PDA

Bekijk de volledige versie : Onderhandelingen toetreding Turkije kunnen beginnen


lies verwimp
13th June 2006, 14:10
LUXEMBURG - De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie zijn het maandag eens geworden over het starten van toetredingsonderhandelingen met Turkije. Cyprus liet zijn bezwaren varen nadat de ministers hadden toegezegd Ankara eraan te herinneren dat het de betrekkingen met de Grieks-Cypriotische regering van het verdeelde eiland moet normaliseren voordat de onderhandelingen kunnen beginnen.


De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Abdullah Gül besloot na overleg met zijn raadgevers voor de onderhandelingen naar Luxemburg af te reizen, zei een woordvoerder van het Turkse ministerie.

Cyprus vond dat de EU er in de onderhandelingen op moet staan dat Turkije de douaneunie uitbreidt tot Cyprus en de negen andere lidstaten die in 2004 tot de EU zijn toegetreden. Turkije heeft een daartoe strekkende overeenkomst vorig jaar juli wel ondertekend, maar tot nog toe niet geïmplementeerd. Turkije wil Grieks-Cypriotische schepen en vliegtuigen pas in zijn land- en zeehavens toelaten als een internationaal embargo tegen de Turks-Cypriotische staat in Noord-Cyprus wordt opgeheven.

De toetredingsonderhandelingen met Turkije, die enkele jaren in beslag zullen nemen, zijn in 35 hoofdstukken verdeeld. Het eerste hoofdstuk - wetenschap en technologie - geldt als nauwelijks omstreden

Stephanie
13th June 2006, 21:18
Start overleg toetreding Turkije tot EU


LUXEMBURG, 13 JUNI - De Europese Unie en Turkije hebben gisteren op het allerlaatste moment alsnog een eerste stap gezet in het nog lange onderhandelingsproces over het Turkse lidmaatschap van de EU.

Nieuwe eisen van de kant van EU-lid Cyprus en de Turkse reactie daarop hebben de besprekingen – die aanvankelijk werden beschouwd als een formaliteit – urenlang vertraagd.

In Luxemburg, waar de EU-ministers van Buitenlandse Zaken bijeen waren, werd de moeizame start van de onderhandelingen gezien als een illustratie van de gevoeligheid in de EU over de voorgenomen toetreding van Turkije.

Ursula Plassnik, minister van Buitenlandse Zaken van Oostenrijk dat momenteel voorzitter van de EU is, waarschuwde dat de besprekingen met Turkije „in een doodlopende steeg” zullen eindigen als het land zich niet toeschietelijker opstelt. Eurocommissaris Olli Rehn (Uitbreiding) zei dat de gang van zaken had aangetoond dat de route van Turkije niet per hoge snelheidstrein verloopt.

Het zogeheten douaneverdrag tussen de EU en Turkije vormt het grootste knelpunt. Dit al jaren bestaande verdrag moet worden uitgebreid met de tien landen die op 1 mei 2004 tot de Unie toetraden, waaronder Cyprus, dat door Turkije niet wordt erkend als zelfstandige staat.

De EU beschouwt de ondertekening van het bijbehorende protocol als een de facto-erkenning van Cyprus. De Unie eist dat Turkije in de loop dan de onderhandelingen, die naar verwachting minstens tien jaar zullen duren, overgaat tot formele erkenning van Cyprus.

Het wachten is vooralsnog op de ratificatie van het protocol door het Turkse parlement. Daarna moet Turkije uit Cyprus afkomstige schepen en vliegtuigen onbelemmerde toegang tot Turkse havens en vliegvelden geven.

Cyprus wilde daarom gisteren niet beginnen aan de toetredingsonderhandelingen. Hierop besloot de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Abdullah Gül zijn vertrek naar Luxemburg uit te stellen. De Cyprioten gingen na een ochtend lang onderhandelen akkoord met een formule die inhoudt dat in een later stadium alsnog op de afspraken die nu worden gemaakt kan worden teruggekomen.