PDA

Bekijk de volledige versie : Vandenbroucke wil de vaste benoeming behouden


katleen
25th January 2005, 20:10
di 25/01/04 - Minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke (SP.A) wil niet raken aan de vaste benoeming in het onderwijs. De Oeso, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, had voorgesteld om die vaste benoeming af te schaffen.

Op die manier wil de Oeso de baan van leerkracht flexibeler maken en meer mensen voor de klas krijgen. Maar volgens minister Vandenbroucke stappen veel mensen in het onderwijs, omdat ze zeker willen zijn van hun baan.

De Oeso had ook voorgesteld om leerkrachten extra te betalen als die zich bijscholen. Maar ook dat vindt minister Vandenbroucke geen goed idee. Hij wil leraars wél motiveren door hen andere taken te laten vervullen, zoals jonge collega's begeleiden.

De Oeso doet voor de rijke landen onderzoek naar economische samenwerking en ontwikkeling. In een studie lanceert de organisatie suggesties om meer mensen voor de klas te krijgen en ze daar ook te houden. Dat kan onder meer, zegt de Oeso, door loonverschillen in te voeren.

De Oeso pleit ook voor meer begeleiding van jonge leerkrachten, meer bijscholing. En leraars moeten ook de kans krijgen om af en toe iets anders te doen dan alleen maar lesgeven.

vrtnieuws.net