PDA

Bekijk de volledige versie : Supersnel internet voor Vlaamse hogescholen


Barst
9th June 2006, 21:54
Supersnel internet voor Vlaamse hogescholen


BRUSSEL - Fientje Moerman, Vlaams minister van Wetenschap en Innovatie, en de federale overheidsdienst BELNET investeren drie miljoen euro zodat alle 22 Vlaamse hogescholen internettoegang krijgen met zeer hoge bandbreedte.


Vanaf 1 januari 2007 zijn ze met een capaciteit van 1 gigabit per seconde (ongeveer de capaciteit van 300 ADSL-verbindingen) verbonden met andere campussen, hogescholen, universiteiten en met wereldwijde onderzoeksnetwerken. Terwijl de internettoegang van de hogescholen nu relatief duur en traag is, zal die dus vanaf 2007 goedkoop en supersnel zijn.

Minister Moerman maakt twee miljoen euro vrij voor het project. Samen met BELNET’s bijdrage van een miljoen euro, dient het voor de aanleg en activering van glasvezelverbindingen tussen 22 hogescholen en zeven aansluitpunten op het netwerk van BELNET. Vijf aansluitpunten zijn geïnstalleerd bij de universiteiten van Leuven, Gent, Antwerpen, Kortrijk en Hasselt. De overige twee aansluitpunten staan in Geel en Brugge.

Tot nu toe moest elke hogeschool zelf voorzien in een verbinding met het aansluitpunt van de dichtstbijzijnde universiteit. Doorgaans deed de hogeschool daarvoor een beroep op een huurlijn van een telecommunicatie operator. Maar een huurlijn is relatief duur.


Blog DS, 09-06-2006 (bava)