PDA

Bekijk de volledige versie : Relletje tijdens staatsbezoek Beatrix


Jelle thijs
20th June 2006, 16:09
mijn laatste post voor het examen PAV actua :D

20/06 18 mensen opgepakt op Grote Markt

Aan de Antwerpse Grote Markt zijn tijdens het bezoek van de Nederlandse koningin Beatrix 18 personen opgepakt voor ordeverstoring. Dat bevestigt de lokale politie van Antwerpen.
Ze scandeerden anti-Belgische leuzen en toonden affiches met daarop de boodschap 'België barst'. De personen werden bestuurlijk aangehouden en overgebracht naar het politiecommissariaat. Volgens de politie staan ze gekend als sympathisanten van extreemrechts. Na afloop van het bezoek zullen ze systematisch worden vrijgelaten.
De veiligheidsmaatregelen op en rond de Grote Markt werden nochtans goed opgevolgd. Alle bezoekers werden gefouilleerd op onder meer het bezit van affiches en flyers. Toch konden er een paar individuen door de mazen van het net glippen.

hbvl

Relletje tijdens staatsbezoek Beatrix

ANTWERPEN - Tijdens het staatsbezoek van koningin Beatrix aan België heeft zich dinsdag in het hartje van Antwerpen een relletje voorgedaan. Een handvol voorstanders van scheiding tussen Wallonië en Vlaanderen liet in de omgeving van de koningin en haar gastheer koning Albert kleine folders ronddwarrelen met de tekst 'België Barst'. De demonstratie kan de koning en koningin niet zijn ontgaan.

De politie heeft achttien actievoerders van de extreemrechtse organisatie Voorpost afgevoerd. Daarbij werd hardhandig ingegrepen. Voorpost leunt dicht aan tegen het Vlaams Belang, de opvolger van het in 2004 wegens racisme veroordeelde extreemrechtse Vlaams Blok. De organisatie streeft in tegenstelling tot het Vlaams Belang echter niet naar een onafhankelijk Vlaanderen, maar wil dat Vlaanderen en Nederland zich verenigen. Voorpost manifesteert zich vaker tijdens koninklijke bezoeken in België.

telegraaf