinstantie - de Raad van State of het Arbitragehof - en vraagt wat de draagwijdte van een betwist artikel of omstreden paragraaf toch mag zijn. De gedachte is dat eenieder zich vervolgens bij dat orakel neerlegt en er weer peis en vree heerst.

Zulk model sluit als een bus. Het haalt geen schoonheidsprijzen, maar het werkt en er valt mee te leven. Er zijn per slot van rekening oorden waar het qua solidariteit, rechten van minderheden en goed nabuurschap slechter gesteld is. De vraag is wat er gebeurt als de deelnemers aan dit spel de spelregels niet meer erkennen. De eerste Franstalige reacties op de bevestiging door de Raad van State van de rondzendbrieven-Peeters en -Martens, roepen dat probleem op. Politici misten flagrant de kans om hun mond te houden en lieten horen dat ze zich hier niet bij zouden neerleggen. Als er in dit land twee lezingen van het recht bestaan, dan behielden ze zich het recht voor diegene te kiezen die hen het best in de oren klinkt. Bovendien oordeelden ze dat het lot van de Franstalige burgers in de rand rond Brussel zo penibel is geworden, dat een wijziging van de grenzen zich opdringt.

Geen van hen begreep kennelijk dat ze hiermee de bijl bij de wortel leggen. Als ze zo verkleefd zijn aan het systeem dat de koning zopas nog met hun goedvinden bejubelde, waarom aanvaarden ze er de consequenties dan niet van? Of moeten we begrijpen dat ze alleen interesse hebben voor een structuur die zo vergeven is van blokkeringen dat het onmogelijk is een einde te stellen aan onverantwoorde privilegies? Wat een onzin ook, dat dreigement met wijdere grenzen voor Brussel. Alsof de villabewoners in de groene rand ernaar uitkijken om te mogen meebetalen voor een armlastig kluwen van baronieën dat zijn kinderen geen werk kan geven. Dat oord van verval dat ze met hun hebben en houden zijn ontvlucht.

Het ideaalbeeld dat de koning voor ogen staat is niet zo ver weg. Het volstaat dat iedereen de regels en de grenzen respecteert. Het is een illusie te menen dat gastvrijheid kan bestaan zonder huisreglement. Klare afspraken, goede vrienden. Als de Vlamingen niet telkens gedwongen werden hun grenzen te affirmeren, zouden ze misschien niet zo argwanend zijn tegenover wie op hen een beroep doet. Dat zou hun ziel deugd doen. Er moet een Vlaanderen denkbaar zijn dat een royale plaats vindt voor zijn Franstalige en andere minderheden. Een solidair en open Vlaanderen dat het respect van zijn buren heeft. Doe dat Vlaanderen geen eeuwig gevecht voor zijn grenzen leveren.


30/12/2004 Door Bart Sturtewagen

©Copyright De Standaard

Davy V.H. 31st December 2004 04:48

Citaat:
Orgineel gepost door Daddy's Hobby
Als buitenstaander moet ik hier toch enige dingen, na het lezen van sommige replieken, kwijt.

1. Een zeker Davy die zich schuldig maakt aan "kwaadwillige ruchtbaarmaking" wat nog steeds in het Belgisch Wetboek staat omschreven als strafbaar, ook al heeft me recht op een vrijheid van meningsuiting.


Gerucht uit de mond van de directie zelf dan? Ik stond er zelf bij. Meer getuigen die het kunnen bevestigen indien gewenst.

Citaat:
2.Iemand een TD associeert met het schoolgebeuren?


Nee, maar wel werd het algemene gedrag, visie,... in twijfel gesteld

Citaat:
3.Iemand spreekt over docenten die de kleding en de politieke overtuiging van een leerling beoordelen om een eindvisie te geven tijdens het examen??


Dit is gelukkig al hard geminderd. Veelal ook door het feit dat er vandaag de dag steeds meer mensen opduiken die hun overtuiging niet meer onder stoelen of (school)banken steken. Ze komen er openlijk voor uit. EN dat is nu net iets waar ze nog hard aan moeten wennen denk ik.

Citaat:
Ik stel mij heel verwonderlijk, achterdochtig en verbaasd een aantal vragen die ik best voor mezelf ga houden.


Jij niet alleen


Citaat:
Eén ding moet je echter weten, als je een zebrapad oversteekt kijkt men naar links én naar rechts !


Jaja... en men zoekt nu de gulden middenweg? Of is die er wel?

Barst 31st December 2004 05:18

Eén en twee zijn voor mij complete raadsels en ik kan in de verste verten zelfs niet bevroeden waar dit ook maar op slaat... Uitleg dringend gewenst...

Drie vind ik tegelijk met jou een positief gegeven, zij het dat inderdaad niet onvoorstelbaar is dat gans dit (nieuwe) gegeven gepaard gaat met zekere 'groeipijnen'... En al vind ik de 'cordon'-toestanden in ons huidige politieke landschap zeker niet bij voorbaat een slechte zaak, het is en blijft een ultiem noodmiddel dat ik op onze school eigenlijk vééél liever niet wil zien opduiken...

Dit laatste is - zonder argumenten, want die geef ik inderdaad niet - hier meer een gevoelsargument, en ik moet toegeven dat er momenten in mijn leven zijn geweest waarop ik veel radicaler zou gereageerd hebben... maar toen had ik ook nog niet het idee van een opzetten van een open forum... :D

Over het laatste: als 'gulden' staat voor: 'zonder scherpe kantjes', dan zal het wellicht een illusie zijn en blijven... Maar als je in het onderwijs staat, kan je dan NIET geloven in het feit dat communicatie kan leiden tot conflictoplossing?

Maar er zijn in 'onze'(!) wereld voldoende tegenvoorbeelden ('non-believers') aanwijsbaar, en nog niet van de minste ook... Wellicht hebben mensen als Bush, Dewinter, Bin-Laden en Poetin weinig of geen affiniteiten met het onderwijs... :(


Alle tijden zijn GMT +2. De tijd is nu 20:14.

Powered by: vBulletin Version 3.0.6
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.